Pod streho > Varčna hiša
5314 ogledov

Kamini in kaminske peči: Brez dovoda zunanjega zraka so lahko nevarni

Kamin Dezzen
Pred izbiro in nakupom kamina ali kaminske peči na pelete in drva moramo biti poučeni, predvsem prodajalci cenejših peči ne povedo vsega, kar bi uporabnik moral vedeti.

Kamini in kaminske peči na pelete in drva so odličen vir ogrevanja v prehodnem obdobju, ko ne potrebujemo toplote za celo hišo ali stanovanje. Pogosto pa so dodatek k centralnemu ogrevanju zgolj zaradi vzdušja, ki ga ustvarja ogenj. V stanovanjih in mansardah so kaminske peči in kamini na pelete lahko tudi edini in zadosten vir ogrevanja. 

Ponudba je izjemno velika, tudi izvedbam ni videti konca, različne so tudi cene, saj lahko preprosto kaminsko peč na drva kupimo že za manj kot 200 evrov, lahko pa zanjo odštejemo tudi več tisoč  evrov. Kaj in kako naj torej izberemo? 

kamin | Avtor: Profimedia Profimedia

Najprej poglejmo, kaj je osnovna razlika med kaminsko pečjo in kaminom. Prva je samostoječa kurilna naprava, ki jo lahko, tako vsaj zatrjujejo ponudniki, postavimo kamor koli v prostor. Pa ni čisto tako, kar bomo pojasnili v nadaljevanju. Kamin pa je v resnici kaminski vložek, ki se ga vgradi oziroma obzida z različnimi negorljivimi materiali, denimo penjenim betonom, ter obloži z različnimi zaključnimi oblogami ali pa zgolj obdela z zidnimi zaključnimi sloji.

Kaminska peč običajno ne akumulira toplote (obstajajo sicer tudi takšne različice), kar pomeni, da se bo prostor ohladil hitro po tem, ko bomo v njej nehali kuriti. Kamini pa so običajno narejeni tako, da imajo večjo ali manjšo sposobnost akumulacije toplote, ki jo v prostor oddajajo tudi, ko v njih ni več zakurjeno.

Ogrevanje enega ali več prostorov

Naslednje vprašanje, na katerega si moramo odgovoriti, je, kaj želimo z lokalno pečjo ogrevati. Samo en prostor, tudi sosednje, ali pa želimo peč povezati s centralnim ogrevanjem? 

Glede na to lahko izbiramo med različnimi načini prenosa toplote lokalnih peči: 

kaminska peč | Avtor: Profimedia Profimedia
Toplozračne peči – namenjene so ogrevanju enega ali več povezanih odprtih prostorov, na primer dnevne sobe s kuhinjo in jedilnico. Toploto v prostor prenašajo s sevanjem in kroženjem zraka, vgrajen imajo lahko tudi ventilator za prenos toplega zraka. 

  • Toplozračne peči z razvodom cevi – prek cevi, ki jih od peči razpeljemo v druge prostore, se toplozračno in s pomočjo enega ali dveh ventilatorjev ogrevajo tudi drugi prostori. Zanje se običajno odločimo pri energijsko učinkovitih novogradnjah ali pri koreniti obnovi stanovanja oziroma mansarde.
  • Toplovodne peči – ne ogrevajo zraka, temveč vodo v zalogovniku in so povezane s centralnim ogrevanjem. Toploto vodi oddajajo prek vgrajenega toplotnega izmenjevalca, prostori pa se ogrevajo prek ogreval, radiatorjev ali talnega ogrevanja.

Samodejno s peleti ali nalaganje drv

Vrsto kuriva in s tem tudi lokalno peč bomo izbrali glede na to, koliko opravka smo si pripravljeni dati s kurjenjem, in tudi glede na to, koliko prostora za skladiščenje imamo. Za drva bomo potrebovali precej več prostora, ki mora biti suh in zračen. Če se odločimo za pelete, pa jih lahko kupujemo sproti, v manjših količinah, saj so pakirani v 15-kilogramskih vrečah. Zato potrebujemo le morda večji lesen zabojnik, da so vedno pri roki, hkrati imajo vse kakovostne lokalne peči na pelete tudi že vgrajene različno velike zalogovnike, iz katerih se peleti samodejno dozirajo v kurišče.

Sodobne lokalne peči na pelete so opremljene tudi s precej elektronike, ki skrbi, da kurjenje pelet in njihovo izgorevanje potekata samodejno. Nastavimo lahko čas vžiga in čas, ko se peč ugasne. Nekatere lahko upravljamo celo na daljavo. Ogrevanje je tako zelo udobno, saj moramo poskrbeti le, da je prigrajen zalogovnik vedno poln, kurišče pa očiščeno pepela. Nekatere peči tudi za to poskrbijo same, mi pa moramo le sprazniti posodo, v kateri se zbira pepel. 

Če se odločimo za lokalno peč na drva, pa bo treba ta večkrat na dan vanjo naložiti. Nevešči se bodo morali naučiti tudi pravilnega kurjenja, v manj izpopolnjenih pečeh tudi skrbeti za dovod zraka za dobro zgorevanje, v nasprotnem so dimni plini lahko hitro v prostoru namesto v dimniku. V sodobnih kaminih na drva pa je poskrbljeno tudi za to, da je dovod zraka samodejen, izgorevanje pa kar najboljše.

Izkoristki in ustreznost delovanja

Lokalne peči na drva in pelete se ločijo tudi po tem, kolikšne imajo izkoristke. Pri bolj kakovostnih ti dosežejo med 85 in 90 odstotki. Razlikujejo se tudi po sposobnosti akumulacije toplote, saj so te sposobne tudi nekatere prostostoječe kaminske peči. Kaminski vložki se razlikujejo po tem, ali so obloženi s šamotom ali ne, zaradi česar se ločijo po sposobnosti akumulacije toplote. Sodobni kaminski vložki so narejeni tako, da je dovod zraka, potreben za izgorevanje, speljan neposredno v kurišče. 

Sodobne kaminske peči in kamini ustrezaju standardu SIST EN 14785, ki potrjuje, da je peč preizkušena kot celota, vključno z gorilnikom in dozirnikom kuriva.

Kamin | Avtor: Profimedia Profimedia

V novogradnji peč lahko postavimo kamor koli 

Na mesto, kjer bo stala samostoječa kaminska peč, ali pa bo vgrajen kamin, najbolj vpliva to, kako bomo do peči zagotovili dovod zraka za zgorevanje in odvod dimnih plinov. 

Pri novogradnjah lahko lokalno peč na pelete ali drva res postavimo kamor koli v prostoru. Tudi na sredino prostora, če želimo. Ustrezen dovod zraka za zgorevanje in odvod dimnih plinov namreč predvidimo že pred začetkom gradnje v okviru projekta za strojne inštalacije. Torej v naprej vemo, kam moramo postaviti dimnik, kakšen mora biti, in od kje ter kako bomo pripeljali zrak v kurišče. 

V obstoječih hišah je treba dimnik prilagoditi ali postaviti novega

Bistveno več ovir je treba rešiti v obstoječih hišah. Tu smo lahko z izbiro mesta, kjer bo stala peč, veliko bolj omejeni. Zato običajno izberemo mesto ob obstoječem dimniku. Če je v njem prosta še kakšna dimovodna pot, vanjo vstavimo ustrezno dimno tuljavo.  To je najlažja rešitev, a preden jo izkoristimo, se je dobro posvetovati z dimnikarjem, ki bo obstoječe dimne poti pregledal in ocenil, ali so ustrezne, oziroma povedal, kako jih lahko prilagodimo za priključitev nove lokalne peči na pelete ali drva. Pri tem pa je vedno treba dosledno upoštevati tehnične zahteve in navodila proizvajalca.

Zunanji dimnik | Avtor: Profimedia Profimedia
Ena od možnosti je tudi, da za novo peč vgradimo povsem nov odvod dimnih plinov, ki bo potekal od peči ven skozi steno, kjer se bo nadaljeval kot nadometni montažni dimnik iz nerjavečega jekla, odpornega na kisline. Ali pa nov dimnik speljemo skozi medetažno ploščo in ven skozi streho. V tem primeru bo peč lahko stala tudi sredi prostora. Vendar pa obe možnosti zaradi potrebnih prebojev pomenita precej dodatnega dela in stroškov. Vsekakor pa je treba izvedbo novih dimnih poti prepustiti strokovnjakom, ki bodo pri izvedbi upoštevali smernice za požarno varnost pri načrtovanju, vgradnji in rabi kurilnih in dimovodnih naprav . 

Dovod zunanjega zraka je nujen za delovanje peči

Poleg odvoda dimnih plinov je treba urediti tudi dovod zunanjega zraka. Lokalne peči na pelete in drva zrak za zgorevanje lahko zajemajo tudi iz prostora, v katerem stojijo. V prostoru je namreč treba zagotoviti dovolj svežega zraka, kar pa lahko naredimo z odpiranjem oken ali pa uredimo dodaten dovod zraka skozi odprtino, narejeno v zunanji steni, ki je na eni strani zaščitena z mrežico, na notranji pa naj bi imela loputo, ki se zapre, če v peči ne kurimo. To pa je energijsko precej potratno. 

Če te lopute ni, oken pa ne odpiramo dovolj pogosto, bo v prostoru premalo zraka za zgorevanje drv ali pelet. Poleg slabšega izkoristka peči, je posledica lahko predvsem to, da se v prostoru poveča koncentracija ogljikovega monoksida, kar pa je izjemno nevarno za stanovalce. 

Zato moramo v prostorih, kjer so lokalne peči na lesno biomaso, ki zrak zajemajo iz prostora, obvezno namestiti javljalnik, ki nas opozori na povečano koncentracijo ogljikovega monoksida.  

Nov dovod zunanjega zraka za varno delovanje peči

Vendar se strokovnjaki se strinjajo, da takšna uporaba lokalnih peči na pelete in drva ni več primerna, lahko je celo zelo nevarna. Še posebej ni primerna, če imamo kolikor toliko izolirano hišo in vgrajena nova okna, skozi katera ni več naravne izmenjave zraka, kot je bila pri starih. Svetujejo, da se poleg odvoda dimnih plinov obvezno zagotovi tudi stalen dotok zunanjega zraka za zgorevanje neposredno v kurišče. Sodobne lokalne peči imajo za to predvidene priključke, na katere se priključi cev za dovod zraka. 

Zato je tudi od možnosti, kako bomo to cev lahko speljali, odvisno, kam bomo postavili lokalno peč v obstoječi hiši. Te tako največkrat stojijo ob zunanji steni, skozi katero poleg novega dimnika speljemo še cev za dovod zunanjega zraka. Povezave so tako najkrajše in najmanj moteče, posegi pa najmanjši.

Ena od možnosti je, da tudi za zajem zunanjega zraka izkoristimo obstoječ dimnik. Nekoč so jih pogosto gradili tako, da so jim naredili dva ali tri med seboj ločene zračne kanale. V enega od teh, če ni v uporabi, lahko vgradimo cev za dovod zraka. 

Kaminska peč | Avtor: Profimedia Profimedia
Za samostojno stoječe kaminske peči na pelete ali drva velja tudi, da morajo stati na ognjevarni podlagi, to je lahko kaljeno steklo ali nerjavna pločevina. Od njih je treba odmakniti vsaj na razdaljo 60 centimetrov tudi vse lesene kose pohištva in druge lahko gorljive ali vnetljive stvari.

Izberite peč ponudnika, ki zagotovi vse, kar je nujno za dobro in varno delovanje 

Zaradi veliko precej specifičnih zahtev, ki morajo biti izpolnjene, da bo lokalna peč na drva ali pelete grela učinkovito, hkrati pa bo poskrbljeno tudi za varno uporabo in varnost uporabnikov, je smiselno izbirati med pečmi tistih ponudnikov, ki zagotovijo strokovno svetovanje, peč pa tudi zmontirajo in pri tem poskrbijo za vse detajle. 

Pri prevzemu peči v uporabo vam morajo dati pisna navodila, kako jo pravilno uporabljati in kasneje pravilno vzdrževati, zagotoviti pa bi morali tudi ustrezen servis in nadomestne dele, če se pojavijo napake. 

Več o grednji, obnovi in rabi energije najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice