To so nove rešitve za povečanje zmogljivosti omrežja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Z novim pilotnim projektom iščejo rešitve, kako povečati zmogljivosti omrežja s pomočjo baterijskih hranilnikov. Razvili bodo tudi algoritem za oceno in napoved stanja omrežja.
Oglej si celoten članek

Nov pilotni projekt je družba GEN-I vzpostavila v Srakovljah pri Kranju, kjer je na elektroomrežje priključenih sedem samooskrbnih sončnih elektrarn s skupno močjo 77 kW, poroča Borzen na spletnem portalu Tranjnostna energija. Pri treh gospodinjskih odjemalcih je družba namestila baterijske hranilnike električne energije.

Povečanje zmogljivosti omrežja

Kot so pojasnili v GEN-I, je namen projekta s pomočjo hranilnikov električne energije povečati zmogljivost omrežja, hkrati pa bodo z algoritmom, ki ga razvijajo, lahko ocenili in napovedali stanje omrežja. 

V času visoke proizvodnje naprav za samooskrbo in nizkega odjema gospodinjskih odjemalcev se v omrežje oddaja večja količina električne energije, kar povzroči dvig napetosti. Ta pa je najbolj izrazit pri odjemalcih, ki so bolj oddaljeni od transformatorske postaje.

Elektrika namesto v omrežje v baterije

„V primeru, da bodo posamezni deli (vozlišča) omrežja preobremenjeni, bomo prek algoritma in platforme za lokalno prožnost samodejno polnili baterijske hranilnike pri odjemalcih. Na ta način bomo električno energijo, ki bi jo uporabniki sicer oddajali v omrežje, preusmerili v baterijske hranilnike, s čimer bomo uravnavali konične napetosti v omrežju,“ pravijo v družbi. 

Sončne elektrarne Zavrnejo že 30 odstotkov soglasij za priključitev. Kako bodo ukrepali?

Trije baterijski hranilniki, ki so nameščeni pri sodelujočih odjemalcih, so vključeni v agregatorsko platformo, prek katere bodo v GEN-I izvajali storitve za omrežje.

Da bi lahko sproti izračunavali zmogljivost, so na lokalnem omrežju nadgradili merilno infrastrukturo, ki omogoča zajem podatkov v realnem času. 

Sredstva iz proračuna

Infrastrukturo pri odjemalcih na pilotni lokaciji so postavili v sklopu projekta DN-Flex, ki ga je sofinancirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) iz državnega proračuna. V projektu sodelujejo s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in distribucijskim podjetjem Elektro Gorenjska.

V prihodnje pa se bodo v GEN-I osredotočali na razvoj in vzpostavitev trga prožnosti v distribucijskem omrežju. V sodelovanju z distribucijskimi podjetji tako že iščejo lokacije, kjer bi lahko s pametnimi rešitvami odpravili oziroma premostili težave v omrežju.

Sončne elektrarne Po novem bodo spodbude za samooskrbo precej višje
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:52 30. November 2022.

    Ni kaj preveč zelena in optimalna rešitev. Nekdo bo pobral milijone za praktično nedelujoč sistem.

  • 12:44 29. November 2022.

    To je pa full zeleno in trajnostno ja,butalci

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.