Toliko so se spet podražile stanovanjske nepremične

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Cene stanovanjskih nepremičnin v območju evra in EU so se v prvem četrtletju letošnjega leta zvišale. V območju evra so šle v medletni primerjavi navzgor za 5,8 odstotka, v EU pa za 6,1 odstotka. V primerjavi s predhodnim četrtletjem so v državah z evrom porasle za 1,3 odstotka, v uniji pa za 1,7 odstotka.
Oglej si celoten članek

To je najvišji dvig cen na letni ravni po četrtem četrtletju 2006 v evroobmočju in tretjem četrtletju 2007 v EU.  

Danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat kažejo, da so se stanovanjske nepremičnine v Sloveniji v prvem trimesečju v medletni primerjavi podražile za 7,3 odstotka, v primerjavi s predhodnim četrtletjem pa za 3,1 odstotka.

Slovenija Nepremičninska norija, cena skočila s 120 na 256 tisoč evrov

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, so imeli najvišje letne rasti v Luksemburgu (+17 odstotkov), na Danskem (+15,3 odstotka), v Litvi (+12 odstotkov), na Češkem (+11,9 odstotka) in Nizozemskem (+11,3 odstotka). Medletno so cene padle le na Cipru in sicer za nekaj več kot pet odstotkov.

Na Hrvaškem, ki je zanimiva za precej Slovencev, so cene v enem letu zrasle za 4,6 odstotka, v zadnjem četrtletju pa za nekaj manj kot en odstotek.

Najvišje mesečne rasti pa so beležili v Estoniji (+6,6 odstotka), na Danskem (+5,8 odstotka) in v Litvi (+5 odstotkov). 

V 20 letih cene gor za 30 odstotkov

Eurostat je danes objavil tudi primerjavo cen med letoma 2010 in prvim četrtletjem letos. V EU so se stanovanjske nepremičnine v tem obdobju podražile za 31 odstotkov, medtem ko so cene najemnin višje za nekaj več kot 15 odstotkov. 

Daleč najbolj so se podražile stanovanjske nepremičnine v Estoniji, za neverjetnih 127 odstotkov, in v Luksemburgu za 108 odstotkov. Sledijo Madžarska (+100 odstotkov), Latvija in Avstrija, v obeh je bila podražitev približno 85-odstotna.

V Sloveniji so se v tem obdobju cene stanovanjskih nepremičnin podražile za nekaj več kot 20 odstotkov, kar nas uvršča v spodnjo tretjino držav članic. Nižje skoke cene so beležili na Hrvaškem, v Franciji, na Finskem in v Romuniji. 

Čisto na dnu letvice skoka cen v 20-letnem obdobju pa so štiri države, v katerih so se stanovanjske nepremičnine pocenile. To so Grčija z 28-odstotnim padcem cen, Italija s 14-odstotnim, Ciper z devetodstotnim in Španija s skoraj petodstotnim padcem cen. 

Novogradnje Kdo gradi največ in kakšna stanovanja?
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 15:22 8. Julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko …

  • 13:51 8. Julij 2021.

    Stanovanja bodo pokupili vsi tisti z visokimi korona dodatki!!! Banda lopovska, palca ima dva konca!!!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.