Pod streho > Gradimo & obnavljamo
1979 ogledov

Skoraj pozabljen se vrača v povsem novi obliki

tekoči linolej Dezzen
Včasih skoraj ni bilo stanovanja ali hiše brez linoleja v vsaj enem od prostorov, potem je iz domov izginil, zdaj se vrača, a v povsem novi obliki.

Nova oblika linoleja je tekoči linolej, ki ga proizvaja nizozemsko podjetje Duracryl International. Strokovnjaki portala Building Green onkraj Atlanitka, ki že 18 let zapovrstjo konec leta izbirajo najboljše izdelke za trajnostno gradnjo, pa so ga uvrstili na lestvico 10 najboljših izdelkov, ki naj bi zaznamovali prihajajoče leto 2020.

Manj energije, hitrejša vgradnja

Tako kot njegov predhodnik v obliki rol in plošč, ki smo ga poznali do zdaj, je tekoči linolej narejen iz povsem naravnih materialov. Bistveni prednosti pred staro različico pa sta, da se za njegovo proizvodnjo rabi manj energije, njegova vgradnja pa je bolj preprosta, kar za polovico hitreje poteka. To so glavni razlogi, da se tekoči linolej uvršča med trajnostne materiale, o uporabi katerih je vredno razmisliti pri gradnji hiše.

Osnova tekočega linoleja so naravna olja, med katerimi je največ lanenega olja, mešanico pa sestavljajo še pluta, lesna moka, apnenec in naravni pigmenti. Izdelujejo ga v kar 54 odtenkih. Ne vsebuje za ljudi in okolje škodljivih snovi kot so lahko hlapne organske spojine, težkih kovin, formaldehida, kloridov in drugih neželenih kemikalij, tudi plastike ne vsebuje. 

Strokovnjaki Building Green poudarjajo, da je do okolja bolj prijazen kot vinilne talne obloge in epoksi. Med dobrimi lastnostmi velja izpostaviti še, da je trajen, duši zvoke, je antimikroben, ne poka, je vodotesen in zato primeren tudi za kuhinje in kopalnice, odporen na kemikalije.

tekoči linolej | Avtor: arhiv proizvajalca arhiv proizvajalca

Po tleh se ga razlije, odpadka ni

Sodobni tekoči linolej je pakiran v vedra. To omogoča predvsem lažjo vgradnjo, saj se pred nanosom le premeša, potem pa se ga razlije neposredno na talno površino, lahko tudi na obstoječe talne obloge. Ko se ga po tleh enakomerno razporedi, se zaradi ustrezne gostote dokončno razlije sam, tako da je njegova površina ravna in gladka. 

Pri tekočem linoleju ni odpadka, tako ko je pri ploščah, ki jih je treba rezati, stike med njimi pa hitro lepiti ali variti, da ne bi skozi njih prodirala voda ali vlaga. 

Posuši se čez noč, lahko se ga obnavlja

Posuši se čez noč pri sobni temperaturi, naslednji dan pa se po površini nanese še tanka plast UV-odpornega premaza, ki so mu lahko dodani barve in drugi dodatki za ustvarjanje vzorcev ali denimo prosti zdrsu. Tla so pohodna po 24 urah, popolnoma utrjena pa po enem tednu, pravijo proizvajalci. 

tekoči linolej | Avtor: Dezzen Dezzen

Linolej je zelo preprost za vzdrževanje, ne potrebuje posebne nege, niti voskanja ne, le z vlažno krpo se ga briše. Prednost tekočega linoleja je tudi ta, da lahko čez čas, ko se barve ali vzorca naveličamo, preprosto nanesemo novo zaključno plast v drugem odtenku. 

Tudi poškodbe, ki bi nastale na primer zaradi udarca težkega ali ostrega predmeta, lahko popravimo. Poškodovani del preprosto izrežemo in nalijemo nov linolej. Ko se njegova življenjska doba izteče, ga le odtrgamo od tal, kod odpadek pa ga je možno reciklirati, zato minimalno obremenjujejo okolje. 

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice