Pod streho > Nepremičnine
6570 ogledov

Toliko so se spet podražile stanovanjske nepremične

Slovenija 10.11.2013 stanovanje, stanovanja, stanovanjski bloki, zgradba, stanov Saša Despot
Cene stanovanjskih nepremičnin v območju evra in EU so se v prvem četrtletju letošnjega leta zvišale. V območju evra so šle v medletni primerjavi navzgor za 5,8 odstotka, v EU pa za 6,1 odstotka. V primerjavi s predhodnim četrtletjem so v državah z evrom porasle za 1,3 odstotka, v uniji pa za 1,7 odstotka.

To je najvišji dvig cen na letni ravni po četrtem četrtletju 2006 v evroobmočju in tretjem četrtletju 2007 v EU.  

Danes objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat kažejo, da so se stanovanjske nepremičnine v Sloveniji v prvem trimesečju v medletni primerjavi podražile za 7,3 odstotka, v primerjavi s predhodnim četrtletjem pa za 3,1 odstotka.

Apartmajska hiša Razor, Kranjska Gora Slovenija Nepremičninska norija, cena skočila s 120 na 256 tisoč evrov

Med državami, za katere je Eurostat imel podatke, so imeli najvišje letne rasti v Luksemburgu (+17 odstotkov), na Danskem (+15,3 odstotka), v Litvi (+12 odstotkov), na Češkem (+11,9 odstotka) in Nizozemskem (+11,3 odstotka). Medletno so cene padle le na Cipru in sicer za nekaj več kot pet odstotkov.

Na Hrvaškem, ki je zanimiva za precej Slovencev, so cene v enem letu zrasle za 4,6 odstotka, v zadnjem četrtletju pa za nekaj manj kot en odstotek.

Najvišje mesečne rasti pa so beležili v Estoniji (+6,6 odstotka), na Danskem (+5,8 odstotka) in v Litvi (+5 odstotkov). 

V 20 letih cene gor za 30 odstotkov

Eurostat je danes objavil tudi primerjavo cen med letoma 2010 in prvim četrtletjem letos. V EU so se stanovanjske nepremičnine v tem obdobju podražile za 31 odstotkov, medtem ko so cene najemnin višje za nekaj več kot 15 odstotkov. 

Daleč najbolj so se podražile stanovanjske nepremičnine v Estoniji, za neverjetnih 127 odstotkov, in v Luksemburgu za 108 odstotkov. Sledijo Madžarska (+100 odstotkov), Latvija in Avstrija, v obeh je bila podražitev približno 85-odstotna.

V Sloveniji so se v tem obdobju cene stanovanjskih nepremičnin podražile za nekaj več kot 20 odstotkov, kar nas uvršča v spodnjo tretjino držav članic. Nižje skoke cene so beležili na Hrvaškem, v Franciji, na Finskem in v Romuniji. 

Čisto na dnu letvice skoka cen v 20-letnem obdobju pa so štiri države, v katerih so se stanovanjske nepremičnine pocenile. To so Grčija z 28-odstotnim padcem cen, Italija s 14-odstotnim, Ciper z devetodstotnim in Španija s skoraj petodstotnim padcem cen. 

gradbišče Novogradnje Pod streho Kdo gradi največ in kakšna stanovanja?
 
 
Komentarjev 2
  • Janice_Conners 15:22 08.julij 2021.

    Google plačuje dobro plačo od doma od 4500 do 6000 dolarjev na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ..... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

  • Avatar pantani
    pantani 13:51 08.julij 2021.

    Stanovanja bodo pokupili vsi tisti z visokimi korona dodatki!!! Banda lopovska, palca ima dva konca!!!