Primerjava cen: Ta energent se je najbolj podražil

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Poletje je čas, ko kupujemo energente za naslednjo ogrevalno sezono, marsikdo pa načrtuje tudi posodobitev ogrevanja in menjavo energenta. Kakšne so cene in kako se spreminjajo?
Oglej si celoten članek

Tisti, ki se še vedno ogrevajo na kurilno olje, zagotovo niso veseli podatka, da njegova cena spet raste. Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS (SURS), je njegova cena konec drugega četrtletja letos presegla ceno pred krizo. 

Cena kurilnega olja ves čas raste

Konec marca lani, ko se je začela pandemija je znašala 0,932 evra za liter. Sledil je padec v drugem četrtletju lani (0,703 evra za liter), potem pa se je cena kurilnega olja začela zviševati. Konec septembra je presegla 0,8 evra na liter, se potem ob koncu leta spet nekoliko znižala, konec marca letos je znašala že skoraj devet centov na liter, konec drugega četrtletja pa je bila povprečna cena litra kurilnega olja 0,949 evra. 

Novo ogrevanje Primerjali smo stroške ogrevanja in naložbe v nov sistem. Najcenejše je ...

Kurilno olje se v zadnjem letu sicer ni bistveno podražilo, vendar je zanj med vsemi energenti značilno največje nihanje cen in hkrati najvišji skoki med letom. Od konca lanskega leta do zdaj se je kurilno olje podražilo skoraj za 20 odstotkov. Če ste kurilno olje lani kupili, ko je bila njegova cena najnižja, to pri količini 3000 litrov, kar je precej tipična količina za ogrevanje povprečne slovenske hiše, pomeni letos nekaj več kot 730 evrov višji stroški za energent.

Nižja cena zemeljskega plina

Precej bolj stabilna je cena zemeljskega plina, ki se je v enem letu celo nekoliko znižala. Konec marca lani je povprečna cena za povprečnega odjemalca znašala 0,0589 evra na kWh, potem je celo leto padala in se v enakem obdobju letos ustavila pri 0,054 evra. Povprečna letna cena je bila 0,057 evra/kWh. Za povprečnega odjemalca, ki na leto za ogrevanje, pripravo sanitarne vode in kuhanje porabi 13.300 kWh plina, to skoraj 70 evrov prihranka letos. Vendar pa ne vemo, kako se bo gibala v naslednjih mesecih. 

Dražja tudi elektrika

Električna energija se je v zadnjem letu podražila za skoraj devet odstotkov. Konec marca lani je bila povprečna cena kilovatne ure 0,1493 evra, konec marca letos pa 0,1624 evra. Ogrevanje z elektriko je najbolj negospodarna odločitev, izjema je le ogrevanje s pomočjo toplotnih črpalk. 

Naložbe Za to ogrevanje dobite najvišjo subvencijo na Eko skladu

Cena peletov stabilna, drva dražja

Trenutno je za pelete kakovosti A1 treba v povprečju odšteti 272 evrov na tono, za kakovostni razred A2 pa 261 evrov. Po podatkih Gozdarskega inštituta Slovenije, ki redno spremlja cene goriv iz lesne biomase, so se peleti v enem letu podražili zgolj za dva odstotka, medtem ko so se drva podražila za šest odstotkov. Za prostorninski meter, 25-centimetrskih pravilno suhih polen je letos v povprečju treba odšteti 84 evrov.

Novo ogrevanje To o izbiri kotlov na pelete svetujejo na Institutu Jožef Stefan

Prihranki glede na lani

Glede na povprečne cene energentov konec junija smo izračunali, koliko stane ogrevanje povprečne slovenske hiše, ki na leto porabi 3000 litrov kurilnega olja, ogreva pa jo starejši oljni kotel z 80-odstotnim izkoristkom. Preračunano v kilovatne ure, za ogrevanje porabijo 24.192 kWh, kar je bila osnova pri vseh izračunih v tabeli. 

cene energentov V tabeli so izračuni, koliko bi nas ogrevanje takšne hiše stalo, če bi zamenjali energent ter koliko so se v enem letu spremenile cene oziroma podražilo ali pocenilo ogrevanje takšne hiše s posameznim energentom, ob predpostavki, da je vgrajen sodoben kotel oziroma toplotna črpalka z letnim izkoristkom (SCOP), ki je enak tri.

Analiza cen Daljinsko ogrevanje: Preverite, ali plačujete preveč

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 15

  • 10:05 15. Julij 2021.

    V zadnjih 4 tednih sem prejel 27346 EUR od dela s krajšim delovnim časom od doma. To službo sem dobil …

  • 09:44 15. Julij 2021.

    torej, kurilno olje se je dalo dobit tudi za 50 centov, tako da je dvig še toliko večji. glede plina …

  • 09:05 15. Julij 2021.

    Kupovati pelete in podobno pomeni tretjina vreče ali količine, neuporabno, saj je pesek, blato, zemlja in še marsikaj. Naj kdo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.