Pod streho
10176 ogledov

Sončna elektrarna bo optimalno delovala v teh pogojih

Sončna elektrarna na hiši
Sončne elektrarne na strehah družinskih hiš so ponovno postale privlačna naložba, a do bo proizvodnja elektrike res optimalna, morata streha in lokacija izpolnjevati kar nekaj pogojev.

Optimalno postavljena sončna elektrarna, sestavljena iz kakovostnih modulov, bo v povprečju proizvedla 1050 kWh električne energije na vsak inštaliran kilovat. Zaradi različnega letnega osončenja na različnih lokacijah po Sloveniji, se količina proizvedene elektrike lahko tudi razlikuje. Na Obali bo lahko z enim kilovatom proizvedemo tudi do 1300 kWh, na najmanj osončenih delih pa samo 950 kWh. 

Sončna elektrarna na hiši | Avtor: Profimedia Profimedia

Streha obrnjena na jug z naklonom od 33 do 35 stopinj

Kaj poleg lokacije in števila sončnih ur na njej še vpliva na količino proizvedene elektrike? Najprej je to streha in njena orientacija. Idealno je, če je orientirana na jug. Vsak odmik na vzhod ali zahod pomeni manjšo proizvodnjo elektrike. Če bi enako veliko elektrarno namestili na vzhod ali zahod, bi bila proizvodnja elektrike približno 15 odstotkov nižja. Drug pomemben dejavnik je naklon strehe. Za idealno postavitev mora biti med 33 in 35 stopinj. Odstopanje za 20 stopinj navzgor ali navzdol pa pomeni približno pet odstotkov nižjo proizvodnjo elektrike.

Sence na strehi zmanjšujejo proizvodnjo elektrike

Na proizvodnjo ne vplivata le njena usmeritev in naklon, temveč tudi osenčenje. To pomeni, da na module ne sme padati senca drugih stavb, gričev ali hribov, dreves, dimnika, električnih ali drugih stebrov. Večine vzrokov za osenčenje ne moremo odstraniti, le veje dreves lahko požagamo, spreten postavljalec sončne elektrarne pa se bo znal izogniti tudi senci dimnika. Ker so skupine modulov vezane v zanke, bo osenčenje zgolj enega modula vplivalo na zmanjšano proizvodnjo vseh, ki so vezanih v eno zanko. To je podobno, kot če na enem koncu stisnemo zalivalno cev - voda preprosto neha teči. Zato je osenčenje lahko precejšnja ovira pri količini proizvedene elektrike.

Sončna elektrarna na hiši | Avtor: Profimedia Profimedia

Vrsta kritine ne vpliva na postavitev sončne elektrarne

Sončno elektrarno lahko namestimo na katero koli strešno kritino. Od nje je odvisno le, kakšno konstrukcijo za pritrditev modulov bomo izbrali. Ker so strehe pri nas običajno konstrukcijsko dovolj močne, saj so prilagojene debeli snežni odeji pozimi, tudi dodatna obremenitev, ki jo predstavlja sončna elektrarna, ni težava. Njena teža je podobna, kot da bi na streho položili še eno plast strešnikov. Pa vendar je pred namestitvijo pametno pregledati ostrešje, še posebej, če je starejše. Sončna elektrarna je dolgoročna naložba, ki bo na strehi od 30 do 40 let in v tem času ostrešja zagotovo ne bomo obnavljali. 

Sončna elektrarna Pod streho Viški elektrike iz sončnih elektrarn bodo po novem plačani

Moč izračunamo glede na preteklo porabo in nove porabnike

Moč sončne elektrarne je odvisna od treh dejavnikov, ki so med seboj povezani. Prvi je velikost strehe, drugi potreba po električni energiji v gospodinjstvu in tretji finance. Zgornja omejitev moči, ki jo predpisuje uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije, je 11 kWp. To bi moralo zadostovati za precej potratno gospodinjstvo, ki med drugim elektriko posredno ali neposredno uporablja tudi za ogrevanje hiše in pripravo tople vode. Sicer pa ustrezno moč elektrarne izračunamo glede na preteklo letno porabo elektrike in k temu prištejemo še morebitne nove večje porabnike. Če se odločimo za sončno elektrarno, je smiselno vgraditi tudi toplotno črpalko za ogrevanje in pripravo tople vode, če je še nimamo.

Povprečno slovensko gospodinjstvo, ki se ne ogreva na elektriko, na leto porabi med štiri in pet megavatnih ur elektrike, kar pomeni, da bi te potrebe pri optimalnih pogojih naklona in usmerjenosti strehe brez senčenja lahko pokrila sončna elektrarna z močjo od 3,9 do 4,76 kWp. Glede na to da za vsak kilovat moči potrebujemo približno sedem kvadratnih metrov strešne površine, za takšni elektrarni potrebujemo od 28 do 35 kvadratnih metrov strehe.

Sončna elektrarna na hiši | Avtor: Profimedia Profimedia

Zahtevajte natančen izračun za konkretno lokacijo in streho

Kolikšna naj bi bila letna proizvodnja elektrike glede na moč sončne elektrarne na konkretni strehi, se lahko zelo natančno izračuna. Kakovostni ponudniki imajo programe, v katere vnesejo podatke o lokaciji, torej osončenju, naklonu in usmeritvi strehe, kakovosti modulov in razsmernikov, ter natančno izračunajo pričakovano proizvodnjo elektrike. To je zagotovo podatek, ki je lahko podlaga za odločitev in tudi izbiro ponudnika, zato izberite takšnega, ki vam te izračune lahko pripravi. Poleg tega vam mora ponudnik tudi zagotoviti 10-letno jamstvo na vgrajene materiale in dodatno jamstvo, da bo sončna elektrarna tudi po 25 letih še vedno delovala z vsaj 80-odstotno močjo.

Na koncu je seveda odločitev o velikosti elektrarne odvisna tudi od finančnih zmožnosti investitorja. Pri tem velja vedeti, da naj bo njena moč vsaj tolikšna, da bo pokrila potrebe gospodinjstva. Če finance to dopuščajo, pa je lahko tudi večja, saj po novi uredbi velja, da višek elektrike, ki jo je proizvajalec oddal v omrežje, dobi plačan. 

Sončna elektrarna na hiši Sončne elektrarne Pod streho Sončna elektrarna je lahko renta. Je res?

Več o energiji lahko najdete tukaj.
 

Komentarjev 3
  • 3bf380e8ff4a1a3ca722a5b8e09fa09165a04288 15:41 04.julij 2019.

    O, bože. To je tako klavrno napisano, da nič ne razumem.

  • jernej40 16:12 21.junij 2019.

    Začnimo debato...ravno ni primerna za vse vrste kritin, če pogledate na primorskem ni veliko sončnih čeprav so pogoji, zakaj? Korci, ki so položeni na malto. Drugo kar je napaka to ni somooskrba, ker nimate baterij in uporabljate javno omrežje za ...prikaži več akumulacijo. Okoli tega se že trese gora, ker se bo prej ali slej začela zaračunavati omrežnina in prispevki na elektriko, ki jo vzamete nazaj, elektrika bo sicer brezplačna, ker ste jo sami proizvedli ostalo se plača.