Trije mojstri, razlika v ceni pa več kot 60 odstotkov

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Še dobro, da je pridobila tri ponudbe, saj je med najcenejšo in najdražjo neverjetna razlika 900 evrov oziroma več kot 60 odstotkov.
Oglej si celoten članek

Na nas se je obrnila bralka Ana, ki ni mogla verjeti, da je za enako storitev in material lahko razlika v ceni različnih mojstrov tako velika. Ana prenavlja stanovanje v hiši in del tega je tudi obnova notranjih stopnic. „Vedela sem, kakšne stopnice želim, kako naj bi bile videti, zato sem trem različnim mojstrom oziroma podjetjem poslala povpraševanje. Izbrala sem jih na spletu glede na njihove predstavitve in reference, poiskala pa sem tudi ocene njihovega dela,“ pove.

Foto: arhiv ana Stopnice Da ne bi bilo nesporazumov, jim je poslala dve fotografiji obstoječih stopnic in fotografijo, kako naj bi bile te videti po prenovi. Relativno hitro je od vseh treh dobila ponudbe za izvedbo in material. Bistveni element tega so masivne hrastove pohodne površine. 

Najcenejša ponudba za prenovo 13 stopnic je bila 1400 evrov, srednja 1800 evrov, najdražja pa kar 2300 evrov. Razlika v ceni med najcenejšim in najdražjim je neverjetnih 64 odstotkov. „Še dobro, da sem povpraševanje poslala na več naslovov, da sem lahko primerjala ponudbe in cene. Če bi imela denimo le najdražjo, bi bila nevede ob neverjetnih 900 evrov,“ pravi Ana, ki se je na nas obrnila, da bi opozorila na neverjetne razlike v cenah vse, ki načrtujejo prenove svojega doma. 

Najdražjega ponudnika je preprosto odpisala, niti pojasnila, zakaj je njegova ponudba tako visoka, ni zahtevala. „Ponudnik s srednjo ceno pa mi je zelo dobro pojasnil, zakaj je skoraj 30 odstotkov dražji od najcenejšega. Ponudba velja na ključ. Všteta so tudi zaključna dela, vse podrobnosti. Če bi se izkazalo, da bi bilo treba narediti še kaj, kar morda ni predvidel, bi cena ostala enaka.“ 

Foto: arhiv ana Stopnice

Vendar je pri končni odločitvi pretehtal čas. Najcenejši ponudnik, ki ima na spletu dobre ocene, ji bo stopnice izdelal bistveno prej, zato se je odločila zanj.  

Praksa vedno znova potrdi, da je pri vsakem delu, ki ga med prenovo opravijo različni mojstri treba pridobiti vsaj tri ponudbe in jih med seboj primerjati, se s ponudniki natančno pogovoriti o vsem, kar je pomembno za izvedbo, o materialih, njihovi kakovosti. Najbolje, da ponudnik pripravi natančen popis materiala, tudi pomožnega in del, na podlagi tega se dogovori končna cena, ki mora tudi po opravljenem delu ostati enaka. Nekateri dogovor sklenejo le ustno in si sežejo v roke, pametni pa s ponudnikom podpišejo tudi pogodbo. 

Več o gradnji najdete tukaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 12:03 28. September 2020.

    Najcenejša ponudba je vedno najslabša ponudba ..... na koncu ali v materijalih ali v sami izvedbi kvalitete ali v tem …

  • 09:48 28. September 2020.

    toliko nategunstva kolikor ga je danes med vseznalackimi mojstri, ga ni bilo nikoli. Kopalnico ti dela za 5 jurjev, kot, …

  • 09:12 28. September 2020.

    Lahko bi pa tudi izgubila živce pri vseh te ponudnikih, ki te nategujejo v nedogled. Pravo kar je da moraš …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.