Slovenija
39609 ogledov

Pozor, elektrika bistveno dražja

Električna vtičnica, razdelilec zurnal24.si
Položnice za elektriko bodo od maja naprej približno dvakrat višje, kot so bili zadnje tri mesece.

Znova bo treba plačevati obračunsko moč, omrežnino in vse predpisane prispevke na električno energijo. Izteka se namreč veljavnost zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi vpliva visokih cen energentov, s katerim so vlada in poslanci za tri mesece ukinili plačevanje obračunske moči, omrežnin in dodatkov za podporo proizvodnji energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. V konkretnih primerih, o katerih smo poročali, so se položnice znižale s sto na 35 evrov, s 117 na 43 evrov in z 42 na 18 evrov.

Zadnji izjemno nizek račun za elektriko, na katerem bo samo elektrika in DDV, boste dobili v začetku maja za april, za elektriko, ki jo boste porabili maja, pa bo izstavljen račun z vsemi predpisanimi dodatki, ki so približno dve tretjini računa za elektriko. Kaj vse poleg elektrike plačujete s položnici za elektriko, si lahko ogledate tukaj. 

Mali delničarji Slovenije so sicer vložili ustavno presojo zakona. Elektro podjetjem, ki skrbijo za omrežje, je vlada z zakonom odvzela četrtletne prihodke, s tem pa po mnenju društva malih delničarjev posegla v njihovo lastninsko pravico.

Poraba elektrike se je precej povečala

So ljudje zaradi nizkih računov povečali porabo elektrike? "Že dalj časa beležimo večjo porabo električne energije tako pri gospodinjskih kot tudi pri poslovnih kupcih. Razlogov za to je več: okrevanje gospodarstva, delo od doma, nihanja temperature, visoka cena zemeljskega plina in s tem povezani stroški ogrevanja (alternativa elektrika), več ogrevanja s toplotnimi črpalkami in podobno. Tudi v času, ko na računu ni bilo omrežnine, je poraba nekoliko višja, kar pa v glavnini povezujemo z zgoraj navedenimi razlogi," pravijo v Energiji plus. Gospodinjstva so letos v februarju in marcu porabila za približno pet odstotkov več električne energije kot v enakem obdobju lani, pri poslovnih kupcih pa je odstotek še višji, pravijo a opozarjajo, da je nemogoče ugotoviti, kateri dejavnik je koliko vplival na višjo porabo, saj se med seboj prepletajo. 

V Elektru Maribor so nam dali podatke za prve tri mesece in ne le za čas, ko je bila elektrika cenejša. "Distribuirana energija je v obdobju od januarja do marca na območju Elektro Maribor znašala 631 GWh, kar je za 3,4 % več kot v enakem obdobju lanskega leta," so nam povedali. "Navedeno je posledica večje gospodarske aktivnosti, oziroma povečanega odjema poslovnih odjemalcev.

Najvišji gospodinjski odjem v zgodovini

"Če primerjamo obdobje od  februarja do meseca marca v letih 2022 in 2021, se je gospodinjski odjem zmanjšal za 0,4 %, poslovni odjem pa povečal za 4,4 %. Ravno obratno je bilo v letu 2020 (pričetek epidemije), ko se je poslovni odjem zmanjšal, gospodinjski odjem pa povečal," pravijo in opozarjajo, da je epidemija zelo vplivala na strukturo porabe. 

"Že v letu 2021 je poslovni odjem presegel raven iz leta 2016, vendar je bil še pod ravnijo leta 2017, medtem ko je bil gospodinjski odjem najvišji v zgodovini," pravijo v Elektru Maribor. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 13:14 30.april 2022.

    Zakaj zavajate z naslovom? Elektrika ne bo drazja, pac pa se bodi ponovno zaracunavali omreznina in nekateri dodatki. Torej se vracamo v normalno stanje, saj so vsi ti stroski nujni za vzdrzevanje omrezja in druge zadeve okrog energetike. In ti ...prikaži več stroski se napram lani niso bistveno spremenili. Dejanska cena elektrike je pa nekaj drugega in nanjo vlada ni niti poskusala vplivari (taki kot je recimo na gorivo). Ze vlada tu zavaja, dajte vsaj zurnalovci pisat korektno.

  • Boris 11:50 30.april 2022.

    Bravo vsaj za to, da so EU vtičnice.

  • molka 10:52 30.april 2022.

    lazniva banda prokčeta preberte si 28. 4. 2022 Vlada Republike Slovenije Vlada je na današnji seji sprejela Program stabilnosti in Nacionalni reformni program za leto 2022. Podaljšala je trenutno veljavno Uredbo o trošarinah za energente in veljavnost Uredbe o določitvi ...prikaži večvi zneska trošarine za električno energijo. Predvajaj Datum: 28. 4. 2022 Avtor: Urad vlade za komuniciranje Prenesi Vlada je sprejela Program stabilnosti 2022, ki v luči državnozborskih volitev in izrednih makroekonomskih nego