Pod streho
899 ogledov

Zunanja senčila so dobra zaščita pred vročino

Senčila
Če poleti doma ne želimo vzdihovati v neznosni vročini, je zdaj prava priložnost, da izberemo ustrezna zunanja senčila. Poglejmo, kaj je na izbiro in akšne so razlike med njimi.

Ponudba senčil za okna je izjemno velika, med seboj pa se precej razlikujejo. V osnovi jih ločimo na zunanja in notranja. Med prva spadajo rolete, žaluzije, kombinacija obeh, zunanji screeni, „sonro“, med druga pa notranje žaluzije, plise, lamelne zavese, eclise, notranji screen. Na okna lahko namestimo zunanja in notranja senčila hkrati, lahko pa se odločimo zgolj za eno ali drugo vrsto, odvisno od tega, kaj želimo doseči.

Senčila | Avtor: Profimedia Profimedia

Za notranja senčila se bomo odločili predvsem takrat, ko želimo odvrniti poglede, zaščititi prostor pred sončnim bleščanjem in mu hkrati dodati nov dekorativni element. Za zunanja senčila pa se odločimo, ko želimo preprečiti pregrevanje notranjosti poleti in toplotne izgube pozimi. Zunanja senčila namreč bistveno bolj vplivajo na prehod toplote kot notranja. 

Zunanje žaluzije za velike površine

Zunanje žaluzije so sestavljene iz lamel, običajno so iz aluminija, zato so zelo lahke. Material je odporen na vremenske vplive, izbiramo pa lahko med različnimi vrstami lamel in  barvami. Vgradi se jih lahko v obstoječe hiše in novogradnje. Zbirna pokrivna maska, v katero se zberejo lamele, ko so odvignjene, je lahko vidna. Pri novogradnjah in izdelavi nove fasade na obstoječi hiši pa jo lahko prekrijejo s toplotno izolacijo in ometom, da ni vidna. Žaluzije se lahko upravljajo ročno ali s pomočjo elektomotorja.

Senčila | Avtor: Profimedia Profimedia

Uravnavamo lahko njihov naklon glede na vpad sončnih žarkov in s tem preprečimo pregrevanje stekel in vdor toplote v prostore, hkrati pa še vedno lahko ohranimo pogled ven. Primerne so predvsem za senčenje večjih steklenih površin, denimo panoramskih oken.

Rolete, preverjena klasika

Najbolj znana in uporabljana vrsta senčil pri nas so še vedno rolete. Sestavljene so iz med seboj povezanih tanjših lamel iz aluminija ali plastičnih mas, ki jim ni možno spreminjati nagiba. Če so spuščene čez okno, so dober toplotni izolator, vendar pa v prostor ne prepuščajo svetlobe. Hkrati delujejo tudi kot protivlomna in protihrupna zaščita.

Senčila | Avtor: Profimedia Profimedia
Rolete imajo vgrajene varnostne uteži, ki preprečujejo dvig z zunanje strani. Vgradimo jih lahko kadar koli, saj so proizvajalci razvili več različnih možnosti vgradnje in roletnih omaric. Za novogradnje običajno izberemo podometne omarice, ki so dodatno toplotno izolirane, in jih je treba na zunanjo stran okenske odprtine vgraditi pred izvedbo fasade. Pri obstoječih hišah pa lahko izbiramo med nadokensko ali predokensko vgradnjo, tako da je roletna omarica vidna.

Kombinacija žaluzij in rolet

To je možnost dva v enem. Senčila so kombinacija rolet in žaluzij, kar pomeni, da je del senčila fiksen kot roleta, del pa je sestavljen iz lamelnih žaluzij, ki jim lahko spreminjamo naklon, in tako kljub spuščenosti senčila čez celo šipo okna, v prostor dobimo dovolj svetlobe. 

Zunanja screen senčila so lahko tudi komarniki

Narejena so iz različnih tkanin, ki imajo različno prosojnost. Njihova prednost je, poleg odbijanja sončnih žarkov in preprečevanja bleščanja v prostoru, predvem visoka zaščita pred vpadom UV-žarkov v prostor. Primerna so za novogradnje in obstoječe hiše, običajno pa z njimi senčimo večje steklene površine. Učinkovita so predvsem poleti, saj pregrevanje prostorov lahko zmanjšajo tudi za eno tretjino. Najnovejši sistemi so narejeni tako, da popolnoma zatesnijo steklo okna, tudi ob robovih, zato so zunanja screen senčila hkrati tudi komarniki. Vgradimo jih lahko nadometno ali podometno, upravljamo pa ročno prek vrvice ali s pomočjo nadzorne palice. Lahko pa se odločimo za bolj napredno možnost s krmiljenjem prek elektromotorja, ki ga lahko upravljamo ročno prek stikala na zidu ali daljinsko. Ta omogoča tudi različne vnaprejšnje nastavitve in samodejni odziv senčila glede na te.

„Sonro“ senčila privlačijo poglede

„Sonro“ senčila so sestavljena iz lamel posebnih oblik, ki so narejene iz debelostenskega ekstrudiranega aluminija. Posebna oblika lamel daje senčilu tudi poseben videz. To je lahko spuščeno tako, da je med lamelami razmik, lahko pa tudi popolnoma. V prvem primeru v prostor prepušča dovolj svetlobe in omogoča poglede ven, hkrati pa preprečuje prehod toplote iz prostora ali vdor toplote vanj. Upravljamo ga lahko z elektromotorjem, v sistem pa je običajno povezano tudi daljinsko upravljanje z možnostjo nastavitev odzivanja senčila vnaprej. „Sonro“ senčila lahko vgradimo v različne roletne omarice, primerna pa so za senčenje manjših in večjih steklenih površin. Zaradi materiala, iz katerega so izdelane lamele, zagotavljajo tudi protivlomno zaščito.

Senčila | Avtor: Profimedia Profimedia

Drsna senčila in polkna

Ena od možnosti, ki se v zadnjem času vrača, so lesena senčila v obliki polken in v drsni različici. Prva so lahko dobra izbira pri obnovi starejših hiš, pri katerih želimo ohraniti čim več tradicionalnih elementov takratne arhitekture. Polkna, ki so dvokrilna, so lahko sestavljena iz okvirja, v katerega so vpete gibljive ali fiksne lesene lamele, lahko pa so narejena iz polnega lesa. V tem primeru z njimi popolnoma zastremo poglede in zatemnimo prostor, ker je les dober toplotni izolator, pa tudi preprečimo vdor toplote v prostor poleti in izgubo toplote pozimi.

Senčila | Avtor: Profimedia Profimedia

Drsna različica so tako imenovana sodobna polkna, ki so enokrilna, in na fasadi vpeta v vodilo, po katerem jih lahko premikamo. Okvirji imajo različna polnila, največkrat so to lesene letvice, ki potekaho vzdolžno ali prečno in so negibljive. Njihova izbira je pogosta pri sodobnih lesenih novogradnjah, saj poleg senčenja in toploizolativne funkcije, hiši dajejo tudi unikaten videz. 
 

Vse o gradnji, obnovi in energiji ter izkušnjah lahko preberete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.