Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2904 ogledov

Želite sodobna, kakovostna okna? To so zadnje novosti

okna arhiv Internorm
Stavbno pohištvo, torej okna in panoramske stene, so eden od najpomembnejših elementov hiše, pa naj gre za novogradnjo ali obnovo obstoječe. Zanimalo nas je, kakšne novosti so za graditelje pripravili večji ponudniki oken pri nas.

Industrija oken se ves čas razvija, izpopolnjuje izdelke in odgovarja na vse strožje zahteve za energijsko učinkovito gradnjo. Prav tako pa odgovarja na zahteve sodobne arhitekture družinskih hiš in večstanovanjskih stavb, ki poudarjajo minimalizem, izčiščenost, veliko svetlobe in stik z okolico. S sodobnimi in kakovostno izdelanimi okni lahko zadostimo vsem zahtevam in potrebam ter kulturo bivanja in bivanjsko ugodje dvignemo na višji nivo.

Okna in njihove vse večje steklene površine so del ovoja stavbe, skozi katerega se lahko izgublja največ energije oziroma toplote pozimi in nasprotno, pa poleti skozi njih lahko v notranjost udira veliko toplote, zaradi česar se bivalni prostori pregrevajo. Zato je izjemno pomembno, da izberemo sodobna, kakovostno zasnovana in izdelana okna, ki hkrati zagotavljajo dovolj svetlobe in visoko toplotno izolativnost. Pri tem pa pomembno vlogo igra tudi kakovostna in pravilna vgradnja. Saj veste, še tako dobro okno ni vredno nič, če ni kakovostno vgrajeno.

Kako vsem zahtevam sledijo in kaj novega ponujajo, smo preverili pri nekaterih večjih proizvajalcih in ponudnikih oken pri nas.

Okna brez vidnih okvirjev

Zasnova oken se prilagaja sodobnim arhitekturnim smernicam, kar pomeni okenske površine velikih dimenzij, pri čemer je zasteklitve čim več, okvirji pa so čim ožji, pravijo v podjetju AJM. Zato so razvili tudi izdelke, pri katerih vidnih okvirjev sploh ni. V kratkem pa bodo trgu ponudili nov produkt, okno z izredno minimalističnim dizajnom okvirja s PVC-profilom. Gre za novo generacijo PVC-oken z zelo ozkimi okvirji z zaključenim, enovitim in minimalističnim videzom

okna | Avtor: arhiv AJM arhiv AJM
Velik poudarek pa namenjajo tudi vzdržljivosti površin okvirjev oken, zlasti, ko gre za dekor. Ti so vse bolj kakovostni, nove tehnologije izdelave pa omogočajo, da ni več vidne razlike med PVC in lesenimi okni ali ALU- in PVC-okni. PVC-profili so vse bolj odporni na vplive iz okolja, dodajajo.

Druga smer razvoja so pametne tehnologije, ki niso zaobšle niti oken, ki jih lahko upravljamo s pomočjo teh. Hkrati pa se tudi razvoj sledi energetski vzdržnosti, zato so okna in tudi njihova proizvodnja so vse bolj energijsko učinkovita.

V AJM tako oken z jeklenimi ojačitvami ne izdelujejo več, s čimer prispevajo k varstvu okolja, ohranjajo naravne vire in rabijo manj energije v proizvodnji, saj ni več rezanja jeklenih profilov. Zato so okna postala lažja, posledično pa se manj energije rabi tudi za transport in montažo. Rezultat so tudi ožji profili, zaradi česar porabijo pa tudi manj PVC-materiala.

Pri sodobnih oknih je trislojna zasteklitev standard, v podjetju oken z dvoslojno zasteklitvijo praktično ne proizvajajo več. Kupcem, ki to želijo, je tako na voljo le še osnovna izvedba dvoslojnih PVC-oken.

V podjetju imajo znak kakovosti ZAG za vgradnjo oken, hkrati priporočajo vgradnjo po RAL-smernicah, vendar je, kot pravijo, končna odločitev prepuščena investitorju.

Novo okovje za lepši videz in večjo varnost

V podjetju Internorm kot zadnjo novost izpostavljajo okovje, tako imenovano „klape“, pri kateri v predelu okvirja ni prijemalnih elementov, obenem pa to okovje v kombinaciji z zasteklitvijo in ustreznim ročajem predstavlja varnostno stopnjo RC2. Poleg tega rešitev ustvarja eleganten videz, zunaj ni vidnega okvirja krila, znotraj pa sta krilo in podboj poravnana.

okna | Avtor: arhiv Internorm arhiv Internorm
Razvoj oken odgovarja na zahteve po vse večji varnosti, minimalističnih okvirjih in s tem vse večjih steklenih površinah, še pravijo v podjetju. Tudi v njihovi ponudbi imajo vsa okna trislojno zasteklitev.

Ko gre za vprašanje kakovostne montaže, pa odgovarjajo, da omogočajo predstavitev montaže po Ral smernicah, in monterje tudi šolajo, končna odločitev, kako bodo okna vgrajena pa je vedno v rokah investitorje in projektanta.

okna, vgradnja oken Nova okna Pod streho To morate zahtevati od proizvajalca, preden se odločite za nova okna

Letos na trgu trije povsem novi izdelki

Graditeljem bodo kmalu na voljo trije povem novi izdelki, ki so jih lani razvili v podjetju M Sora. Prvi je leseno okno, debeline 92,5 milimetra, pri katerem so linije krila in okvirja poravnane na zunanji in notranji strani. Drugo okno je nadgradnja prvega, saj ima na zunanji strani z linijo okvirja in krila poravnano tudi steklo. Tretje novo okno pa ima obogaten videz okenskega profila, s čimer spominja na štukature. Namenjeno je ambientom z rustikalnim videzom, pravijo v podjetju.

okna | Avtor: arhiv M Sora arhiv M Sora
Razvoj oken na eni strani sledi novim tehnologijam in arhitekturnim trendom, zato so okna primerna za vgradnjo v pametni dom z elektronskim upravljanjem, imajo pametna stekla, okenski elementih so večjih dimenzij, na drugi strani pa k trajnostno in okoljsko odgovornem načrtovanju, kar v praksi pomeni zasnovo oken primerno za enostavno montažo, demontažo, hitro razstavljanje na osnovne komponente za enostaven servis, ločevanje po končani življenjski dobi.

Tudi v M Sori proizvajajo večinoma okna s trislojno zasteklitvijo, ta predstavljajo kar 80 odstotkov vseh, saj so že nekaj let standard. Okna z dvoslojno zasteklitvijo predstavljajo izjemo in jih večinoma prodajajo v tujino, kjer so toplotno ugodnejša podnebja. Njihova okna se vgrajujejo po standardu RAL, ki je med drugim tudi pogoj za pridobitev subvencije s strani Eko sklada.

Suho lepljenje stekla v krilu

okna | Avtor: arhiv Mik Celje arhiv Mik Celje
Novost pri oknih v stanovanjskih objektih predstavlja suho lepljenje stekla v krilu, govorimo o tako imenovanem STV-traku, ki zagotavlja večjo statičnost in s tem omogoča izdelavo večjih elementov, kot tudi znižanje toplotne prevodnosti, izpostavijo v podjetju Mik Celje. K temu dodajo še veliko paleto akril barv PVC-oken, saj naj bi se tako kot v tekstilni industriji, moda spreminjala tudi na področju stavbnega pohištva.

Tudi oni poudarjajo, da so sodobna okna velika, površina profilov je vse manjša, površina stekel pa zato vse večja. Trislojna okna predstavljajo 80 odstotkov njihove proizvodnje, saj je povpraševanje po dvoslojnih oknih na Primorskem še vedno prevladujoče.
Vsa njihova okna se vgrajujejo po smernicah RAL, pa naj gre za njihove ali zunanje monterje, kar, kot pravijo, preverjajo tudi njihove operativne vodje.

Vse večje povpraševanje po lesenih oknih z ALU-zunaj

okna | Avtor: arhiv Marles arhiv Marles

V podjetju Marles okna opažajo, da se vse več kupcev odloča za lesena okna, ki so na zunanji strani zaščitena z aluminijem. Posebno pozornost med drugim posvečajo prav aluminijastim profilom na zunanji strani, kupec lahko namreč izbira med zelo veliko barvnimi kombinacijami strukturne ali gladke površine. Na notranji strani je okno še vedno leseno in daje topel in naraven videz. Skoraj vsi elementi, ki jih izdelajo so vgrajeni izključno po RAL-smernicah.

 

Komentarjev 1
  • PasjaProcesija 07:08 01.februar 2022.

    Pred menjavo oken pomislite na morebitne posledice. Pogosto se po menjavi starih lesenih oken z okvirji drugih materialov pričneta pojavljati prekomerna vlaga in plesen. Če imate v bivanjskih prostorih slabo kroženje zraka, to kroženje omogočite ali pa izberite primerne okvirje. ...prikaži več Verjetno vam lahko svetujejo kar sami proizvajalci oz. monterji oken.