Slovenske hiše, po katerih se zgledujejo tudi v tujini

Foto: Flavio Coddon Hiša z dimnikom Foto: Flavio Coddon Hiša z dimnikom Foto: Tomaž Gregorič hiša arhitektura Foto: Tomaž Gregorič hiša arhitektura Foto: Janez Marolt Kraška hiša Foto: Janez Marolt Kraška hiša Foto: Tomaž Gregorič Hiša Portika Foto: Tomaž Gregorič Hiša Portika Foto: Miha Bratina Lesena hiša Foto: Miha Bratina Lesena hiša Foto: Miran Kambič Hiša JP Foto: Miran Kambič Hiša JP Foto: Tomaž Gregorič Hiša Devinska Foto: Tomaž Gregorič Hiša devinska Foto: Miran Kambič Hiša Vrhe Foto: Miran Kambič Hiša Vrhe Foto: Sono arhitekti Hiša XL Foto: Sono arhitekti Hiša XL
Pregledali smo nekatere tuje spletne portale, namenjene arhitekturi, in preverili, ali je na njih prostor našla tudi slovenska arhitektura. Izbrali smo devet družinskih hiš.
Oglej si celoten članek

O všečnosti posamezne hiše je sicer težko govoriti, vedno je subjektivna, a vendar obstaja dogovor, kaj je dobra, odlična arhitektura. „Presoja o tem, ali objekt izstopa iz povprečja in predstavlja odlično slovensko arhitekturo, strokovna žirija upošteva več kriterijev, med njimi so umetniška vrednost, likovna izraznost, funkcionalnost in uporabnost, trajnost, tehnologija, družbeni pomen, odnos do obstoječega prostora ter še mnogi drugi,“ kakovostno arhitekturo opredelijo v aFRONTU, nosilcu projekta Odprte hiše Slovenije

Pri načrtovanju in gradnji hiše ni dovolj le to, da izpolnjuje zakonske zahteve, ki se nanašajo na kakovost gradnje, potresno in požarno varnost, energijsko učinkovitost, rabo obnovljivih virov energije, poseben poudarek je treba nameniti tudi kulturi bivanja, udobju, povezanosti bivanjskih prostorov z zunanjostjo, vplivom nove hiše na okolje, v katerem bo stala, na odnos med njo in okoljem, torej na njeni zasnovi arhitekturi. 

Večina ne želi, da bi nova hiša postala tujek v okolju, ki je moteč za vse, ki se z njim tako ali drugače srečujejo. Zato je o obliki, likovni zasnovi, velikosti, umeščenosti v prostor treba temeljito razmisliti. Z arhitektom ustvariti kar se da dober odnos, ki temelji na zaupanju, in mu na koncu prepustiti, da ustvari hišo, ki bo vsem v zadovoljstvo.

Nekaj takšnih hiš, ki so jih slovanske družine zgradile v zadnjih letih, so prepoznali tudi v tujini in jih postavili ob bok drugim arhitekturnim zasnovam z vsega sveta, vrednim predstavitve in zgledovanja.

Hiša v več nivojih, Ofis Arhitektura

Foto: Tomaž Gregorič hiša arhitektura

Kompaktna kraška hiša, Dekleva Gregorič arhitekti

Foto: Janez Marolt Kraška hiša

Hiša Portika, Ofis Arhitektura

Foto: Tomaž Gregorič Hiša Portika

Lesena hiša, Studio PIKAPLUS

Foto: Miha Bratina Lesena hiša

Hiša z dimnikom, Dekleva Gregorič arhitekti

Foto: Flavio Coddon Hiša z dimnikom

Hiša JP, Bevk Perović Arhitekti

Foto: Miran Kambič Hiša JP

Hiša Devinska, Ofis Arhiotektura

Foto: Tomaž Gregorič Hiša Devinska

Hiša Vrhe, Styria Arhitektura

Foto: Miran Kambič Hiša Vrhe

Hiša XL, Sono Arhitekti

Foto: Sono arhitekti Hiša XL

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.