Pod streho > Gradimo & obnavljamo
4214 ogledov

Trije mojstri, razlika v ceni pa več kot 60 odstotkov

obrtnik delavec delo Shutterstock
Še dobro, da je pridobila tri ponudbe, saj je med najcenejšo in najdražjo neverjetna razlika 900 evrov oziroma več kot 60 odstotkov.

Na nas se je obrnila bralka Ana, ki ni mogla verjeti, da je za enako storitev in material lahko razlika v ceni različnih mojstrov tako velika. Ana prenavlja stanovanje v hiši in del tega je tudi obnova notranjih stopnic. „Vedela sem, kakšne stopnice želim, kako naj bi bile videti, zato sem trem različnim mojstrom oziroma podjetjem poslala povpraševanje. Izbrala sem jih na spletu glede na njihove predstavitve in reference, poiskala pa sem tudi ocene njihovega dela,“ pove.

Stopnice | Avtor: arhiv ana arhiv ana
Da ne bi bilo nesporazumov, jim je poslala dve fotografiji obstoječih stopnic in fotografijo, kako naj bi bile te videti po prenovi. Relativno hitro je od vseh treh dobila ponudbe za izvedbo in material. Bistveni element tega so masivne hrastove pohodne površine. 

Najcenejša ponudba za prenovo 13 stopnic je bila 1400 evrov, srednja 1800 evrov, najdražja pa kar 2300 evrov. Razlika v ceni med najcenejšim in najdražjim je neverjetnih 64 odstotkov. „Še dobro, da sem povpraševanje poslala na več naslovov, da sem lahko primerjala ponudbe in cene. Če bi imela denimo le najdražjo, bi bila nevede ob neverjetnih 900 evrov,“ pravi Ana, ki se je na nas obrnila, da bi opozorila na neverjetne razlike v cenah vse, ki načrtujejo prenove svojega doma. 

Najdražjega ponudnika je preprosto odpisala, niti pojasnila, zakaj je njegova ponudba tako visoka, ni zahtevala. „Ponudnik s srednjo ceno pa mi je zelo dobro pojasnil, zakaj je skoraj 30 odstotkov dražji od najcenejšega. Ponudba velja na ključ. Všteta so tudi zaključna dela, vse podrobnosti. Če bi se izkazalo, da bi bilo treba narediti še kaj, kar morda ni predvidel, bi cena ostala enaka.“ 

Stopnice | Avtor: arhiv ana arhiv ana

Vendar je pri končni odločitvi pretehtal čas. Najcenejši ponudnik, ki ima na spletu dobre ocene, ji bo stopnice izdelal bistveno prej, zato se je odločila zanj.  

Praksa vedno znova potrdi, da je pri vsakem delu, ki ga med prenovo opravijo različni mojstri treba pridobiti vsaj tri ponudbe in jih med seboj primerjati, se s ponudniki natančno pogovoriti o vsem, kar je pomembno za izvedbo, o materialih, njihovi kakovosti. Najbolje, da ponudnik pripravi natančen popis materiala, tudi pomožnega in del, na podlagi tega se dogovori končna cena, ki mora tudi po opravljenem delu ostati enaka. Nekateri dogovor sklenejo le ustno in si sežejo v roke, pametni pa s ponudnikom podpišejo tudi pogodbo. 

Več o gradnji najdete tukaj.

 
Komentarjev 3
 • evelux 12:03 28.september 2020.

  Najcenejša ponudba je vedno najslabša ponudba ..... na koncu ali v materijalih ali v sami izvedbi kvalitete ali v tem če zajema vse kao na ključ da ni situacija ko ti ostanejo zaključna dela in moraš iskat še drugega mojstra ...prikaži več kar na koncu ko potegneš črto prideš skozi še dražje ali pa da boš razliko opazil po parih letih uporabe ko bo potrebno popravljat ...... vsekakor je pa odločitev vsakega posameznika ......

 • jakec1575 09:48 28.september 2020.

  toliko nategunstva kolikor ga je danes med vseznalackimi mojstri, ga ni bilo nikoli. Kopalnico ti dela za 5 jurjev, kot, da je osovjil zlato medaljo na prvenstvu. pol pa ga za napake ne dobis 2 meseca, ker ma guzvo. Zadnje ...prikaži več case raje naredim vse sam. malo youtuba , kaksen online tecaj in je narejeno 5 x bolje. za 5 x manj denarja.

 • Avatar olor
  olor 09:12 28.september 2020.

  Lahko bi pa tudi izgubila živce pri vseh te ponudnikih, ki te nategujejo v nedogled. Pravo kar je da moraš plačati minimalno 60% avansa, in potem se pa začne nategovanje, ali pa da se delo začne pa ne dokonča, na ...prikaži veča koncu pa ti še ne izda računa. Nikjer pa ne piše kaj se zgodi če ti dela ne opravi v dogovorjenem času. V glavnem, jaz imam žal slabe izkušnje z raznimi izvajalci del.