Pod streho
4183 ogledov

Boste zamenjali dobavitelja elektrike ali zemeljskega plina? Vzemite si veliko časa

elektrika Profimedias
Razmišljate o zamenjavi dobavitelja električne energije in/ali zemeljskega plina in bi radi pred tem ugotovili, kateri je najugodnejši? No, potem si vzemite veliko časa, primerjava ponudb je namreč vse prej kot preprosta.

Najlažje bi bilo primerjati redne cenike, a zgolj na podlagi tega je težko določiti »zmagovalca«. Videti je namreč, da dobavitelji kar tekmujejo, kdo bo ponudil več akcijskih paketov z najrazličnejšimi ugodnostmi, kar močno otežuje primerjavo. Vzemite si čas za primerjavo paketov pri različnih ponudnikih, pretehtajte pluse in minuse in preverite tudi splošne pogoje.

Kako izračunati morebitni prihranek?

Velik delež slovenskih gospodinjstev še nikoli ni zamenjal dobavitelja elektrike in/ali zemeljskega plina, veliko jih tudi ne preverja, ali je ugodna ponudba izpred nekaj let še vedno ugodna. Najverjetneje po izteku akcijske cene plačujejo ceno po rednem ceniku, ki pa je običajno manj ugoden.

Zemeljski plin | Avtor: Profimedia Profimedia
Če bi radi izračunali, koliko boste za elektriko plačevali pri drugem dobavitelju, na njegovi spletni strani poiščite kalkulator in vnesite zahtevane podatke.

Nam je denimo Petrolov kalkulator izračunal, da je trenutni dobavitelj ugodnejši in si ne moremo obetati prihrankov, da pa v primeru zamenjave dobimo 10 evrov dobrodošlice.

Na spletni strani ECE smo izbrali možnost podrobnega izračuna in označili, da ne uporabljamo toplotne črpalke. No, kalkulator nam je ponudil najugodnejši paket brez vezave, namenjen tistim, ki se ogrevajo s toplotno črpalko. Prihranka ne bi bilo.

Kalkulator na spletni strani Elektro energije je ponudil tri pakete, enega z vezavo in dva brez, nobeden ni bil ugodnejši od trenutnega ponudnika.

Uporabite lahko tudi primerjalnik na spletni strani Agencije za energijo. Na pogled je sicer precej zastarel, a opravi svojo nalogo: ko vneseš podatke, prikaže primerjavo ponudb po rednih cenikih različnih dobaviteljev.

Vsi ceniki na enem mestu

Če bi radi poleg rednih cenikov primerjali tudi akcijske ponudbe vseh dobaviteljev, jih zbrane na enem mestu najdete na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije. Preverjajo in posodabljajo jih vsak mesec, hkrati preverjajo tudi na spletnih straneh dobaviteljev objavljene splošne pogoje in pogodbe. Na ZPS poudarjajo, da je treba pri izbiri dobavitelja poleg cene upoštevati tudi druge stvari, predvsem časovno veljavnost pogodbe, odpovedni rok, plačilne pogoje in dodatne storitve.

Ugodnosti (pre)mamijo marsikoga

Pozornemu očesu ob primerjavi cenikov ne uide, da kakšen dobavitelj sploh ne ponuja nižjih cen, ampak morebitne nove odjemalce vabi z drugimi ugodnostmi, kot so prvi mesec vezave elektrika brezplačna, dobroimetje, točke zvestobe, bon za nakup v spletni trgovini dobavitelja in podobno. Naj vas ta »darila« ne zavedejo. 

Potratnim halogenskim žarnicam je v EU odklenkalo | Avtor: Profimedia Profimedia
Zvestoba se plača

Nekateri dobavitelji jamčijo zaklenjene cene za čas vezave – za eno ali dve leti, tudi za tri. Premislite, ali se vam res splača obljubiti zvestobo enemu dobavitelju. Kaj pa, če boste pred iztekom vezave našli ugodnejšo ponudbo pri drugem?

Za predčasno prekinitev boste najverjetneje morali plačati pogodbeno kazen, ki je lahko tudi nekaj deset evrov (višina pogodbene kazni je sicer odvisna od časa, ki je ostal do izteka obdobja veljavnosti pogodbe – bližje je konec tega obdobja, nižja je kazen). Dodatne tri evre boste plačali še za izdelavo obračuna zaradi predčasne prekinitve pogodbe.

Zahtevajte pisno ponudbo

Če nameravate zamenjati dobavitelja, a na spletnem mestu novega dobavitelja niso dostopni podatki o ponudbi, zahtevajte pisno ponudbo – v njej morajo biti pojasnjeni cena, morebitni dodatni stroški, vezava in pogodbena kazen v primeru predčasnega odstopa od pogodbe.

Do novega dobavitelja v treh tednih

Zamenjava dobavitelja je preprosta, običajno zadostuje, da novemu dobavitelju pošljete zadnji račun za elektriko in/ali zemeljski plin, ta pa potem poskrbi za vse drugo. Postopek zamenjave traja od tri do največ sedem tednov od dneva prijave popolne vloge za zamenjavo pri sistemskem operaterju omrežja (za to poskrbi vaš novi dobavitelj).

Dobro je vedeti

Pri izbiri dobavitelja in paketov bodite pozorni na:

  • vezavo in morebitno kazen za predčasni odstop od pogodbe,
  • dodatne stroške (nekateri ponudniki v svoje akcijske ponudbe vključujejo različne pavšalne stroške poslovanja, ki lahko podražijo končno ponudbo),
  • dodatne pogoje, kot so akcija za nove ali obstoječe odjemalce in imetnike določenih kartic zvestobe, način prejemanja in plačila računa (elektronski račun, direktna bremenitev),
  • časovno obdobje, v katerem velja trenutna cena energenta,
  • končno ceno energije si lahko pri nekaterih ponudnikih zmanjšate s kombinirano ponudbo plina in elektrike.

Več o gradnji, obnovi in rabi energije najdete tukaj.
 

Komentarjev 3
Sorodne novice