Toliko elektrike plačamo brez potrebe

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Raziskava energetske učinkovitosti Slovenije kaže, da milijone evrov elektrike plačamo brez potrebe.
Oglej si celoten članek

Glede na zadnje podatke iz REUS 2019, ki jo vsake dve leti v gospodinjstvih izvaja Informa Echo, so izračunali, da bi bolj preudarna uporaba samo aparatov za zabavo in delo, pomenila pomenila prihranek elektrike za več milijonov evrov. Hkrati s tem bi tudi izpuste ogljikovega dioksida lahko zmanjšali za tisoče ton. 

Dober primer je usmerjevalnik za WiFi, ki ga večina gospodinjstev po navadi ne izklaplja, ko ga ne potrebuje. Pri letni uporabi 8.030 ur, usmerjevalnik za WiFi potrebuje približno 64 kWh električne energije. Poraba energije oziroma njen strošek za 444.960 energetsko neučinkovitih gospodinjstev znaša približno 28,5 GWh oziroma 4,3 milijone evrov. Gospodinjstva, ki puščajo v stanju pripravljenosti samo eno napravo, v enem letu povečajo izpuste ogljikovega dioksida v ozračje za približno 14.000 ton, so zapisali v poročilu REUS 2019.

Energija in okolje Reševanje Zemlje je zabloda, ekološka ozaveščenost pa modna muha

Za posamezno gospodinjstvo malo, za skupnost veliko

Posamezno gospodinjstvo bi tako z izklapljanjem usmerjevalnika WiFi na leto strošek za elektriko zmanjšalo niti ne za 10 evrov, če pa k temu prištejemo še druge naprave in aparate, ki jih doma uporabljamo za delo in zabavo, pa bi lahko privarčevali nekaj 10 evrov na leto. 

Poraba električne energije, stroški zanjo in izpusti ogljikovega dioksida se za posamezno  gospodinjstvo morda ne zdijo visoki. „Če pa naredimo letni izračun za vsa energetsko neučinkovita gospodinjstva v Sloveniji, ki jih je 54 odstotkov (od približno 824.000 gospodinjstev), sta skupni strošek električne energije in količina izpustov ogljikovega dioksida v ozračje ogromna.“

Slovenija Račun za elektriko: vse to plačujete poleg elektrike

Najbolj razširjeni so prenosniki

Med aparati in napravami, ki jih dnevno uporabljamo v gospodinjstvih za delo in zabavo, so najbolj razširjeni prenosni računalniki, kar 82 odstotkov predstavljajo, njihov delež pa se je od leta 2012 skoraj podvojil. Sledijo LCD-televizorji z 62 odstotki in namizni računalniki s 50 odstotki. Med pogosto uporabljanimi napravami so še glasbeni stolpi, igralne konzole, hišni kino, vse manj pa je katodnih televizorjev. So pa v zadnji raziskavi zaznali, da so naštete naprave v povprečju dnevno vklopljene manjše število ur kot pred leti, kar pripisujejo povečani uporabi pametnih telefonov.

Foto: Profimedia oprema Manj kot polovica izklaplja 

Približno 28 odstotkov vseh aparatov je ves čas v stalni pripravljenosti, saj jih tak delež gospodinjstev, ki jih nikoli ne izklopi, približno 26 odstotkov gospodinjstev iz to počne občasno, 45 odstotkov pa redno izklaplja naprave in aparate iz stanja pripravljenosti. Odstotek zadnjih se je v sedmih letih zmanjšal, saj je leta 2012 naprave iz stanja pripravljenost izklapljalo 49 odstotkov vprašanih, lata 2017 pa celo 54 odstotkov. Približno enaki so odstotki, ko gre za vklopljenost naprav in aparatov tudi v času, ko jih v gospodinjstvu nihče ne uporablja ali gleda. 

Najbolj odgovorno ravnajo na Gorenjskem in v Posavju, najmanj pa se za porabo elektrike menijo v Zasavju in v jugovzhodni Sloveniji. Bolj odgovorno ravnajo starejši nad 65 let, kar 61 odstotkov jih izklaplja naprave, ko jih ne uporablja, večkrat pa naprave pustijo delovati, tudi ko jih ne uporabljajo, mlajši od 18 do 35 let, kar 37 odstotkov je takšnih. 

Več o varčni rabi energije najdete tukaj.

Elektrika ali zemeljski plin Boste zamenjali dobavitelja elektrike ali zemeljskega plina? Vzemite si veliko časa


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 26

  • 04:52 27. December 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 01:50 27. December 2019.

    https://Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • 00:26 27. December 2019.

    Ne veste, kje najti žensko za eno noč? Pridite >>> www.Bredhot.Com

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.