Pod streho > Na vrtu
11051 ogledov

Ta grm vas bo razveselil s sočnimi plodovi in čudovitim cvetjem

Feijoa
1/4
Profimedia
Posadite jo lahko doma, najraje v večji posodi, saj ne prenese hude zmrzali.

Feijoa, ta čudovita zimzelena rastlina je k nam pripotovala iz Južne Amerike. Pri nas se dobro obnese v toplejših predelih države, kjer jo lahko sadimo zunaj in bo zrastla tudi do štiri metre v višino. Drugod jo posadimo v posodo in jo damo čez zimo v zaščiten prostor. Najraje ima sončne lege.

Rastlina je zimzelena s posebnimi elipsastimi listi in čudovitimi cvetovi, kot jih vidite na spodnji fotografiji. So beli do vijolični, v notranjosti imajo dolge rdeče prašnike, ki jih občudujemo od maja do junija. 

Feijoa | Avtor: Profimedia Profimedia

Sadimo jo predvsem zaradi odličnih plodov posebnega okusa. Zori ob koncu oktobra in začetku novembra, njeni plodovi so jajčaste oblike in zelene barve, ko dozorijo so rumeni in rahlo mehki.

So mesnati sadeži, ki jih olupimo, meso je sladko-kislo in zelo sočno.

Pravilno skladiščene plodove imamo lahko zelo dolgo, tudi dva meseca, saj obdržijo svojo svežino. Lahko oberemo tudi nezrele plodove, ki se postopoma medijo.

Feijoa | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot smo že napisali, uspeva na toplejših področjih, glede tal ni zahtevna, ne mara preveč humusa. Zanjo je najbolje izbrati navadno vrtno zemljo z več ilovice. Ker nima bolezni, je ni treba škropiti. Njena posebnost je, da rodi na lanskem ali starem lesu.

Zelo dobrega okusa je denimo sorta MAMMOTH, ki je delno samooplodna, oplojuje jo sorta TRIUMPH. Tudi TRIUMPH je sicer imenitnega okusa, ki je prav tako delno samooplodna sorta, oplojuje jo MAMMOTH.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.