Ta grm vas bo razveselil s sočnimi plodovi in čudovitim cvetjem

Foto: Profimedia Feijoa Foto: Profimedia Feijoa Foto: Profimedia Feijoa Foto: Profimedia Feijoa
Posadite jo lahko doma, najraje v večji posodi, saj ne prenese hude zmrzali.
Oglej si celoten članek

Feijoa, ta čudovita zimzelena rastlina je k nam pripotovala iz Južne Amerike. Pri nas se dobro obnese v toplejših predelih države, kjer jo lahko sadimo zunaj in bo zrastla tudi do štiri metre v višino. Drugod jo posadimo v posodo in jo damo čez zimo v zaščiten prostor. Najraje ima sončne lege.

Rastlina je zimzelena s posebnimi elipsastimi listi in čudovitimi cvetovi, kot jih vidite na spodnji fotografiji. So beli do vijolični, v notranjosti imajo dolge rdeče prašnike, ki jih občudujemo od maja do junija. 

Foto: Profimedia Feijoa

Sadimo jo predvsem zaradi odličnih plodov posebnega okusa. Zori ob koncu oktobra in začetku novembra, njeni plodovi so jajčaste oblike in zelene barve, ko dozorijo so rumeni in rahlo mehki.

So mesnati sadeži, ki jih olupimo, meso je sladko-kislo in zelo sočno.

Pravilno skladiščene plodove imamo lahko zelo dolgo, tudi dva meseca, saj obdržijo svojo svežino. Lahko oberemo tudi nezrele plodove, ki se postopoma medijo.

Foto: Profimedia Feijoa

Kot smo že napisali, uspeva na toplejših področjih, glede tal ni zahtevna, ne mara preveč humusa. Zanjo je najbolje izbrati navadno vrtno zemljo z več ilovice. Ker nima bolezni, je ni treba škropiti. Njena posebnost je, da rodi na lanskem ali starem lesu.

Zelo dobrega okusa je denimo sorta MAMMOTH, ki je delno samooplodna, oplojuje jo sorta TRIUMPH. Tudi TRIUMPH je sicer imenitnega okusa, ki je prav tako delno samooplodna sorta, oplojuje jo MAMMOTH.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.