Pod streho > Nepremičnine
25391 ogledov

Kvadrat 4440 evrov, stanovanje pa nima niti kopalnice

garsonjera Profimedia
Najdražja stanovanja v Ljubljani so garsonjere, če gledamo ceno kvadratnega metra. Menda se kljub temu prodajo hitro in celo za višjo ceno od oglaševane. Tudi brez kopalnice?

Da so cene manjših stanovanjskih enot na kvadratni meter višje kot pri večjih, je znano, pa vendar je težko sprejeti dejstvo, da kvadratni meter garsonjere v Ljubljani zlahka lahko doseže več kot od 4000 do 5500 evrov. 

Še bolj presenetljivo je, da pri takšnih cenah težko govorimo o stanovanju, saj gre v resnici za sobo, ki so ji lastniki v enem od kotov uredili mini kopalnico kar za zaveso. Med oglasi za garsonjere na enem od večjih nepremičninskih portalov tako na primer najdemo garsonjero, veliko 13,6 kvadratnega metra, ki se prodaja za 70.000 evrov ali za 5147 evrov na kvadratni meter. K temu je treba prišteti še dva odstotka davka na promet z nepremičninami, ki ga mora plačati kupec, torej še dodatnih 1400 evrov. Res, da je na odlični lokaciji v centru mesta, vendar je v meščanski hiši iz leta 1840, in res, da ima na tej pičli kvadraturi, kot piše v oglasu, bivalni prostor s kuhinjo, spalni prostor in kopalnico.   

garsonjera | Avtor: Profimedia - fotografija je simbolična Profimedia - fotografija je simbolična

Soba brez kopalnice in kuhinje za 60 tisočakov

V oči bode oglas, v katerem lastnik prodaja sobo v Savskem naselju, ki meri 13,5 kvadratnega metra. Ceno je postavil na 60.000 evrov ali 4444 evrov za kvadrat, pa gre zgolj za sobo. V njej namreč ni ne kuhinje, ne kopalnice, oboje bo novi lastnik lahko souporabljal. Bonus je tudi prostor na garderobno omaro na skupnem hodniku. Nakup te sobe, naj bi bil po navedbah prodajalca, dobra naložba in izredna priložnost. 

To sta le dva od 66 oglasov za sobe oziroma garsonjere v Ljubljani, katerih povprečna cena je 4018 evrov na kvadratni meter. Najcenejša je v bližini UKC Ljubljana , za 57.000 evrov se prodaja, meri 17,5  kvadratnega metra, od tega je bivalne površine 14,2 kvadrata, ostalo je balkon.

Največja in najdražja je garsonjera na Vič, za 27,3 kvadratna metra je cena 169.000 evrov ali krepko čez 6000 evrov na kvadratni meter. Garsonjera ima balkon, je v novejši stavbi, ekskluzivno opremljena. 

garsonjera | Avtor: Profimedia - fotografija je simbolična Profimedia - fotografija je simbolična
Kupcev z denarjem ne manjka

Glede na to, da so to oglaševane cene, nas je zanimalo, ali so realne oziroma ali imajo prodajalci previsoka pričakovanja ter kdo so kupci takih nepremičnin. „Denarja je na trgu dovolj, zato me sploh ne čudi, da se nekaj več kot 13 kvadratnih metrov prodaja za 70.000 evrov. Morda je realno, da bo prodajalec na koncu iztržil 60.000 evrov, a če je lokacija dobra bo dobil, kolikor zahteva,“ pravi Neva Ninič iz agencije Alea nepremičninska družba. 

stanovanja Slovenija Pod streho Nepremičnine: Cene stanovanj podirajo rekorde

Pri tako majhnih stanovanjih kupec ne gleda na ceno kvadratnega metra temveč na znesek kupnine. Morda nima več kot 60.000 evrov in zato kupi tisto, kar za ta denar dobi, saj si misli, bom vsaj svoj dom imel, še pove sogovornica. 

Obstajajo tudi kupci, ki iščejo naložbe, torej takšne nepremičnine kupujejo za oddajanje, denar pa raje kot na banko, vložijo na nepremičninski trg. „Dejstvo je da majhnih enot primanjkuje, a bolj kot po garsonjerah kupci povprašujejo po eno-, enoinpol- ter dvosobnih stanovanjih,“ pravi Nina Ninič.

Garsonjer je vedno premalo, zato kupnine celo višje od oglaševanih cen

Nekoliko drugačne izkušnje z garsonjerami ima Klemen Smrekar iz agencije Mesto nepremičnin. „Garsonjer je vedno premalo, če bi jih imel v prodaji 30 v vrednosti od 80.000 do 100.000 evrov, bi jih prodal 30 in to po cenah, o katerih me sprašujete.  Ne le to, večkrat se zgodi, da se na ogledih cena celo viša in prodajalec iztrži več, od oglaševane cene. Zdaj ogledi potekajo prek zooma, stanovanje se posname.“

slovenija 27.06.2011 Jurckove Vile, stanovanjsko naselje, novogradnje, Jurckova Napoved 2021 Pod streho Nepremičninarji: Le nekatere nepremičnine bodo šle za med. Kaj pa cene?

Kupcev je dovolj in precej so pripravljeni plačati, „pravkar sem prodal 28 kvadratnih metrov veliko garsonjero na dobri lokaciji, ki pa je bila v zelo slabem stanju, potrebna je popolne prenove, pa je kupec kljub temu plačal 4900 evrov za kvadratni meter.“

Tudi on pravi, da je denarja veliko, in ne le v Ljubljani temveč povsod po Sloveniji. Kupci majhnih enot po njegovih izkušnjah prihajajo tudi s Štajerske, Zasavja, Primorske. „Kupujejo jih za svoje otroke, ki pridejo študirat v Ljubljano, neredko kupujejo tudi z gotovino. Kupujejo jih ločenci, ki potrebujejo stanovanje, pa tisti, ki iščejo naložbe, za garsonjero v centru mesta bodo zlahka iztržili od 500 do 600 evrov najemnine na mesec.“

Garsonjere pod 3000 evrov za kvadratni meter v Ljubljani preprosto ne bomo našli, še pove in doda, da bodo „cene tako visoke vse dotlej, dokler država in mestna občina ne bosta spremenili stanovanjske politike in znatno povečali gradnjo neprofitnih najemnih stanovanj oziroma stanovanj po bolj dostopnih cenah.“

Več o nepremičninah najdete tukaj.

Komentarjev 10
  • tudbognasvečnereši 10:09 09.februar 2021.

    Dokler bo v LJ toliko ljudi z nakradenim denarjem, je to še prepoceni. Naj finančna uprava malo povpraša o izvoru denarja, pol bo pa mir, in stanovanja po normalni ceni.

  • munja 13:49 08.februar 2021.

    Dokler bo povpraševanje večje od ponudbe, bodo šle cene v nebo. Veliko preveč se gradi blokov s kvadraturo stanovanj od 150 m2 naprej. Ne vem, kdo si bo kupil stanovanje v izmeri 200, 300, 400 m2 ali več, če sta ...prikaži veča v gospodinjstvu samo dva. Nihče se ne spomni, da bi zgradil objekt, kjer bi bil pretežni delež manjših stanovanj, po katerih je še vedno največ povpraševanja.

  • duc1 12:35 06.februar 2021.

    Ne vem kdo je kreten,tisti ki prodaja ali oddaja ali tisti,ki kupuje.