Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3814 ogledov

Slovenske hiše, po katerih se zgledujejo tudi v tujini

Hiša z dimnikom
1/18
Flavio Coddon
Pregledali smo nekatere tuje spletne portale, namenjene arhitekturi, in preverili, ali je na njih prostor našla tudi slovenska arhitektura. Izbrali smo devet družinskih hiš.

O všečnosti posamezne hiše je sicer težko govoriti, vedno je subjektivna, a vendar obstaja dogovor, kaj je dobra, odlična arhitektura. „Presoja o tem, ali objekt izstopa iz povprečja in predstavlja odlično slovensko arhitekturo, strokovna žirija upošteva več kriterijev, med njimi so umetniška vrednost, likovna izraznost, funkcionalnost in uporabnost, trajnost, tehnologija, družbeni pomen, odnos do obstoječega prostora ter še mnogi drugi,“ kakovostno arhitekturo opredelijo v aFRONTU, nosilcu projekta Odprte hiše Slovenije

Pri načrtovanju in gradnji hiše ni dovolj le to, da izpolnjuje zakonske zahteve, ki se nanašajo na kakovost gradnje, potresno in požarno varnost, energijsko učinkovitost, rabo obnovljivih virov energije, poseben poudarek je treba nameniti tudi kulturi bivanja, udobju, povezanosti bivanjskih prostorov z zunanjostjo, vplivom nove hiše na okolje, v katerem bo stala, na odnos med njo in okoljem, torej na njeni zasnovi arhitekturi. 

Večina ne želi, da bi nova hiša postala tujek v okolju, ki je moteč za vse, ki se z njim tako ali drugače srečujejo. Zato je o obliki, likovni zasnovi, velikosti, umeščenosti v prostor treba temeljito razmisliti. Z arhitektom ustvariti kar se da dober odnos, ki temelji na zaupanju, in mu na koncu prepustiti, da ustvari hišo, ki bo vsem v zadovoljstvo.

Nekaj takšnih hiš, ki so jih slovanske družine zgradile v zadnjih letih, so prepoznali tudi v tujini in jih postavili ob bok drugim arhitekturnim zasnovam z vsega sveta, vrednim predstavitve in zgledovanja.

Hiša v več nivojih, Ofis Arhitektura

hiša arhitektura | Avtor: Tomaž Gregorič Tomaž Gregorič

Kompaktna kraška hiša, Dekleva Gregorič arhitekti

Kraška hiša | Avtor: Janez Marolt Janez Marolt

Hiša Portika, Ofis Arhitektura

Hiša Portika | Avtor: Tomaž Gregorič Tomaž Gregorič

Lesena hiša, Studio PIKAPLUS

Lesena hiša | Avtor: Miha Bratina Miha Bratina

Hiša z dimnikom, Dekleva Gregorič arhitekti

Hiša z dimnikom | Avtor: Flavio Coddon Flavio Coddon

Hiša JP, Bevk Perović Arhitekti

Hiša JP | Avtor: Miran Kambič Miran Kambič

Hiša Devinska, Ofis Arhiotektura

Hiša Devinska | Avtor: Tomaž Gregorič Tomaž Gregorič

Hiša Vrhe, Styria Arhitektura

Hiša Vrhe | Avtor: Miran Kambič Miran Kambič

Hiša XL, Sono Arhitekti

Hiša XL | Avtor: Sono arhitekti Sono arhitekti

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.