Pod streho
5426 ogledov

Tudi pozimi lahko gojimo solato in paradižnik

stojalo za zelenjavo
1/5
arhiv Verdeat
Pozimi smo največkrat obsojeni na kupovanje zelenjave in dišavnic v trgovinah, če živimo v stanovanju, pa je največkrat tako celo leto. Rešitev je lahko Verdeat, ena od novosti na Kickstarterju, s katero bomo lahko kar 76 različnih rastlin gojili ves čas.

Skupina eko-navdušencev je razvila nov sobni rastlinjak za gojenje dišavnic, zelenjave in tudi cvetlic. Njegova prednost pred drugimi že znanimi sobnimi sistemi je ta, da rastline v njem lahko gojimo brez zemlje, zalivati jih je treba enkrat na teden, nekatere pa le vsake dva ali tri. Narejen je iz kar 95 odstotkov recikliranih materialov. 

Na sobnem sistemu lahko gojimo praktično vse dišavnice, na primer baziliko, timijan, majaron, sivko, meto, origano. Vzgojimo lahko tudi špinačo in več vrst solate, ter številne vrste mikro zelenjave: zelje, česen, radič, peso, kalčke, vodno krešo …

V posebnih pladnjih pa uspevajo celo jagode, ameriške borovnice, čiliji, češnjev paradižnik in čebula. 

stojalo za zelenjavo | Avtor: arhiv Verdeat arhiv Verdeat
Zasnovan je prilagodljivo, tako da lahko izberemo enojno, dvojno ali trinivojsko stojalo, odvisno od tega, kaj potrebujemo, in koliko prostora imamo. Osnova sistema je pladenj, med seboj pa se razlikujejo po namenu. Pladnji so prilagojeni posameznim vrstam rastlin, vsebujejo pa organske substrate, kot so denimo kokosova vlakna. 

Vgrajeno imajo tudi razsvetljavo, ki posnema sonce in pospešuje rast rastlin. Sistem je vsaj en teden samozadosten, tako da s pladnjev lahko le trgamo oziramo režemo zelenjavo ali dišavnice, drugega opravila pa rastline ne zahtevajo. Za še lažje spremljanje rasti je na voljo tudi preprosta aplikacija, ki nadzoruje rast in njihove potrebe. Spremlja količino vode na pladnjih, toplotno energijo in hranila, ki jih prilagaja glede na potrebe rastlin, tako da te lahko uspevajo, tudi, če nas dlje časa ni doma. 

Za zdaj zbirajo prednaročila, začetna cena sistema pa je 240 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice