Ste pričakovali nižji račun, pa ni? Preverite, zakaj

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Znesek na položnici za električno energijo ni odvisen le od cene energije temveč tudi od skritih stroškov. Če pri menjavi dobavitelja niste pozorni, račun ne bo toliko nižji, kot ste pričakovali.
Oglej si celoten članek

Dobavitelji električne energije ves čas vabijo nove odjemalce. Nagovarjajo jih z nižjimi cenami električne energije, ki naj bi bila edina postavka na računu za elektriko, na katero imajo vpliv. Vse ostale dajatve določa država in so glede na obračunsko moč enake za vse, ne glede na to, kdo je dobavitelj. 

Razumljivo je, da odjemalec, gospodinjstvo, ko razmišlja o morebitni menjavi dobavitelja elektrike, primerja ceno električne energije v cenikih, v katerih lahko pri večini izbira med različnimi ponudbami oziroma paketi. Primerjave ni lahko narediti, saj je množica različnih dobaviteljev in tudi njihovih ponudb zelo velika. 

Odjemalec mora biti pozoren na to, ali dobavitelj določeno ceno električne energije pogojuje z vezavo za določeno obdobje ali katerim drugim pogojem, predvsem pa je pomembno, da preveri, ali mu bo novi dobavitelj zaračunal tudi fiksne mesečne stroške poslovanja. Tudi ti lahko precej vplivajo na končni strošek elektrike in celo izničijo popust oziroma nižjo ceno energije, ki jo ponuja posamezni dobavitelj. 

Fiksni stroški poslovanja od enega do treh evrov na mesec

Preverili smo, kako fiksni letni stroški poslovanja vplivajo na končne cene elektrike. Zaračuna jih večina dobaviteljev, znašajo pa od enega pa se do treh evrov na mesec z DDV.  Dobavitelji nekoliko nižje fiksne stroške obračunajo na položnicah, ki jih odjemalec prejme po elektronski pošti, višji pa so na položnicah, ki prispejo z navadno pošto. Nekateri pa razlik med tem ne delajo in je fiksni strošek, ki ga obračunajo, enak ne glede na pot položnice.

cenik elektrike Iz primerjave smo izločili postavke na računu, ki jih določa država in na katere dobavitelji nimajo vpliva. To so prispevek za obnovljive vire energije, prispevek za proizvodnjo električne energije v soproizvodnji ter tarifne postavke za obračunsko moč. 

Pri primerjavi smo upoštevali ceno električne energije pri letni rabi električne energije gospodinjstva 2.594 kWh, od tega 1.297 kWh v dražji tarifi in 1.297 kWh v cenejši tarifi, in morebitne fiskne stroške polovanja. Štirje dobavitelji obračunajo fiksne stroške poslovanja in sicer E.ON 2,989 evra, ECE 1,21, Gen-I 2,43 in Energija Plus 1,09 evra z DDV na mesec. Med dobavitelji, ki smo jih primerjali, le Petrol ne obračuna fiksnega zneska poslovanja. Pri zneskih teh stroškov smo upoštevali vrednosti, ki veljajo za klasične, po pošti poslane položnice.

Zaradi fiksnih stroškov razlika skoraj 60 evrov  

Iz tabele lahko ugotovimo, da ima fiksni znesek poslovanja precejšen vpliv na končno letno ceno elektrike, saj je razlika med Petrolovo ponudbo, ki stroška ne zaračuna, in na primer ECE kar 58 evrov. Zanimivo pa je tudi, da se razlika med letnim računom pri Petrolu in Gen-I, pri zadnjem je cena električne energije sicer nižja, zaradi fiksnega stroška izniči. 

Izračun letnih stroškov in prihrankov je informativen, velja le, dokler se cene v cenikih katerega koli dobavitelja ne spremenijo. V primerjavi smo upoštevali cene, ki jih redno objavlja ZPS, zadnjo primerjavo pa so naredili 26. maja letos. 

Dejanske razlike so odvisne od porabe električne energije, večja ko je ta, večje so razlike. Razmerja pa se nekoliko spremenijo tudi, če bi med seboj primerjali različne ponudbe v cenikih, ki jih imajo dobavitelji. Ti v tem času ponujajo kar precej akcij.

Preverite akcije, cene pri nekaterih so precej nižje

Tako je Petrol za nove odjemalce pripravil akcijo – 25 % začetnega popusta, ki velja vse do jeseni, odjemalci pa bodo nižjo akcijsko ceno plačevali šest mesecev po sklenitvi pogodbe. Tudi ECE nove odjemalce vabi z nižjimi cenami elektrike, ki veljajo le do konca leta, pogoj pa je, da se vežejo vsaj za eno leto, sicer morajo plačati pogodbeno kazen, račun pa prejemajo v elektronski obliki, zaradi česar jim bodo obračunali le 1,09 evra z DDV na mesec fiksnih stroškov poslovanja. Podobno velja pri E.ON, kjer morajo odjemalci paketa Zvesti pogodbo skleniti vsaj za eno leto, toliko časa velja tudi akcijska cena elektrike, v nasprotnem plačajo 20 evrov pogodbene kazni, fiksni stroški na mesec pa bodo skoraj tri evre. Z zelo podobnimi pogoji vabijo kupce tudi v Energiji Plus, le da bo mesečni fiksni strošek nižji, 1,09 evra.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.