Zato se obloga nad talnim gretjem zvija in napihne

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Vinil je vse bolj priljubljena talna obloga, ki jo je načelom precej preprosto polagati. Je združljiva tudi s talnim gretjem? Na kaj je treba biti pozoren, da se ne bo zvila in celo napihnila?
Oglej si celoten članek

Na enem od gradbenih forumov lahko beremo, da so v novi hiši na tla položili vinilno talno oblogo. Ko so vključili ogrevanje s talnim gretjem, se je v nekaj dneh vinil na posameznih delih prostora začel zvijati, ponekod se je celo napihnil. Je kriv mojster, ki je vinil polagal, ali lahko vzrok iščejo kje drugje? Sprašujejo se tudi, ali je kombinacija talnega gretja in vinilne talne obloge sploh dobra? 

Vinilne talne obloge so v zadnjem času vse pogostejša izbira, saj so primerne za oblaganje tal v vseh prostorih, na dotik so tople in prijetne, zelo preprosto se jih čisti in vzdržuje, njihova obraba je majhna. Na voljo pa so v najrazličnejših odtenkih, imitacijah lesa, plošče pa različnih dimenzij, zato vsak lahko najde pravo zase. 

Foto: Profimedia vinil Vinil in talno gretje sta dober par

Ponudniki vsi po vrsti izpostavljajo tudi odlično toplotno prevodnost vinila, zato je ta dobra izbira tudi za oblogo tal, kjer je talno gretje. Da bo to dobro delovalo, vinilna talna obloga pa svojo obliko obdržala dolgoročno, morajo biti izpolnjeni nekateri pogoji, vinil pa na tla položen kakovostno in pravilno. 

Ko je na tleh talno gretje, je vinil bolje polagati z lepljenjem kot na klik, priporočajo proizvajalci. Vinil na klik je namreč kot plavajoči pod, zato svetujejo, da se pod njim položi podložna folija, pena, pluta ali celuloza. Tak sistem polaganja bolj priporočajo tam, ker vinil polagamo na obstoječo talno oblogo. 

Ravna, gladka in popolnoma suha tla so osnova

Za polaganje vinila z lepljenjem na tla s talnim gretjem je treba najprej zagotoviti, da so betonska plošča in estrihi popolnoma suhi. Natančneje vlaga v njih naj bo po priporočilih nekaterih 1,8 odstotka, drugi dopuščajo dvoodstotno vlažnost. Če ta ni zagotovljena, se bodo kasneje lahko pojavile težave. Kljub ustrezni vlažnosti pa svetujejo, da se pod vinil položi poletilensko folijo (0,2 mm), stiki katere se morajo prekrivati in biti zlepljeni. Ta deluje kot parna ovira.

Nasvet Bi radi novo talno oblogo položili kar na staro? Lahko, a ne vedno.

Drugi pogoj je, da je površina popolnoma ravna in gladka, kar dosežemo z obveznim nanosom tri milimetre debelega sloja izravnalne mase, če je naklon na tekoči meter večji kot tri milimetre. Pred tem pa je treba tla pobrusiti. 

Foto: Profimedia vinil Nujna prilagoditev na temperaturo in vlago v prostoru

Preden vinil lepimo na tla, mora biti material vsaj 48 ur v prostoru, da se aklimatizira. Vinil namreč reagira na temperaturo in vlago tako, da se krči in razteza. Pri tem pa je pomembno, da je temperatura tal v prostoru najmanj 15 stopinj Celzija, temperatura zraka pa najmanj 18 stopinj Celzija. Razlika med temperaturo tal in temperaturo zraka oziroma vinila, ki čaka na polaganje, naj ne bo večja od treh stopinj Celzija. Relativna vlažnost pa je lahko največ 70-odstotna. 

Pomembno je še, da je vinil v tem času v ležečem položaju v škatlah in ne postavljen pokonci in naslonjen na zid. V tem primeru se bodo posamezne plošče začele zvijati. V prostoru ne sme odpirati oken ali spreminjati režima ogrevanja, temperatura naj bo stalna. 

Talne obloge Skoraj pozabljen se vrača v povsem novi obliki

Vinil je treba na tako pripravljeno podlago in v ustreznih pogojih lepiti z ustreznim lepilom, ki ga priporoča proizvajalec. Lamel se ne sme polagati čisto do stene, na stikih je treba pustiti štiri milimetre odmika, da se lahko razteza. Odmiki se potem prekrijejo z okrasnimi letvicami. 

Proizvajalci svetujejo še, da se že pred načrtovanjem talnega gretja odločite za vrsto talne obloge, da bo to položeno ustrezno, da bodo zanke dovolj na gosto.

Foto: Pinterest Vinil v kopalnici

Temperaturo talnega gretja dvigujemo postopoma

Ko je vinil položen, naj ne bi takoj vključili talnega gretja. Nekateri priporočajo, da je temperatura, ki je bila v prostoru pred in med polaganjem, vzdržuje še tri dni, potem pa se lahko vključimo talno gretje, vendar ne na najvišjo temperaturo, temveč jo vsak naslednji dan zvišamo za pet stopinj Celzija. Omejena je tudi najvišja temperatura tal, če je na njih položen vinil. Nekateri priporočajo naj ta ne bo višja od 25, drugi pa od 27 stopinj Celzija. 

Dosledno spoštovanje vseh navedenih navodil in posebnosti, ki jih na embalaži navede vsak proizvajalec, naj bi bilo zagotovilo, da sta talno gretje in vinil dobra kombinacija, brez kakršnih koli morebitnih napak kasneje. 

Na koncu dodajajo še to: pripravo podlage in lepljenje vinila je dobro prepustiti mojstrom, vendar pa je treba preveriti njihove reference, ki zagotavljajo kakovostno delo. 

prenova Kopalnica brez ploščic? To so možne alternative

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 11:45 3. November 2021.

    Vazno, da majstri vsi po vrsti nabijajo cene. Kvaliteta vseh pa od sredine lestvice navzdol. Pa brez garancije in racunov. …

  • 10:25 3. November 2021.

    Plastika, spodaj pa gretje! To je le malce bolj zdravo kot radon...

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.