Pod streho > Varčna hiša
7161 ogledov

Na seznamu več kotlov, subvencije tudi do 60 odstotkov

slovenija 9.2.2012, kurilnica, drva, kurjac, pec na drva, foto:Spela Mohoric Špela Mohorič
Subvencije Eko sklada za zamenjavo starega ogrevalnega kotla z novim na lesno biomaso so najvišje, tudi do 60 odstotkov. Zdaj spreminjajo še seznam naprav, saj spuščajo nekatere kriterije, ki jih morajo te izpolnjevati.

Januarja letos je namreč začela veljati Uredba Komisije (EU) 2015/1189 o izvajanju Direktive 2009/125/ES Evropskega parlamenta in Sveta glede zahtev za okoljsko primerno zasnovo kotlov na trdno gorivo in s tem nove zahteve za preveritev kotlov in posledično tudi za uvrstitev kotlov na informativni seznam ustrezne opreme. 

Malo naprav izpolnjuje zahteve, zato jih spuščajo

Na Eko skladu so ugotovili, da relativno malo kurilnih naprav trenutno dosega z javnim pozivom zahtevano 80 odstotno sezonsko energijsko učinkovitost, zato so se odločili to mejo nekoliko znižati, da bo na seznamu več naprav, za katere bo možno dobiti nepovratno spodbudo. 

Pri napravah na polena, pelete in sekance, katerih nazivna izhodna moč je 20 kW ali več so sezonsko energijsko učinkovitost tako znižali za dve odstotni točki, iz 80 na 78 odstotkov. Enako sezonsko energijsko učinkovitost morajo dosegati tudi naprave na lesno biomaso, z nazivno izhodno močjo pod 20 kW. 

ogrevanje peleti Novi predpisi Pod streho Vgrajevali bomo lahko le takšne peči

Zahteve o emisijah trdih delcev in ogljikovega monoksida

Med kriteriji, ki jih morajo izpolnjevati kurilne naprave na lesno biomaso so še najvišje dovoljene emisije trdih delcev, ki pri kotli na polena s samodejnim polnjenjem ne smejo presegati 30 mg/m³, pri tistih z ročnim polnjenjem pa 45  mg/m³. Emisije ogljikovega monoksida so omejene na 380  mg/m³ pri samodejnih in 530  mg/m³ pri napravah, ki jih je treba polniti ročno. 

Strožji pa so pogoji, ki veljajo za za kamine z vodnim toplotnim prenosnikom, saj morajo te dosegati sezonsko energijsko učinkovitost 91 odstotkov, količina prašnih delcev pa ne sme presegati 18  mg/m³.

Seznam ustreznih naprav še pregledujejo in dopolnjujejo, trenutno pa je do subvencije upravičenih približno 50 kotlov na polena, približno 100 kotlov na pelete, okoli 200 kaminov z vodnim toplotnim prenosnikom in 15 kotlov na kombinirano kurivo polena/peleti.

Višina spodbud ostaja enaka in znaša do:

  • 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 2000 evrov za kurilno napravo na lesno biomaso za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe pri prvi vgradnji ogrevalnega sistema v stanovanjski stavbi oziroma če nova kurilna naprava ni zamenjala stare kurilne naprave, in sicer na celotnem območju Republike Slovenije;
  • 50 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 4000 evrov za kurilno napravo na lesno biomaso za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo kurilno napravo na lesno biomaso na območjih občin, kjer ni sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka;
  • 60 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 5000 evrov za kurilno napravo na lesno biomaso za centralno ogrevanje stanovanjske stavbe pri zamenjavi stare kurilne naprave z novo kurilno napravo na lesno biomaso na območjih občin, ki imajo sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka.
Stara kurilnica Ogrevanje Pod streho Če imate staro peč na drva, zdaj kupite novo, pol plača Eko sklad

Med priznanimi stroški tudi dimnik in dodatna oprema

Med priznane stroške spadajo nakup in vgradnja ene kurilne naprave na lesno biomaso na stanovanje, predelava obstoječega ali izdelavo novega priključka za dovod zraka in odvod dimnih plinov ter sanacijo ali izgradnjo dimnika, nakup in vgradnja zalogovnika za gorivo, transportnega in varnostnega sistema, senzorjev CO, krmilne opreme, hranilnika, vodnega toplotnega zbiralnika, sanitarne toplotne črpalke, povezovalnih armatur ter opreme za priključitev na centralno ogrevanje in ostali stroški, ki so smiselno povezani z izvedbo naložbe.

Kurjenje na drva Ogrevanje Pod streho Nas čaka še ena zadušljiva zima?

Subvencije niso možne povsod

Občine, ki imajo sprejet odlok o načrtu za kakovost zraka so Mestna občina Celje, Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor (aglomeracija), Mestna občina Murska Sobota, Mestna občina Novo Mesto, Občina Trbovlje in Občina Zagorje ob Savi.

Subvencije za vgradnjo kotlov na lesno biomaso (v MO Maribor, Občini Miklavž na Dravskem polju, MO Celje in MO Murska Sobota) in toplotnih črpalk (le v aglomeraciji Maribor – tj. v MO Maribor ter Občini Miklavž na Dravskem polju) ni mogoče dodeliti, če je na konkretni parceli določen prednostni način daljinskega ogrevanja ali ogrevanja z zemeljskim plinom, in na tej parceli obstaja možnost priklopa na daljinsko ogrevanje oziroma zemeljski plin.

Kamin Lokalno ogrevanje Pod streho Kamini in kaminske peči: Brez dovoda zunanjega zraka so lahko nevarni

Več o gradnji in ogrevanju najdete tukaj.

Komentarjev 2
  • Mary_Buchholtz 20:11 16.december 2020.

    Zapustil sem službo in zdaj. S tem preprostim spletnim delom na domu zaslužim 139 USD na uro 0d doma. zaslužim 25 tisoč dolarjev na mesec s spletnim delom 3 ure dnevno. ... >>>>> www.MagnifyIncome.Com