"Zlate maline" arhitekture: Izbirajo najbolj grde stavbe v državi

Foto: Pinterest Cerkev v obliki violine; Kitajska Foto: Profimedia Steklen most na Kitajskem; Zhangjiajie Foto: Profimedia Hotel v obliki babuške; Kitajska Foto: Profimedia Stavba "Velike hlače"; Peking Foto: Profimedia Stavba v obliki piramide; Kitajska
Letošnji favoriti za najgrše stavbe na Kitajskem.
Oglej si celoten članek

Že 11. leto zapored kitajski arhitekturni portal archcy.com vabi ljudi k glasovanju za najgrše stavbe v državi. 

Za vstop v zloglasno "dvorano sramu" se bo borilo 87 bizarnih stavb, vključno s cerkvijo v obliki violine in hotelom v obliki pošastne babuške. Kitajska je že leta eksperimentalno območje za ambiciozne domače in mednarodne arhitekte. V Pekingu denimo stoji stavba nacionalne radiotelevizije - zasnoval jo je nizozemski arhitekt Rem Koolhaas -, ki jo uporabniki družbenih omrežij imenujejo kar "velike hlače", saj je videti kot par nog.

Med letošnjimi favoriti je tudi stekleni most, ki povezuje dve gori v provinci Sečuan. Domačini so ga poimenovali kar "dobrodošli v peklu", saj plaši pohodnike z dvema masivnima kipoma. Organizator natečaja je ob tem dejal, da je namen glasovanja "spodbuditi razmišljanje o lepoti in grdoti arhitekture ter spodbujati družbeno odgovornost arhitektov". 

Nekaj zgradb, ki se bodo potegovale za vstop v dvorano sramu, najdete v galeriji.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:30 21. September 2021.

    Prvi mesec sem od tega preprostega spletnega gospodinjskega dela prejel 26391. To delo je na spletu in je delno ali …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.