Pod streho > Varčna hiša
51696 ogledov

Elektrika spet dražja, računi se bodo povzpeli tudi čez 200 evrov

elektrika, položnice Boštjan Tacol
Cene elektrike so maja povišali štirje od devetih dobaviteljev, kolikor jih je zdaj na trgu.

Iz meseca v mesec poročamo o višjih cenah električne energije za gospodinjstva. Konec aprila oziroma s 1. majem so te spet višje pri štirih dobaviteljih, najprej je za nove odjemalce dražil Gen-i, zadnji dan aprila so ceno dvignili v Elektro energiji, prvega maja pa še v Energetiki Ljubljana in Energiji plus. 

Cene so pri omenjenih dobaviteljih višje od 20 pa vse do 70 odstotkov. Pri tem pa velja poudariti, da nove cene, ki jih je objavil Gen-i, ne veljajo za obstoječe odjemalce, ki so pogodbo z njimi sklenili najkasneje do 26. aprila. Ti bodo do nadaljnjega elektriko plačevali po ceni, ki je veljala ob sklenitvi pogodbe.  

Podobno velja pri Elektro energiji. Vsi odjemalci, ki so pogodbo sklenili do vključno 29. 4, bodo do 30. junija elektriko plačevali po ceni iz pogodbe, nova cena pa velja za nove odjemalce. 

Pri Energiji plus in Energetiki Ljubljana pa nove cene veljajo za vse odjemalce, iz slednje pa sporočajo, da do preklica pogodb z novimi odjemalci ne sklepajo. 

Trenutne cene elektrike 

Zadnji dvigi cen so nekoliko premešali ponudbo na trgu. Aprila je bila za nove odjemalce in tiste, ki so želeli zamenjati dobavitelja namreč elektrika najcenejša pri Gen-i, sledila sta Elektro energija in Energetika Ljubljana. Zdaj pa je elektrika najcenejša pri E3 in Petrolu. 

Razlike med ponudniki ostajajo velike

Povprečni gospodinjski odjemalec, ki na mesec porabi 450 kWh električne energije in ima dvotarifno merjenje, bo pri zdaj najcenejšem dobavitelju za to odštel 38 evrov, pri najdražjem pa neverjetnih 155 evrov. Če ima enotarifno merjenje pa bo pri najcenejšem plačal 45, pri najdražjem pa skoraj 190 evrov. 

To so zneski zgolj za energijo z vključenim DDV, k temu pa je treba prišteti še dajatve. Junija bomo odjemalci dobili položnice za porabo maja, na katerih bodo, če se vlada ne bo odločila drugače, spet obračunane vse dajatve. Med njimi največji del predstavlja omrežnina, plačevanja katere smo bili zadnje tri mesec oproščeni. 

Končni zneski za elektriko bodo tako na junijskih položnicah vrtoglavi. Povprečni odjemalec pri najcenejšem dobavitelju bo dobil položnico za nekaj več kot 80 evrov, pri najdražjem pa za skoraj 230 evrov. 

Elektrika, račun, položnica Slovenija To podjetje zapušča Slovenijo. Izbrati bo treba novega ponudnika elektrike


Komentarjev 24
  • Avatar PomisliNaSonce
    PomisliNaSonce 17:45 13.maj 2022.

    To se pravi da se je tretjina računa za tretjino podražila, s tem da se je dvetretjine omrežnine pozdražilo prednkratkim za 20%. Torej se trenutno novim naročnikom obeta za polovico večji strošek elektrike, za obstoječe pa je ostala dražja omrežnina. ...prikaži več Vsaj pri gen-i je tako...Verjetno logična poteza. Novi naročniki so verjetno kupno zmožni plačat več, kot obstoječi "reveži" v večini

  • Avatar pantani
    pantani 13:47 13.maj 2022.

    Sedaj bo na plano prišlo,kakšsno zapuščino nam je spet pustil Šiptar!!!

  • Friderik1950 12:30 13.maj 2022.

    h4ck3r hvala, da si razložo. Ampak vseeno bo nekaj lokalnega tudi res. Mi ob Dravi dobivamo večkrat nekoliko vodeno elektriko, od Gorenjske je pozimi zelo ostra, tista iz nuklearke pa sploh seka po šalterjih, ona od Ljubljane pa precej smrdi ...prikaži več smrdi po močvirju, tista od primorske je pa malo slana, molj za kuho pač. Pišem ker sem iz stroke. No ja, tak pač.

Sorodne novice