Pod streho > Varčna hiša
12596 ogledov

To so nove rešitve za povečanje zmogljivosti omrežja

sončna elektrarna Profimedia
Z novim pilotnim projektom iščejo rešitve, kako povečati zmogljivosti omrežja s pomočjo baterijskih hranilnikov. Razvili bodo tudi algoritem za oceno in napoved stanja omrežja.

Nov pilotni projekt je družba GEN-I vzpostavila v Srakovljah pri Kranju, kjer je na elektroomrežje priključenih sedem samooskrbnih sončnih elektrarn s skupno močjo 77 kW, poroča Borzen na spletnem portalu Tranjnostna energija. Pri treh gospodinjskih odjemalcih je družba namestila baterijske hranilnike električne energije.

Povečanje zmogljivosti omrežja

Kot so pojasnili v GEN-I, je namen projekta s pomočjo hranilnikov električne energije povečati zmogljivost omrežja, hkrati pa bodo z algoritmom, ki ga razvijajo, lahko ocenili in napovedali stanje omrežja. 

V času visoke proizvodnje naprav za samooskrbo in nizkega odjema gospodinjskih odjemalcev se v omrežje oddaja večja količina električne energije, kar povzroči dvig napetosti. Ta pa je najbolj izrazit pri odjemalcih, ki so bolj oddaljeni od transformatorske postaje.

Elektrika namesto v omrežje v baterije

„V primeru, da bodo posamezni deli (vozlišča) omrežja preobremenjeni, bomo prek algoritma in platforme za lokalno prožnost samodejno polnili baterijske hranilnike pri odjemalcih. Na ta način bomo električno energijo, ki bi jo uporabniki sicer oddajali v omrežje, preusmerili v baterijske hranilnike, s čimer bomo uravnavali konične napetosti v omrežju,“ pravijo v družbi. 

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Zavrnejo že 30 odstotkov soglasij za priključitev. Kako bodo ukrepali?

Trije baterijski hranilniki, ki so nameščeni pri sodelujočih odjemalcih, so vključeni v agregatorsko platformo, prek katere bodo v GEN-I izvajali storitve za omrežje.

Da bi lahko sproti izračunavali zmogljivost, so na lokalnem omrežju nadgradili merilno infrastrukturo, ki omogoča zajem podatkov v realnem času. 

Sredstva iz proračuna

Infrastrukturo pri odjemalcih na pilotni lokaciji so postavili v sklopu projekta DN-Flex, ki ga je sofinancirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) iz državnega proračuna. V projektu sodelujejo s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in distribucijskim podjetjem Elektro Gorenjska.

V prihodnje pa se bodo v GEN-I osredotočali na razvoj in vzpostavitev trga prožnosti v distribucijskem omrežju. V sodelovanju z distribucijskimi podjetji tako že iščejo lokacije, kjer bi lahko s pametnimi rešitvami odpravili oziroma premostili težave v omrežju.

sončna elektrarna Sončne elektrarne Pod streho Po novem bodo spodbude za samooskrbo precej višje
 
Komentarjev 2
  • zdrej 11:52 30.november 2022.

    Ni kaj preveč zelena in optimalna rešitev. Nekdo bo pobral milijone za praktično nedelujoč sistem.

  • hudini 12:44 29.november 2022.

    To je pa full zeleno in trajnostno ja,butalci