Takšna bo po novem cena elektrike pri Gen-I

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Gen-I je pravkar objavil nove, višje cene elektrike, ki bodo veljale od 1. avgusta dallje
Oglej si celoten članek

Potem ko so električno energijo podražili vsi dobavitelji, nekateri od lanske jeseni že večkrat, jo je kot zadnji za svoje obstoječe odjemalce podražil tudi Gen-I. Dobavitelj se je namreč lani jeseni, ko so se za prve podražitve zaradi razmer na energetskem trgu odločili nekateri drugi dobavitelji, obvezal, da elektrike za obstoječe odjemalce ne bo podražil do poletja. 

Obljubo so izpolnili

„Kljub ekstremni situaciji na trgu je bil Gen-I edino energetsko podjetje, ki se je odločilo pred vplivom energetske krize zavarovati slovenske gospodinjske odjemalce. Lani jeseni so se javno zavezali, da do poletja 2022 ne bodo zvišali cen električne energije in zemeljskega plina za svoje gospodinjske odjemalce ter obljubo v celoti izpolnili,“ so danes sporočili iz podjetja. 

S tem, ko niso dražili cen tarif električne energije na nivo ostalih dobaviteljev, so svojim gospodinjskim odjemalcem prihranili 35,8 milijona evrov. Sprejeli so tudi 56.000 novih odjemalcev,  ki so jih dobavitelji čez noč pustili na cedilu z umikom s trga ali z znatnimi podražitvami in finančno breme prevzeli nase. Odpovedi pogodb o dobavi nekaterih dobaviteljev, kot sta slovenski Telekom in nemški EON, so namreč številne odjemalce ravno v času energetske krize pustile brez dobavitelja.  

Elektrika Pozor! Junijske položnice višje za prav vsa gospodinjstva

Po 9 letih brez dražitev se cene tarif električne energije spreminjajo, a Gen-I, tako pravijo v podjetju, ostaja najugodnejši dobavitelj.

V zadnjih devetih letih, ko je GEN-I ohranil cene za gospodinjstva nespremenjene, je bila povprečna veleprodajna cena 48,2 evra/MWh, medtem ko je trenutna cena za nakup električne energije za leto 2023 te dni presegla astronomskih 260 evrov/MWh, torej je za več kot 500 odstotkov višja. 

Elektrika dražja tudi do 66 odstotkov, položnice pa višje za 18

Zaradi dogajanja na mednarodnih energetskih trgih GEN-I s 1. avgustom uvaja nov redni cenik električne energije za gospodinjske odjemalce. Po novem bo cena za VT 0,08690 €/kWh za VT, za MT 0,05990 €/kWh in 0,08190 €/kWh za ET (cene brez DDV) oz. 0,10602 €/kWh za VT, 0,07308 €/kWh za MT in 0,09992 €/kWh za ET (cene z DDV). Cene bodo glede na tiste, ki jih zdaj plačujejo obstoječi odjemalci in bodo veljale še do 31. julija, višje za 34 odstotkov za tarifo VT, 66 odstotkov za trarifo MT in 41 odstotkov za tiste, ki imajo ET. Kot so izračunali v podjetju pa bo račun povprečnega gospodinjskega odjemalca od avgusta naprej višji za približno 18 odstotkov. 

Cen do konca leta ne bodo spreminjali

Kot so še sporočili, so naredili še korak dlje ter zahvaljujoč naprednim analitskim pristopom in nadpovprečni dodani vrednosti mednarodnega trgovanja uspeli zagotoviti, da do konca leta 2022 novih cen električne energije ne glede na zahtevnost razmer ne bodo višali. 

Podražitve Elektrika spet dražja, računi se bodo povzpeli tudi čez 200 evrov
 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 18:55 28. Junij 2022.

    Leta 2020 je bila Mwh v Je Krško 38 €, za leto 2023 je zakupljena na 240€ Mwh. Me zanima …

  • 14:12 28. Junij 2022.

    Večino elektrike, ki nam jo vsa zgoraj omenjena podjetja drago prodajajo je proizvedene v Sloveniji, energenti potrebni za proizvodnjo pa …

  • 12:26 28. Junij 2022.

    Gen-i je najboljsi. Ze 10let. Nobenih tezav. Nobenih kazni zaradi zalozenih poloznic, Enostavna in hitra digitalna sprememba. Nobenih nategovanj. Cez …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.