Se nam obeta podražitev omrežnine?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Elektroenergetsko omrežje bo v prihodnjih letih zahtevalo velike naložbe. Bo rezultat višja omrežnina za končne odjemalce?
Oglej si celoten članek

Na nedavni konferenci Energetika in regulativa, ki jo je organiziralo podjetje Prospera, je direktor Elesa Aleksander Mervar opozoril, da brez velikih naložb v elektroenergetsko omrežje prehod v nizkoogljično družbo ne bo mogoč, poročajo Finance. 

Naložbe so nujne in del dolgoročnih načrtov elektrodistribucijskih podjetij in Elesa za obdobje od 2021 do 2023, ki jih je v začetku leta potrdilo ministrstvo za infrastrukturo.

Nepovratna sredstva za naložbe omejena

Za financiranje naložb se bodo morala distribucijska podjetja in Eles zadolžiti, to pa lahko vpliva na podražitev omrežnine. Kot je povedal Mrvar, bo to odvisno od virov financiranja. Manj kot bo nepovratnih sredstev, višja bo rast omrežninskih dajatev. Ob tem je opozoril, da se iz evropskih skladov lahko financirajo le mednarodni projekti, ne pa tudi interni. 

Ogrevanje in elektrika Takšen je vpliv velikega števila toplotnih črpalk na omrežje

Na višino omrežnine bo vplivala tudi količina odjema elektrike. Manjši kot bo odjem ob enaki višini naložb, višja bo omrežnina, je pojasnil in dodal, da je treba upoštevati tudi, da bodo višji stroški delovanja in vzdrževanja omrežja omrežnino podražili še za dodatnih 10 odstotkov. 

Cene Napovedujejo nam najdražjo elektriko v Evropi

Omrežnina za priključno moč bo rasle hitreje

Zaradi visokih vlaganj bodo končni porabniki električne energije za uporabo distribucijskega in prenosnega omrežja plačevali višje dajatve, ob tem pa bo omrežnina za priključno moč rasla hitreje kot omrežnina za porablejno električno energijo. To med drugim pomeni, da bodo tudi tisti, ki bodo samooskrbni, a bodo hkrati priključeni na distribucijsko omrežje, morali uporabo tega plačevati, pa čeprav bo njihov odjem bistveno manjši. 

Poudaril je še, da lahko pričakujemo pravo katastrofo, če bo zaradi različnih dejavnikov, med katerimi pa je najpomembnejša stoodstotna samooskrba, odjem električne energije bistveno nižji, naložbe pa bodo izvedene in to brez nepovratnih sredstev. 
Predstavitev je zaključil z vprašanjem, kakšna so jamstva, da do tega ne bo prišlo. 

Predlog zakona Velike spremembe na področju ogrevanja in sončnih elektrarn


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 18:21 28. Februar 2021.

    No kje pa so sedaj zagovorniki električnih krip?

  • 11:38 28. Februar 2021.

    Seveda, blagajne so prazne, fašistom zmanjkuje, treba bo nekje nakrast nova sredstva. Banda kriminalna.

  • 11:34 28. Februar 2021.

    Nardite kar nameravate. Narod bo pa odločil. Se bo pa še več kadilo skozi dimnike. Rit imaš zmerej odzad

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.