S sodo bikarbono nad škodljivce na vrtu

Foto: A. Š.
Foto: A. Š.
Soda bikarbona je odličen pripomoček, ki vam lahko služi kot zamenjava za pesticide ali kot prijazno orožje proti polžem, plevelu in črvom. Z njo si lahko pomagate tudi pri ugotavljanju PH vrednosti zemlje, umivanju rok ali pa pomagate rastlinam, da se še bolj razcvetijo.
Oglej si celoten članek

Če želite zatreti škodljivce v svojem vrtu, namesto pesticidov raje uporabite sodo bikarbono, saj je ta zelo učinkovita, obenem ne škoduje koristnim žuželkam ali okolju.

Sodo bikarbono lahko uporabite v svojem vrtu v obliki doma izdelanega organskega pršila, njegova priprava je povsem preprosta. Vse kar morate storiti je, da zmešate žličko sode bikarbone, tretjino skodelice olivnega olja in skodelico vode. Ko je zmes pripravljena, jo pretresete in z razpršilcem poškropite po rastlinah.

Razpršilo s sodo bikarbono lahko uporabite tudi za okrevanje rastlin z glivičnimi boleznimi ter za odganjanje mrčesa in mravelj. Da bi odgnali mrčes na svojem vrtu, ga na vsake tri dni poškropite s pršilom, ki ga pripravite z malo olivnega olja, žlice sode bikarbone in nekaj kapljic tekočega mila, razredčenega v petih litrih vode. Za spopadanje z mravljami, pa po vrtu razpršite zmes sode bikarbone in kisa, v kateri raztopite pet žličk sladkorja v prahu.

S sodo bikarbono ugotovite PH vrednost zemlje

Nekatere rastline bolj uspevajo v kisli zemlji, medtem ko druge v bazični. Poznavanje PH vrednosti zemlje je zato pomembno, saj nam pomaga pri zagotavljanju najboljših pogojev za gojenje rastlin. PH vrednost zemlje na svojem vrtu lahko ugotovite tako, da v dve skodelici zberete prst z različnih delov vrta, nato pa v eno skodelico z zemljo dodate kis. Če se zemlja začne peniti, je njen PH večji od sedem, kar pomeni, da je bazična. V nasprotnem primeru – torej če reakcije ni – vzemite še eno skodelico zemlje in vanjo nalijte vodo, kjer je raztopljena soda. Če se zemlja začne peniti, je njen PH nižji od sedem, torej je zemlja kisla.

Recept za bujno cvetenje rastlin

Rastlinam, ki uspevajo le v bazični zemlji, lahko pomagate, da bujneje zacvetijo. Hortenzije, begonije in pelargonije lahko zalijete z vodo, v kateri prej raztopite nekaj sode bikarbone.

V boj proti polžem s sodo bikarbono

Za odganjanje polžev s svojega vrta namesto kemikalij raje uporabite sodo bikarbono, milejše orožje, ki pa je prav tako učinkovito. Z njo lahko odženete polže s svojega vrta tako, da jo potresete neposredno po polžih ali zemlji.

Do slajšega in sočnejšega paradižnika

Če si želite slajšega in sočnejšega paradižnika, morate zmanjšati kislost prsti, v kateri raste. To lahko storite s sodo bikarbono, ki jo potresete po prsti.

Soda bikarbona “pomlajuje” rastline

Z uporabo sode bikarbone lahko tudi pomladite rastline in jim pomagate, da se razcvetijo. Da bi to dosegli, morate v petih litrih vode raztopiti žlico sode bikarbone in čajno žličko morske soli. Z raztopino zalijete rastline in kmalu boste lahko opazovali, kako cvetijo, kot da bi se znašle v vrhuncu pomladi.

O nadležnem plevelu ne duha ne sluha

Soda bikarbona je tudi odlična v boju s plevelom. Vse kar morate storiti je, da ga dobro zalijete in nato posujete s sodo bikarbono.

Foto: A. Š. Vrt

Poslovite se od črvov na zelenjavi

Če ste kdaj na svojem vrtu zagledali črve na brokoliju, cvetači ali zelju, vas je gotovo minilo, da bi jih kasneje uživali. Da bi preprečili pojavljanje črvov na zelenjavi, lahko uporabite mešanico sode in moke, ki ju zmešate v enakih delih, nato pa jo potresete po zelenjavi. Zelenjavo boste jedli bolj sproščeno in brez obiskovalcev.

Več okuženih Pri sosedih prva žrtev virusa, ki ga prenašajo komarji Na vrtu To je največja nevarnost, ki poleti ogroža pridelek Na vrtu Ideje: Tako iz poceni bazena ustvarite kopalni raj Na vrtu Tako bo zelenjavni vrt preživel, ko boste na dopustu

Trdovratno umazanijo z rok očistite s sodo

Če pri vrtnarjenju ne uporabljate rokavic, so vaše roke po končanem delu lahko polne trdovratne umazanije, ki jo težko očistite le z vodo. Da bi svoje roke z lahkoto očistili, posezite po sodi bikarboni, ki jo nanesite na mokre roke in nato podrgnite. Tako se boste hitreje in lahkotneje znebili umazanije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:09 30. Julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od …

  • 07:57 30. Julij 2022.

    Avtor, ne bluzi neumnosti. Proti vsem stvarem je učinkovita le kemija. Kakšna soda bikarbona za polže? Lahko jih prideš pobirat, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.