Raste tudi v Sloveniji: Okrasna rastlina in njeni užitni plodovi

Foto: Profimedia Jagodičnica Foto: Profimedia Jagodičnica Foto: Profimedia Jagodičnica Foto: Profimedia Jagodičnica Foto: Profimedia Jagodičnica
Jagodičnica bo na pravih tleh in s pravo nego obrodila toliko sadežev, da jih ena družina ne bo mogla sproti pojesti.
Oglej si celoten članek

Jagodičnica je priljubljen okrasni grm ali manjše drevo, ki izvira iz Sredozemlja. Je zimzelena in čudovita na pogled, zato krasi številne sredozemske parke in dvorišča. Oblikujete jo sami glede na potrebe, najpogosteje se razbohoti v večji grm, lahko pa jo oblikujete v manjše drevo. Zraste tudi do deset metrov visoko.

Foto: Profimedia Jagodičnica Kot se za pravo sredozemsko rastlino spodobi, ni zahtevna glede tal. Dobro uspeva na kislih tleh, na gozdnih tleh z veliko humusa, dobro bo uspevala tudi na nekoliko apnenčastih tleh. Ker je občutljiva na mraz, jo sadijo zunaj le na goriškem in ob obali, drugje jo najpogosteje vidimo v posodi, ki jo damo čez zimo v notranjost.

Sadiko je zaradi vse pogostejše poletne suše najboljše saditi v jeseni, lahko pa jo sadite tudi spomladi, ko ni več nevarnosti zmrzali.

Posadite jo na sončno in dobro odcedno območje, lahko prenese tudi nekaj sence. Ko bo rastlina dobro ukoreninjena in večja, bo odlično preživela sušo in močan veter. Ko je rastlina še mlada, je potrebno redno zalivanje, obnjo postavite tudi kol za oporo. Dobro se bo obnesla tudi na dvorišču, v mestu ali ob cesti. Z njimi lahko naredite tudi živo mejo.

Foto: Profimedia Jagodičnica Jagodičnica bo na pravih tleh in s pravo nego obrodila toliko sadežev, da jih ena družina ne bo mogla pojesti. Delno zato, ker njihovo shranjevanje ni dolgotrajno, delno zato, ker jih imamo kmalu dovolj. Gre za sadež, ki je res polnega sladkega okusa in poln vlaknin, zato boste kaj hitro začutili sitost in jih nehali jesti. Niso kot češnje, ki bi jih kar jedli in jedli ...

Je pa jagodičnica nekaj posebnega, je zelo lepa s prelivajočimi rumeno-oranžno-rdečimi barvami plodov, ki so veliki okoli dva centimetra in imajo bradavičasto pokožnico. Bolj okusni in mesnati so veliki plodovi, ki naj bodo na otip rahlo mehki. Trdi plodovi niso zreli. Če jih boste na drevesu pustili predolgo, bodo popadali na tla, zato imate lahko v času zorenja pod drevesom tudi mrežo. Dobra stran jagodičnice je tudi ta, da je ni treba špricati, njeni plodovi so brez črvičkov,  na drevesu pa ne bodo gnili ...

Foto: Profimedia Jagodičnica

Ena od njenih posebnosti je, da plodovi dozorijo šele eno leto po cvetenju. Zato imamo v času jesenskega cvetenja na drevesu tudi dozorevajoče plodove iz prejšnjega leta. Njeni cvetovi so beli, spominjajo na vresje. Lončnice Rešitev za ovenele rastline: Potrebujete le vžigalice in bakrene kovance

Ker so plodovi mehki, se hitro zmečkajo, zato jih previdno nabirajte in polagajte v manjše posodice. V hladilniku bodo zdržali do nekaj dni, lahko jih zmrznete za smutije, ki mu bodo dodali predvsem vlaknine. Poleg vlaknin je polna tudi vitamina C, iz plodov delajo tudi marmelade in likerje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 12:00 5. April 2023.

    V Dalmaciji. Se imenuje maginja, prelepo

  • 08:54 5. April 2023.

    Meni je to zelo na LIČI !?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.