V teh občinah subvencij za nekatere nove kurilne naprave ne bo več

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
V pripravi so novi predpisi, zaradi katerih bodo subvencije za nove kurilne naprave manjše ali celo ukinjene.
Oglej si celoten članek

Ministrstvo za okolje in prostor je objavilo dva nova predloga predpisov. Prvi je predlog sprememb odredbe o razvrstitvi območij, aglomeracij in podobmočij glede na onesnaženost zraka, drugi pa sprememba odloka o določitvi podobmočij zaradi upravljanja s kakovostjo zunanjega zraka.

Oba predpisa na podlagi meritev trdih delcev PM10, ki jih izvaja Arso, občine oziroma določene aglomeracije razvrščata glede na onesnaženost zraka. 

Če so bile dovoljene vrednosti PM10 v posamezni občini ali območju v enem letu presežene 35 dni ali več, se jih uvrsti med tiste, ki morajo sprejeti odlok o načrtu kakovosti zraka. Do zdaj so bile to Mestna občina Celje, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor, Občina Miklavž na Dravskem polju, Mestna občina Murska Sobota, Občina Trbovlje in Občina Zagorje ob Savi. 

Lanske meritve pa kažejo, da v nobeni od občin letno število preseganj dnevne mejne vrednosti za PM10 ni bilo preseženo. Zato so na MOP predlagali spremembo tako, da se iz podobmočij izloči območja Mestne občine Ljubljana, Mestne občine Murska Sobota, območje Zasavja ter območje aglomeracije Maribor. Kar tudi pomeni, da odloki o kakovosti zraka v teh občinah nehajo veljati. Iz seznama niso izločili območja Celja, ker je bila tam dovoljena dnevna vrednost PM10 delcev presežena 34 dni v letu, torej blizu meje. 

Zakaj je pomembno, ali je občina uvrščena na seznam ali ne?

Od tega je odvisna višina subvencije za zamenjavo stare kurilne naprave z novo, ki jo investitorju lahko dodeli Eko sklad. 

Za zdaj namreč velja, da lahko posameznik dobi subvencijo v višini 60 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 5000 evrov pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo kurilno napravo na lesno biomaso na območjih občin, ki imajo sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka. 

Ker s spremembo predpisa občine iz seznama ne bodo imele več sprejetega odloka, bo subvencija nižja, znašala bo največ 50 odstotkov vrednosti naložbe oziroma 4000 evrov.

Subvencij za vgradnjo kondenzacijskega plinskega kotla, pa v teh občinah ne bo več. Pogoj za dodelitev subvencije je bil namreč, da ima občina sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka.

Nižje bod tudi subvencije za nove toplotne črpalke. Če je v občini sprejet odlok o kakovosti zraka, zdaj subvencija za TČ voda/voda ali zemlja/voda znaša do 50 odstotkov priznanih stroškov in ne več kot 5000 evrov, za TČ zrak/voda pa ne več kot 3200 evrov. Ko odloka ne bo več, se bodo subvencije znižale na največ 40 odstotkov oziroma na največ 4000 oziroma 2500 evrov. 

Naložbe Za to ogrevanje dobite najvišjo subvencijo na Eko skladu

Preseganj je bilo manj, a o splošnem izboljšanju težko govorimo

Na napovedane spremembe so se odzvali na MO Maribor in v Občini Miklavž na Dravskem polju. „Če bodo obveljale spremembe, kot so predvidene, bodo v večini občin z odlokom o načrtu za kakovost zraka - med drugim tudi v mariborski - ukinjene določene spodbude Eko sklada za okolju prijazne naložbe prebivalstva (na primer za plinske kotle) ali pa bodo te spodbude manjše (na primer za zamenjavo zastarelih malih kurilnih naprav)," so  mariborski občini pojasnili za STA.

Res je, da se število preseganj zdravju škodljivih delcev se na območju MO Maribor iz leta v leto zmanjšuje. "Pozitivni trend je nedvomno rezultat - med drugim - posodabljanj ogrevalnih sistemov in stavbnega pohištva, torej investicij, ki so bile v znatni meri izvedene tudi s subvencijami Eko sklada. K manjši koncentraciji delcev PM10 prispevajo tudi mile zime. Ob tem pa ne moremo mimo dejstva, da kurjenje v zastarelih malih kurilnih napravah še vedno pomembno prispeva k onesnaženju zraka v kurilni sezoni," dodajajo.

Na območju mariborske občine je opazno tudi naraščanje deleža črnega ogljika kot posledica kurjenja lesne biomase, večinoma zaradi zastarelih ali slabo vzdrževanih peči, nepravilnega kurjenja, nekakovostnega lesa ali celo kurjenja odpadkov.

"O splošnem izboljšanju stanja zato žal še ne moremo govoriti. Skrbi nas, da se bo z ukinjanjem oziroma zniževanjem subvencij trend posodabljanja kurilnih naprav bistveno upočasnil in da se bo kakovost zraka znova poslabšala," sporočajo.

Poziv MOP, naj še enkrat prouči spremembe

MO Maribor je zato skupaj z Občino Miklavž na Dravskem polju naslovila na ministrstvo za okolje in prostor dopis, v katerem ga prosita, da še enkrat prouči predlagane spremembe. V primeru, da bodo predvidene spremembe obveljale, pa predlagajo, da ostane odlok o načrtu za kakovost zraka za aglomeracijo Maribor, za katerega je finančni načrt predviden do leta 2022, v veljavi vsaj še v prihodnjem letu in torej ne preneha veljati 1. oktobra letos.

To je datum, ko naj bi oba napovedana predpisa začela veljati. 

Novo ogrevanje Na seznamu več kotlov, subvencije tudi do 60 odstotkov
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 20:33 20. Avgust 2021.

    Več poudarka bi se moralo dat na daljinsko ogrevanje. Recimo eno naselje vsi na eno malo večjo peč na sekance …

  • 15:16 20. Avgust 2021.

    In kje je povezava na uradni list??? Ali je napisala članek diplomatka prof. Erjavčeve, ki ni nikoli navajala virov zato, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.