Pod streho > Nepremičnine
52452 ogledov

Razkošna eko hiša za ceno stare, propadajoče vile v Ljubljani

eko hiša
1/15
Strutt & Parker
Predstavljamo primer trajnostno zasnovane in grajene razkošne eko hiše, ki je lahko zgled sodobne kulture bivanja in odnosa do okolja. Njena cena pa je primerljiva s cenami podobno velikih hiš in vil v Ljubljani, ki pa so v bistveno slabšem stanju.

Eko hišo so leta 2017 zgradili v lastni režiji na angleškem podeželju, blizu Birminghama. Pogled zagotovo poglede najbolj privlači streha, ki se s svojo obliko in zazelenitvijo dobesedno zlije s pokrajino. Zaradi te je tudi dobila ime Hobit hiša. Hkrati pa oblika strehe, ki se v loku spušča proti tlom, hišo vizualno zmanjša, kar je pri tako velikih stavbah, meri skoraj 600 kvadratnih metrov, zelo pomembno. 

eko hiša | Avtor:

Zelena streha zaznamuje hišo

A bistvo zelene strehe, ki je zasajena s sedumi, ni le vizualni element povezave z naravo in okolico, temveč ima pomembno vlogo pri rabi energije in ohranjanju prijetnih bivalnih razmer. Poleti preprečuje pregrevanje, pozimi deluje kot dodatna toplotna izolacija, hkrati pa hišo učinkovito varuje zunanjim hrupom in pred vremenskimi vplivi. 
 
Trajnostni vidik hiše dopolnjujejo lastna vrtina za oskrbo z vodo za zalivanje vrta, solarni paneli, kotel na lesno biomaso in izdatna toplotna izolaciija. Sončne celice in sončni kolektorji na strehi spodnje terase zagotavljajo lasten vir energije, tako elektrike kot toplote za ogrevanje sanitarne vode.

eko hiša | Avtor: Strutt & Parker Strutt & Parker
 Čeprav je hiša priključena na električno omrežje, fotovoltaični paneli ne obremenjujejo elektrodistribucijskega omrežja, saj se električna energija shranjuje v baterijah. Ogrevajo jo z lesno biomaso, v kotlu uporabljajo pelete, v kaminih, ki so nameščeni v sobah pa polena. Vse naprave so povezane s pametnim sistemom krmiljenja, s čimer še zmanjšajo stroške ogrevanja. V vseh prostorih je vgrajeno talno gretje.  

Odprta in sodobna zasnova tlorisa

Hiša, ki je zasnovana sodobno in odprto. Osrednji prostor je ogromna kuhinja z jedilnico, ki se odpira na teraso, zaradi katere se celoten prostor zdi kot eno območje. Oba prostora delujeta kot en, saj ju ločujejo velika dvokrilna steklena vrata, ki so vgrajena brez prag, povezujej pa enotna, neprekinjena talna obloga.

eko hiša | Avtor: Strutt & Parker Strutt & Parker

Prostor kuhinje in jedilnice je razdeljen na dve ravni, ki ju povezuje ukrivljeno stopnišče s stopnicami iz ploščic, da prostor še vedno deluje domače. Steklena ograja ohranja občutek odprtosti prostora in zagotavlja veliko naravne svetlobe.

V pritličju je tudi prostoren dnevni prostor, v katerega prek oken od stropa do tal ter strešnih oken prodira veliko naravne svetlobe. Zasnovan je tako, da kljub odprtosti zagotavlja vizualno ločene cone, namenjene različnim aktivnostim bivanja. 

eko hiša | Avtor: Strutt & Parker Strutt & Parker

V hiši je pet spalnic z garderobnimi sobami in štiri kopalnice. Vse sobe imajo do tal segajoča okna in dostop ven. 

Hišo obkroža dvorišče, na katerem so letna kuhinja in tri garaže, celotno posestvo pa je veliko približno 4000 kvadratnim metrov. 

In cena?

Posestvo trenutno prodajajo za dva milijona evrov. Če bi upoštevali le velikost hiše, je to nekaj več kot 3700 evrov za kvadratni meter. To je manj kot povprečna cena kvadratnega metra rabljenega stanovanja v Ljubljani. Če pogledamo ponudbo podobno velikih hiš v prestolnici, pa lahko ugotovimo, da se prodajajo za ceno od 1,8 do 2,5 milijona evrov. Vendar nobena od njih ni nizkoenergijska, kaj šele trajnostno grajena, tudi zemljišča na katerih stojijo, so precej manjša. Pod Šmarno goro se denimo prodaja 460 kvadratnih metrov velika, stara in korenite obnove potrebna vila za dva milijona evrov. 

Več fotografij si oglejte v galeriji zgoraj.


 

 
Komentarjev 5
  • rd2dmk2 08:10 22.avgust 2022.

    a je kdo povedal kako se tista trava kosi ? in zaliva ? in tista okna-vrta na krilo , ma cena - sitnica. en prostor pa strop 4 m ja pajkom in muham je toplo, ljudje pri tleh pa zmrzujejo. ...prikaži več in za konec po par letih bivanja pride do razpoke na strehi pa začne zamakat. juhu popravilo. pa saj vam nima smisla pravit delate gradove v oblakih in mislite da se v njih da živet. še za trugio je ne mi imel. pa lepd dan.

  • radovednica 07:43 22.avgust 2022.

    Ja, pa da ti vsa golazen gomazi po hiši, od kač, pajkov, itd. Ne verjamem, da bi takšna arhitektura pri nas bila poceni. To je celo bogastvo. Dobro bi bilo videti tole skropucalo od hiše pozimi, ko vsepovsod brije veter, ...prikaži več nanaša sneg, čiščenje vsega tega....Nehajte sanjati. Pa še ekstremno grdo je. Pri nas so primerne zgolj klasične hiše, ki so edino izgledne, nobena sodobna arhitektura ne paše.