S tem preprostim ukrepom zmanjšajte račun za ogrevanje

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Z ogrevanjem nadomeščamo toplotne izgube, ki nastanejo, ko toplota iz prostora prehaja ven. Tudi polovica teh izgub lahko preide skozi okna. Običajno jih zmanjšamo tako, da vgradimo nova okna. A to ni nujno, lahko jih tudi le obnovimo.
Oglej si celoten članek

Skozi okna se toplota izgublja na dva načina, poznamo transmisijske in ventilacijske toplotne izgube. Pri prvih toplota iz prostora ven prehaja skozi stekla, pri drugih pa na netesnih mestih, ki so lahko na stiku okenskega krila in okvirja, stekla in krila ter na stiku okvirja in zida. 

Izgube skozi okna predstavljajo polovico vseh izgub

Skupne toplotne izgube, torej transmisijske in ventilacijske, lahko dosežejo ali celo presežejo polovico vseh toplotnih izgub v stavbi. Zato je zelo pomembno, da so okna kar se da toplotno izolativna, vsi stiki pa tesni, ali kakor pravimo, da okna dobro tesnijo.

Stara okna običajno ne izpolnjujejo nič od naštetega, zato se večina odloči, da jih bo nadomestila z novimi, bolj učinkovitimi. Vendar to ni nujno edina, niti ne nujno vedno dobra rešitev. Če so okna dobro ohranjena, še posebej, če so narejene iz kakovostnega lesa, denimo macesna in kolikor toliko redno vzdrževana, je dobra rešitev lahko tudi njihova obnova. Kakovostno narejena okna lahko zdržijo tudi 40 ali 50 let in celo več. 

Obnova oken je lahko boljša rešitev kot vgradnja novih

Pogosto je obnova oken celo boljša rešitev od zamenjave, predvsem pa je cenejše in bolj preprosta. Vgradnja novih oken namreč pomeni tudi nove okenske police, obdelavo špalet in s tem umazanijo, poškodbe fasade in opleska v notranjosti. Pri obnovi se vsemu naštetemu izognemo. 

Vgradnja novih oken v isto okensko odprtino, v kateri je bilo staro okno, praviloma pomeni tudi manjšo površino zasteklitve, saj so sodobni okenski okviri in krila bolj masivni. Zato bo v prostoru po vgradnji novih oken nekoliko manj svetlobe. 

Okna lahko obnovite tako, da jim vgradite novo zasteklitev in poskrbite za novo, kakovostno tesnjenje. Najbolje je narediti oboje, če pa zaradi kakršnega koli razloga ne morete zamenjati zasteklitve, pa zagotovo lahko poskrbite za novo, boljše tesnjenje. 

Foto: Profimedia nova okna Z novo zasteklitvijo lahko izgube prepolovimo

Obstoječo zasteklitev zamenjamo z novo, toplotno veliko bolj izolativno. Pri tem je pomembno, kakšen tip oken oziroma zasteklitve imate. Pri škatlastih in dvojnih oknih denimo zamenjajte le notranje steklo. Če imate vezana okna jih mizar lahko spremeni v enojna tako da krila spoji, v ležišče zunanje šipe pa vgradi novo izolacijsko steklo. Pri tako imenovanih termopan oknih prav tako vgradi novo toplotnoizolacijsko zasteklitev. Poskrbeti mora še za novo tesnjeje in nastavitev okovja. 

Z vgradnjo nove zasteklitve lahko transmisijske izgube prepolovimo. Stara stekla (izolacijska) imajo običajno toplotno prehodnost okoli 2,5 W/m2K, nova dvojna zasteklitev pa pod 1,1 W/m2K. Trojna zasteklitev pri obnovi oken ni najboljša rešitev, saj je težja in zato lahko neprimerna za starejša okna. 

Novo tesnjenje lahko vgradimo sami

Da okna ne tesnijo boste ugotovili tako, da med krilo in okvir okna na več mestih vstavite list papirja. Če ga pri zaprtem oknu lahko izvlečete, potem okna ne tesnijo. 

Če se odločite le za novo tesnjenje oken, lahko to naredite sami. Vendar pa strokovnjaki priporočajo, da je pred vgradnjo novega kakovostnega tesnila v pripiro med okenski okvir in krilo treba narediti utor. Tako zagotovimo dolgotrajnejše kakovostno tesnjenje, kot če tesnila zgolj nalepimo. Najbolje je uporabiti silikonsko tesnilo. 

Foto: Pinterest Tesnjenje oken Druga možnost so samolepilna tesnila, ki jih nalepimo po celotni dolžini notranje pripire. 

Tesnila so različnih oblik in iz različnih materialov. Najpogosteje so iz silikona, polivinilklorida, penjenega poliuretana, navadnega sintetičnega črnega kavčuka. Tesnilo, ki ga izberemo, mora biti elastično, hkrati pa odporno na vlago, mraz, vročino, neposredne sončne žarke, mehanične obremenitve in čistila. Običajno največkrat izberemo silikon in sintetični kavčuk, ker sta elastična in imata daljšo življenjsko dobo.

Rego med zidom in okenskim okvirom običajno zatesnimo s poliuretansko peno in tesnilnimi trakovi na notranji in zunanji strani. Tudi tega posega se bodo sami lotili le najbolj spretni, sicer pa je bolje poklicati mojstra. Rego je treba namreč pripraviti, preden jo polnimo z poliuretansko peno, okenski okvir pa mora biti v času, ko se pena razteza po regi, podprt z letvami. Poliuretanski peni, ki je hkrati toplotni in zvočni izolator, se med strjevanjem namreč poveča volumen. Ker pa pena ni odporna na ultravijolične žarke in vlago, to namreč vpija, s čimer se ji slabšajo zvočne in toplotnoizolativne lastnosti, jo je treba na notranji in zunanji strani zaščititi s tesnilnimi trakovi ali tesnilnimi masami. Tudi ta tesnila morajo biti elastična, odporna na vodo in spremembe temperatur, zato so najpogosteje narejena iz različnih silikonov in drugih sintetičnih polimerov.

Predstavljamo Želite sodobna, kakovostna okna? To so zadnje novosti


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 11:46 9. Oktober 2022.

    Račun za ogrevanje najenostavneje zmanjšaš tako, da ne bereš takih butastih nasvetov, ki ti za zmanjšanje računa za ogrevanje svetujejo …

  • 11:42 9. Oktober 2022.

    Ni panike, dobimo novo šaržo cepiv.

  • 09:56 9. Oktober 2022.

    kako je vse preprosto, čisto vse , če maš dosti keša ... preprosto zamenjaš okna, preprosto stolčeš tlak in si …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.