Od 1. 9. bo cena elektrike nižja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Bojan Kumer, minister za infrastrukturo predstavil ukrepe proti draginji električne energije za gospodinjske in male poslovne odjemalce. Od septembra bomo vsi na boljšem.
Oglej si celoten članek

Vlada je na današnji seji sprejela ukrepe na področju cen električne energije, ki se nanašajo na vsa gospodinjstva, tudi v večstanovanjskih stavbah, in na male poslovne odjemalce. 

Od 1. septembra dalje bodo za vse dobavitelje veljale regulirane cene električne energije, ukrep pa bo veljal do 31. avgusta 2023, torej celo leto. 

Vlada je z ukrepi cene kilovatne ure električne energije omejila navzgor in sicer bo:

  • cena za višjo tarifo (VT) bo lahko največ 0,118 evra na kilovatno uro
  • cena za nižjo tarifo (MT) bo lahko največ 0,082 evra na kilovatno uro
  • cena za enotno tarifo (ET) pa bo lahko največ 0,098 evra na kilovatno uro.

Poleg tega so se na vladi odločili tudi, da ohranijo že zdaj veljavno nižjo, le polovično trošarino, od 1. septembra pa bo veljala tudi nižja tarifa za prispevek za obnovljive vire energije, ta bo nižji za 50 odstotkov. 

Položnice nižje od 15 do 60 odstotkov

Kot je povedal minister Kumer bo zaradi ukrepov povprečno gospodinjstvo od septembra dalje plačevalo nižje položnice, znižanje pa bo odvisno od cene, ki jo zdaj plačuje pri izbranem dobavitelju. 

Tisti, ki zdaj elektriko plačujejo po najnižjih cenah, bodo jeseni imeli za približno 15 odstotkov nižje položnice, na letni ravni bodo prihranili približno 110 evrov, tisti, ki plačujejo elektriko po srednji ceni, bodo imeli približno 30 odstotkov nižje položnice, prihranili naj bi približno 330 evrov na leto, tistim, ki plačujejo najdražjo elektriko, pa se bodo položnice znižale tudi za 60 odstotkov oziroma na leto približno za 1000 evrov. 

Koliko gospodinjskih odjemalcev bo ukrep upoštevajoč le regulirano ceno električne energije, ne pa tudi nižje trošarine in prispevka za ove regulirane cene elektrike, za zdaj naslovil, minister ni pojasnil. Če primerjamo trenutne cene elektrike za enotno tarifo, je ta zdaj pri štirih dobaviteljih nižja od predlagane regulirane. Tudi posamezne ponudbe dvotarifnega obračuna elektrike so zdaj pri nekaterih dobaviteljih nižje pod predlaganih reguliranih. Ta gospodinjstva bodo tako občutila le znižano trošarino in prispevek za OVE. 

Vendar pa kot je povedal minister Kumer, regulirane cene preprečujejo nadaljnje dražitve elektrike, ki bi jim bili priča brez te. Zato naj bi v enem letuprihranili vsi. Gospodinjstva naj bi v povprečju v naslednjem letu prihranila še nadaljnjih 400 evrov. 

Prihranki malih poslovnih odjemalcev pa bodo na ta račun od dva do 37 odstotkov oziroma od 50 do 1760 evrov na leto. 

Regulacijo cen elektrike so lahko uvedli tudi na podlagi konstruktivnega dialoga in iskanje sinergij  med deležniki celotne verige, od proizvajalcev do dobaviteljev elektrike, ki bodo optimizirali stroške, poslovali pa bodo z manjšimi dobički, je še povedal minister. 
 
To je prvi od paketov, čez 14 dni bodo predstavili ukrepe na področju zemeljskega plina, Vlada pa bo v prihodnje zagotovo še obravnavala kašen še bolj natančno ciljan ukrep. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 40

  • 06:13 15. Julij 2022.

    Državljani so in bodo doživeli NAJVEČJI NATEG VSEH ČASOV. Tako Peskova kot Slak sta z včerajšnjo predstavitvijo nizkih cen dokazala, …

  • 17:04 14. Julij 2022.

    Bravo, dobra poteza...Je pa res, da bo ceneje le za tiste, ki ste bili pri oderuhih , za druge pa …

  • 16:32 14. Julij 2022.

    samo neki tuki mi manjka so cobjavljene cifre z DDv ali brez ?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.