Še ena pogruntavščina za domačo oskrbo

Foto: arhiv Pico
Foto: arhiv Pico
Če nimate vrta, zelenjavo, zelišča in tudi cvetje pa želite gojiti v kuhinji ali dnevni sobi, je ta nova pogruntavščina, ki jo je na Kickstarterju podprlo kar 18 tisoč navdušencev, prava rešitev.
Oglej si celoten članek

Pico, kot so jo poimenovali v Altifarmu, kjer so jo razvili, je pametna naprava, ki za rast rastlin skrbi popolnoma sama. No, enkrat na teden ji je treba privoščiti skodelico vode. Gre za mini kmetijo, ki jo lahko vzamemo v dlan in postavimo kamor koli, tudi stran od okna, saj ne potrebuje dnevne svetlobe. Sestavljena je iz posodice, te so različnih barv in premične ročice iz nerjavnega jekla, ki ima na vrhu LED-sijalko, ta pa oddaja več različnih svetlobnih spektrov.

Foto: arhiv Pico gojenje rastlin

Premična ročica raste skupaj z rastlino, tako da ji ves čas nudi oporo. Svetloba, ki jo oddaja LED-sijalka pa je popolnoma enaka, kot jo za rast rastlin uporabljajo profesionalni gojitelji na kmetijah. Vsaka barvna valovna dolžina spodbuja določeno biološko funkcijo v rastlinah. Omejitev je le to, da v njej lahko gojimo le srednje velike rastline, ki zrastejo do 20 centimetrov, torej zelišča, dišavnice, mikro zelenjavo, okrasne rastline.

Foto: arhiv Pico gojenje rastlin

Pico samostojno zaliva rastlino, vodo, ki jo dodamo enkrat na teden, porablja glede na to, koliko jo ta potrebuje. Vodo rastlini dodaja kapilarno, za kar ne potrebuje črpalke, torej tudi elektrike ne, jo pa seveda potrebuje za delovanje LED-sijalke.

Zasnovana je tako, da jo lahko celo nalepimo na hladilnik, kuhinjske ploščice, ali pa postavimo na kuhinjski pult, mizo, okensko polico, skratka kamorkoli.  

Foto: arhiv Pico gojenje rastlin

V čem se ta nova pogruntavščina razlikuje od gojenja zelenjave in zelišč v klasičnih glinenih lončkov, ki jih prav tako lahko postavimo ali obesimo kamor koli. Zagotovo je ena od prednosti ta, da je vodo treba dodati le enkrat na teden, ta pa je ustrezno dozirana rastlini, še večja razlika pa je svetloba, ki jo rastlini zagotavlja LED-svetilka. 

Foto: arhiv Pico gojenje rastlin

Z vzgojo rastlin bo torej manj dela in skrbi, rast pa zagotovljena, kar je očitno prepoznalo tudi več kot 18 tisoč navdušencev, ki so na Kickstarterju proizvodnjo te naprave podprli s kar dvema milijonoma dolarjev, kar je največ do zdaj na področju naprav za vzgojo rastlin. Tehnološki navdušenci jo že lahko naročijo. Cena ene posodice je 31 evrov, za komplet treh je treba odšteti 77, za komplet devetih pa nekaj manj kot 200 evrov.

Inovacije Tudi pozimi lahko gojimo solato in paradižnik   


 
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.