Razkošna eko hiša za ceno stare, propadajoče vile v Ljubljani

Foto: Strutt & Parker eko hiša Foto: Strutt & Parker eko hiša eko hiša Foto: Strutt & Parker eko hiša eko hiša Foto: Strutt & Parker eko hiša Foto: Strutt & Parker eko hiša Foto: Strutt & Parker eko hiša Foto: Strutt & Parker eko hiša Foto: Strutt & Parker eko hiša Foto: Strutt & Parker eko hiša Foto: Strutt & Parker eko hiša Foto: Strutt & Parker eko hiša Foto: Strutt & Parker eko hiša Foto: Strutt & Parker eko hiša
Predstavljamo primer trajnostno zasnovane in grajene razkošne eko hiše, ki je lahko zgled sodobne kulture bivanja in odnosa do okolja. Njena cena pa je primerljiva s cenami podobno velikih hiš in vil v Ljubljani, ki pa so v bistveno slabšem stanju.
Oglej si celoten članek

Eko hišo so leta 2017 zgradili v lastni režiji na angleškem podeželju, blizu Birminghama. Pogled zagotovo poglede najbolj privlači streha, ki se s svojo obliko in zazelenitvijo dobesedno zlije s pokrajino. Zaradi te je tudi dobila ime Hobit hiša. Hkrati pa oblika strehe, ki se v loku spušča proti tlom, hišo vizualno zmanjša, kar je pri tako velikih stavbah, meri skoraj 600 kvadratnih metrov, zelo pomembno. 

Zelena streha zaznamuje hišo

A bistvo zelene strehe, ki je zasajena s sedumi, ni le vizualni element povezave z naravo in okolico, temveč ima pomembno vlogo pri rabi energije in ohranjanju prijetnih bivalnih razmer. Poleti preprečuje pregrevanje, pozimi deluje kot dodatna toplotna izolacija, hkrati pa hišo učinkovito varuje zunanjim hrupom in pred vremenskimi vplivi. 
 
Trajnostni vidik hiše dopolnjujejo lastna vrtina za oskrbo z vodo za zalivanje vrta, solarni paneli, kotel na lesno biomaso in izdatna toplotna izolaciija. Sončne celice in sončni kolektorji na strehi spodnje terase zagotavljajo lasten vir energije, tako elektrike kot toplote za ogrevanje sanitarne vode.

Foto: Strutt & Parker  Čeprav je hiša priključena na električno omrežje, fotovoltaični paneli ne obremenjujejo elektrodistribucijskega omrežja, saj se električna energija shranjuje v baterijah. Ogrevajo jo z lesno biomaso, v kotlu uporabljajo pelete, v kaminih, ki so nameščeni v sobah pa polena. Vse naprave so povezane s pametnim sistemom krmiljenja, s čimer še zmanjšajo stroške ogrevanja. V vseh prostorih je vgrajeno talno gretje.  

Odprta in sodobna zasnova tlorisa

Hiša, ki je zasnovana sodobno in odprto. Osrednji prostor je ogromna kuhinja z jedilnico, ki se odpira na teraso, zaradi katere se celoten prostor zdi kot eno območje. Oba prostora delujeta kot en, saj ju ločujejo velika dvokrilna steklena vrata, ki so vgrajena brez prag, povezujej pa enotna, neprekinjena talna obloga.

Foto: Strutt & Parker eko hiša

Prostor kuhinje in jedilnice je razdeljen na dve ravni, ki ju povezuje ukrivljeno stopnišče s stopnicami iz ploščic, da prostor še vedno deluje domače. Steklena ograja ohranja občutek odprtosti prostora in zagotavlja veliko naravne svetlobe.

V pritličju je tudi prostoren dnevni prostor, v katerega prek oken od stropa do tal ter strešnih oken prodira veliko naravne svetlobe. Zasnovan je tako, da kljub odprtosti zagotavlja vizualno ločene cone, namenjene različnim aktivnostim bivanja. 

Foto: Strutt & Parker

V hiši je pet spalnic z garderobnimi sobami in štiri kopalnice. Vse sobe imajo do tal segajoča okna in dostop ven. 

Hišo obkroža dvorišče, na katerem so letna kuhinja in tri garaže, celotno posestvo pa je veliko približno 4000 kvadratnim metrov. 

In cena?

Posestvo trenutno prodajajo za dva milijona evrov. Če bi upoštevali le velikost hiše, je to nekaj več kot 3700 evrov za kvadratni meter. To je manj kot povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Ljubljani. Če pogledamo ponudbo podobno velikih hiš v prestolnici, pa lahko ugotovimo, da se prodajajo za ceno od 1,8 do 2,5 milijona evrov. Vendar nobena od njih ni nizkoenergijska, kaj šele trajnostno grajena, tudi zemljišča na katerih stojijo, so precej manjša. Pod Šmarno goro se denimo prodaja 460 kvadratnih metrov velika, stara in korenite obnove potrebna vila za dva milijona evrov. 

Več fotografij si oglejte v galeriji zgoraj.


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 08:10 22. Avgust 2022.

    a je kdo povedal kako se tista trava kosi ? in zaliva ? in tista okna-vrta na krilo , ma …

  • 07:43 22. Avgust 2022.

    Ja, pa da ti vsa golazen gomazi po hiši, od kač, pajkov, itd. Ne verjamem, da bi takšna arhitektura pri …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.