Več kot 11.000 evrov za kvadrat stare garsonjere

Foto: zajem zaslona
Foto: zajem zaslona
Nekateri lastniki stanovanj so podražitve nepremičnin vzeli zelo resno. Za kvadratni meter stare garsonjere pričakuje 11.250 evrov.
Oglej si celoten članek

Bržkone je cena 11.250 evrov na kvadratni meter trenutna rekorderka med ponudbo, ki jo lahko najdemo na spletu. Nenazadnje, toliko ne zahtevajo niti prodajalci novih stanovanj na najprestižnejših lokacijah v Ljubljani, kjer se cene začnejo pri 5000 in sežejo do sedem, osem tisoč evrov na kvadratni meter. 

Čeprav bi pričakovali, da za vrtoglavih 11.000 na kvadrat prodajajo nadstandardno stanovanje v Ljubljani, je to cena stare garsonjere v Izoli. Za 16 kvadratnih metrov lastnik pričakuje 180.000 evrov. Garsonjera je v eni od izolskih hiš iz leta 1870, v za promet zaprti ulici, torej brez zagotovljenega parkirnega mesta, ampak tik ob morju. Kar pa ne pomeni, da je tik ob plaži. Prenovljena je bila leta 2001, torej tudi v tem pogledu ni najnovejša. 

Foto: zajem zaslona Izola Cena je pretirana, lastnik pričakuje preve

Iz oglasa in priloženih slik potencialni kupec težko razbere, kaj je dodana vrednost garsonjere, da jo lastnik ceni tako visoko. Za mnenje smo vprašali nepremičninskega posrednika Daniela Lovšina iz agencije Casabela nepremične, ki deluje na Obali. „Gre za preveč ambicioznega lastnika, cena je pretirana za 100 odstotkov, če ne celo več. Realna cena bi bila nekje od štiri do največ 4500 evrov na kvadratni meter. Po toliko se prodajajo redke garsonjere, ki so sploh v ponudbi na Obali.“

Prav ponudba, ki je na Obali zelo pičla, garsonjeram dviguje ceno. V tem trenutku na  nepremičninskem portalu izolski garsonjeri dela družbo le šest drugih. „Lastniki se zapletejo v spiralo pričakovanj, mislijo, da je njihova nepremičnina vedno boljša in več vredna od ostalih, zato postavijo višjo ceno, in naslednji postavi še višjo. Dokler se najdejo kupci, se ta spirala vzdržuje. A izolski primer je kljub temu pretiran,“ še enkrat poudari. 

V Kranjski Gori 8000 evrov za kvadrat

Da ceno določa ponudba, potrjujejo tudi cene v Kranjski Gori, v še enem od slovenskih turističnih centrov. Tam se trenutno prodajajo le tri garsonjere, cene za kvadratni meter pa so od 7000 do 8250 evrov. Gre za nekoliko večje in sodobno urejene garsonjere.

Največ garsonjer se trenutno prodaja v Ljubljani, vendar nekaj manj, kot v enakem obdobju lani. Zdaj jih je v ponudbi 47, lani jih je bilo 66. Njihova povprečna cena pa se je od lani, ko je bila 4000 evrov na kvadratni meter, povišala na 4560 evrov, torej za 14 odstotkov. Najdražja je garsonjera na Prulah, ki se prodaja po 7270 evrov za kvadrat, sicer pa je treba v Ljubljani za 16 ali 17 kvadratnih metrov v povprečju odšteti od 68.000 do 72.000 evrov, torej približno nekaj več kot 4000 evrov na kvadratni meter. 

Še vedno pa med oglasi lahko najdemo sobe, ki se prodajajo po vrtoglavih cenah. Za 10 kvadratnih metrov veliko sobo, s souporabo kopalnice, lastnik pričakuje 49.000 tisoč evrov. V oglasu pa doda še, da se kupec obveže za plačilo davka od prometa nepremičnin. Torej je treba h kupnini dodati še 980 evrov davka, kar pomeni, da bo kupca ta soba stala 5000 evrov na kvadratni meter. 

Majhne nepremičnine praviloma vedno najdejo kupca, saj so glede na vloženi denar najbolj donosne, če jih oddajamo

 
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 21:21 6. April 2022.

    ja no 16 kvadratov.. iz tega se naredi japonski hotel in notri vsak večer prespi po 20 japončkov. ma obrneš …

  • 21:18 6. April 2022.

    nek idiot isce 92k za 31kvm v ŠOŠTANJU omfg

  • 20:54 6. April 2022.

    Se bo že našel kak . . . in si bo privoščil počitniško nastanitev. Poleg tega se bo lahko vpisal …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.