Pod streho
3003 ogledov

Kurilca in pelete kupite zdaj, jeseni bodo dražji

Peleti Profimedia
Vsako leto znova se večina ljudi, ki svoje domove ogreva s kurilnim oljem in peleti, sprašuje, kdaj jih naročiti.

Trdnega napotila kupcem kurilnega olja in peletov ni, saj se cene spreminjajo ves čas, lahko pa glede na analizo cen preteklih let ugotovimo trende. Ti vsekakor kažejo, da sta oba energenta nekoliko cenejša julija in avgusta, septembra in oktobra, ko je zadnji čas, da se oskrbimo s kurivom pred zimo, pa cene praviloma nekoliko poskočijo. 

Cene kurilnega olja rastejo, a so poleti nižje kot jeseni

Trend je veliko bolj opazen pri kurilnem olju, pri peletih pa manj. Evropska komisija tedensko spremlja gibanje cen kurilnega olja po državah članicah. Analiza podatkov kaže, da je bila leta 2018 povprečna cena kurilnega olja v Sloveniji konec septembra za 3,8 odstotka višja kot julija in za 4,3 odstotka višja kot avgusta istega leta. Za 1000 litrov kurilnega olja je bilo treba v povprečju odšteti 1020 evrov.

Pri nakupu 1000 litrov kurilnega olja julija 2018 smo v primerjavi s septembrom lahko privarčevali 37 evrov, če smo ga kupili avgusta, je bil prihranek 42 evrov. Oktobra je cena v primerjavi s septembrom nekoliko padla, 1000 litrov je bilo cenejših nekaj manj kot pet evrov. 

Kurilno olje | Avtor: Profimedia Profimedia
Prihranek je lahko tudi 100 evrov in več

Ker je večina hiš, ki jih ogrevajo s kurilnim oljem, energijsko potratna, na sezono potrebujejo od 2000 do 4000 litrov tega energenta. To pomeni, da z nakupom poleti lahko strošek za ogrevanje zmanjšamo tudi od 80 do 160 evrov.

Podobni so bili trendi cen tudi leta 2017. Takrat je bilo olje najcenejše julija, najdražje pa oktobra. Avgusta se je podražilo za 2,9 odstotka, septembra za 4,7 in oktobra kar za 6,8 odstotka v primerjavi z julijem.

Trenutno je povprečna cena kurilnega olja pri nas 979 evrov za 1000 litrov. Glede na pretekla leta lahko pričakujemo, da bodo cene jeseni višje, zato se splača cisterno napolniti zdaj. Ponudbe na trgu je precej, pri naročilu pa je treba biti pozoren, kolikšne stroške prevoza zaračuna ponudnik, nekoliko se za ceno lahko spogajamo pri naročilu večjih količin kurilnega olja. 

Nepregledna ponudba po zelo različnih cenah

Na trgu pelet je več nepreglednosti, cene preteklih let in njihovo rast je izjemno težko primerjati. Ponudnikov in tudi ponudbe različnih pelet je vsako leto več, njihova kakovost in cene pa zelo različne. Zgolj na podlagi primerjalnih testov pelet, ki jih vsako jesen objavi Zveza potrošnikov Slovenije, lahko sklepamo, da cene rastejo od dva pa vse do 10 odstotkov na leto. 

Vendar je treba opozoriti, da gre za cene posameznih 15-kilogramskih vreč, ki so precej višje, kot je cena iste vreče, če jih naročimo eno paleto, kar znaša 990 kilogramov ali 66 15-kilogramskih vreč.

Po pregledu ponudbe lahko ugotovimo, da je treba za eno paleto odšteti od 270 do 320 evrov. Marsikateri ponudnik pa ima v tem času akcijske cene, zato velja preveriti ponudbo. Jeseni akcij zagotovo ne bo, predvsem pa se lahko zgodi, da bo treba na pelete, ki jih želite, čakati.

Izkušnje kažejo tudi, da se peleti jeseni praviloma nekoliko podražijo. Pozornost je treba nameniti tudi temu, ali oglaševana cena zajema prevoz in kolikšno količino je treba naročiti za to ceno. Ta namreč pri večini ponudnikov s količino pada. 

Peleti Cene ogrevanja Pod streho Primerjava cen energentov: Od najcenejšega do najdražjega

Peleti naj imajo obvezno enega od certifikatov

Pri izbiri pelet ni dobro gledati zgolj na ceno, čeprav ne velja, da nizka cena pomeni slabo kakovost, niti ni nujno, da boste z najdražjimi peleti dobili najboljšo kakovost. Vsekakor je priporočljivo, da izberete pelete razreda A1, ki imajo glede na prej omenjene teste boljšo kakovost, ta se kaže predvsem v manjši količini pepela, manjši vsebnosti vode, boljši mehanski obstojnosti, gostoti nasutja in kurilni vrednosti. 

Najboljše zagotovilo, da boste kupili kakovostne pelete, so certifikati, ki potrjujejo njihovo ustreznost. Večina pelet iz razreda A1 ima certifikat Enplus ali DINplus, nekateri pa so označeni s certifikatom S4Q.

Peleti | Avtor: True value paint True value paint
Prva dva zagotavljata, da pristojni organi pri proizvajalcih pelet redno opravljajo nadzor kakovosti, zato imajo tudi proizvajalci urejen ustrezen notranji nadzor za zagotavljanje kakovosti svojih izdelkov. Certifikat S4Q pa je sistem zagotavljanja kakovosti peletov, ki so ga vzpostavili na Gozdarskem inštitutu. Prilagojen je manjšim proizvajalcem, z njim pa proizvajalci na trgu dokazujejo, da dosegajo in vzdržujejo določeno raven kakovosti svojih proizvodov.

Ceritfikat Enplus lahko pridobi tudi distributer peletov, vendar ta dokazuje zgolj njegovo kakovost, ne pa tudi kakovosti izdelka. Zato je treba biti pozoren na to, na kaj se certifikat na embalaži nanaša.

Več o rabi energije najdete tukaj.
 

Komentarjev 2
  • Snežinko 11:03 26.julij 2019.

    Mislim, da tu ni pravila. Poletje ali zima pri nafti ne igra vloge, ampak politični ali izredni dogodki. Se je že nemalokrat zgodilo, da sem sredi zime kupil olje ceneje kot jeseni.

Sorodne novice