Pod streho > Varčna hiša
21003 ogledov

Velika prevara s toplotnimi črpalkami, ovadeno to podjetje

toplotna črpalka Profimedia
Dolenjska firma, po naših podatkih Vročina iz Novega mesta, je od naročnikov pobrala predujem in še večkrat celotno kupnino, toplotnih črpalk pa jim nikoli dobavila. Oškodovala jih je za več kot 100.000 evrov.

Novomeški kriminalisti so marca na okrožno državno tožilstvo v Novem mestu podali kazensko ovadbo zoper osumljeno pravno osebo in njenega 37-letnega zastopnika iz območja policijske uprave zaradi utemeljenega suma, da sta storila več kaznivih dejanj poslovne goljufije, temeljnih pravic delavcev ter zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

V svoj žep

Kot je sporočil Robert Perc s tamkajšnje policijske uprave, je "osumljeni prek svoje družbe lani preslepil več oškodovancev tako, da jim je ponudil dobavo in montažo toplotne črpalke za ogrevanje stanovanjske hiše, kasneje pa do dobav ni prišlo. Dosegel je, da so oškodovanci  izročili oziroma nakazali predujem ali celotno kupnino na račun družbe. Kljub plačilu in dogovoru za montažo do določnega roka jim osumljeni dogovorjenega in delno ali v celoti plačanega ni dobavil in zmontiral. V večini primerov je od oškodovancev z lažnimi navedbami in obljubami prejel plačilo celotne kupnine. Z omenjenimi dejanji je osumljeni svoji družbi pridobil protipravno premoženjsko korist v skupni višini več kot 100.000 evrov."

Kot je še dodal, so kriminalisti ugotovli tudi kršitve delovnopravne zakonodaje in ugotovili oškodovanje ene zaposlene osebe za več kot tisoč evrov:  "V predkazenskem postopku je nadalje ugotovljeno, da je osumljenec nezakonito razpolagal s finančnimi sredstvi družbe in si pridobil protipravno premoženjsko korist v višini več kot 60.000 evrov."

Opozorilo tržnega inšpektorata

Po Perčevih besedah so preiskovalci februarja opravili hišne preiskave, pri katerih je bila zasežena dokumentacija, ki bo dokaz v kazenskem postopku: "Kriminalisti so na primeru sodelovali z republiškim tržnim inšpektoratom."  

Po naših neuradnih, a zanesljivih podatkih, je ovadeno podjetje Vročina iz Novega mesta, katerega 99-odstotni lastnik in direktor je Jani Ferko. Iz javno dostopnih informacij izhaja, da od februarja letos firma nima več transakcijskega računa. Tržni inšpektorat je že novembra lani javnost pozval k previdnosti pri nakupih v podjetju Vročina, saj "obstaja velika verjetnost, da potrošniki blaga po plačilu avansa ne bodo prejeli, oteženo bi bilo lahko tudi vračilo plačanega avansa".

Podjetje Vročina smo tudi klicali na javno objavljeno telefonsko številko, ki pa, kot nam je javil prijazen ženski glas, ne obstaja več. Ukinjena je tudi njihova spletna stran.

Za poslovno goljufijo je predpisana kazen od enega do 10 let zapora, za kršitev temeljnih pravic delavcev denarna kazen in do tri leta zapora, za zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnost pa do 8 let aresta.    
 

Komentarjev 4
  • atamama 09:43 01.maj 2024.

    Sicer pa če bo imelo sodstvo enake vatle kot v sodbah goljufij skladov Zvon in mariborske škofije bo oproščen..... razen če bo sodnik/ca zahteval cenzus vsaj 50 miljono kraje.....

  • Avatar Leon
    Leon 07:36 01.maj 2024.

    Vročina .....hahaha .

  • Grof 19:57 30.april 2024.

    In točno to počne tudi firma Požun iz Litije, kam smo prišli….