Tako bo račun za energijo manjši za 30 odstotkov, bivanje pa boljše

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Poleti največ energije rabijo klimatske naprave, s katerimi hladimo pregreta stanovanja in delovne prostore. Njihovo delovanje in s tem stroške za vse dražjo elektriko lahko precej omejimo.
Oglej si celoten članek

Varčevanje z energijo še nikoli ni bilo tako pomembno, kot zdaj. Vsak brez potrebe porabljen kilovat energije se bo, zaradi že zdaj občutno dražjih energentov, ki naj bi se v naslednjih mesecih še dodatno podražili, zelo poznal na položnici. Poleti so največji porabnik energije klimatske naprave, pozimi pa ogrevanje. Potrebe po energiji za hlajenje in ogrevanje lahko zmanjšamo na več načinov in tako dolgoročno znižamo stroške, hkrati pa ustvarimo bolj prijetne in zdrave bivalne pogoje. 

Vroče Nova hiša se pregreva, bivanje v njej je nevzdržno. Kaj storiti?

Pasivni ukrep za manjšo rabo energije

Rabo potrebne energije običajno zmanjšamo dodatno toplotno izolacijo na ovoju stavbe, novimi, toplotnoizolativnimi okni in bolj učinkovitim ogrevalnim sistemom, ki izkorišča obnovljive vire energije. Pri tem pa pogosto pozabimo, da energijo, pozimi potrebno za ogrevanje, poleti pa za hlajenje, lahko občutno zmanjšamo z zunanjimi senčili in njihovo pravilno uporabo. 

Foto: Profimedia senčila

Gre za tako imenovani pasivni ukrep, ki učinkovito preprečuje pregrevanje bivalnih prostorov poleti in njihovo ohlajanje pozimi.

Strokovnjaki so izračunali, da lahko v povprečni hiši, tudi če je ta nezadostno toplotno izolirana, samo z vgradnjo zunanjih senčil na vse steklene površine, rabo energije za ogrevanje in hlajenje zmanjšamo za približno 30 odstotkov. 

Vloga zunanjih senčil je dvojna

Zunanja senčila, največkrat so to zunanje žaluzije in rolete, ščitijo pred toplotno energijo sonca, ki poleti skozi nezaščitene steklene površine prehaja v notranjost in jo pregreva, ter preprečujejo toplotne izgube pozimi. Zato jih je nujno namestiti na vsa okna, obrnjena na jug in na vsa strešna okna.

Promo Na več načinov lahko to poletje preprečite pregrevanje mansarde

Pozimi imajo nasprotno vlogo, saj preprečujejo prehod toplote iz notranjih prostorov ven in s tem toplotne izgube skozi stekla. Tako ohranjajo učinek tople grede. Če so pravilno dimenzionirana in vgrajena, kar pomeni, da so čim bližje steklu in na obeh straneh segajo do stene, se med steklom na zunanji strani in žaluzijo ali roleto ustvari zaprt zračni prostor, ki deluje kot dodatni toplotni izolator. 

Pravilna uporaba senčil pozimi omogoča pasivno ogrevanje prostorov. Ob sončnem vremenu jih pozimi dvignemo in tako dovolimo sončnim žarkom vstop v notranjost. Spuščena pa naj bodo ponoči in ob oblačnem oziroma slabem vremenu. 

Zadržijo večino sončnih žarkov

Zunanje žaluzije lahko poleti zadržijo do 80 odstotkov sončnih žarkov, rolete pa celo do 95 odstotkov in tako temperaturo v prostoru znižajo celo do šest stopinj Celzija. Sončne žarke odbijejo preden ti sploh uspejo priti so okenskega stekla in ga segreti, s čimer se prepreči prenos toplote v notranjost. Prednost zunanjih senčil je ta, da lahko zadržijo sevanje kratkih in dolgih valovnih dolžin. Zato so znanja dvakrat bolj učinkovita od notranjih ali medstekelnih senčil, ki lahko zadržijo le sevanje kratkih valovnih dolžin. 

Toplotne izgube manjše za 30 odstotkov

Tudi pozimi so rolete energijsko bolj učinkovite kot zunanje žaluzije. Spuščene rolete in pravilno vgrajena roletna omarica preprečijo nastanek toplotnega mostu med senčilom in oknom, zato se toplotne izgube pozimi lahko zmanjšajo do 30 odstotkov. Če jih redno spuščamo ponoči pa prihranimo še 15 odstotkov energije, potrebne za ogrevanje. Ta bo še večji, če izberemo rolete, ki so dodatno polnjene s poliuretansko peno. 

Učinek zunanjih senčil bomo še povečali, če jih povežemo v sistem pametnega upravljanja doma, ki omogoča njihovo samodejno dviganje in spuščanje ter pri žaluzijah naklon lamel glede na vremenske razmere. Sicer pa lahko zunanja senčila upravljamo ročno ali prek elektro motorje s stikalom ali daljinskim upravljalvnikom. 

Foto: Profimedia senčila

Senčila Zunanja senčila so dobra zaščita pred vročino

Vgradnja nad oknom 

Pozitiven učinek zunanjih senčil bo večji, če bodo pravilno in kakovostno vgrajena. Pri tem je najbolj pomembna pravilna izvedba stika med steno, kaseto ali omarico in senčilom. Strokovnjaki priporočajo nadokensko vgradnjo in vgradnjo skupaj z oknom, saj sistem tako postane del toplotno izolirane stene, izognemo pa se toplotnemu mostu. Takšna vgradnja je možna pri novogradnjah in takrat, ko menjamo okna, sledila pa bo toplotna izolacija fasade. 

Takšen sistem vgradnje zagotavlja, da bodo omarice, v katere se navijajo dvignjene rolete, toplotno izolirane in popolnoma zaprte. Na območju omarice ne bo toplotnega mostu. Če pa bomo vgradili zunanje žaluzije, ki se zložijo v kaseto, pa mora biti celotni del preklade za kaseto toplotno izoliran. 

Poleg zunanjih žaluzij in rolet, lahko za zunanje senčenje izberemo tudi lesena drsna senčila, lesena polkna in zunanja screen senčila.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 09:24 4. Maj 2022.

    kot prvo te žaluzije delajo samo ob bonaci. ko piha moraš zapret. in tisto najbolj važno. dejte vse te idiotske …

  • 08:32 4. Maj 2022.

    Super nasveti. Zmanjšajmo potrošnjo, firme prenesimo v davčne oaze in imeli bomo bogato državo. Pol pa svizec...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.