Airbnb razburil čistilne servise: "Kot da do zdaj sploh nismo čistili!"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nove smernice portala Airbnb so pošteno razjezile nekatere Hrvate.
Oglej si celoten članek

"Pred čiščenjem prostore prezračite. Pustite, da svež zrak kroži vsaj 20 minut. Če je mogoče, imejte med čiščenjem ves čas odprta vsa okna. Pred in po vsakem čiščenju si temeljito umijte roke. Uporabite milo in vodo ter drgnite vsaj 20 sekund. Če to ni mogoče, uporabite sredstva za čiščenje rok z vsaj 60 odstotki alkohola. Med čiščenjem nosite rokavice za enkratno uporabo. Rokavice je treba zavreči po vsakem čiščenju. In ne pozabite si umiti rok takoj, ko slečete rokavice ...," so v izčrpnem vodniku za preprečevanje širjenja covida-19 med drugim zapisali v Airbnb. 

Po odhodu gosta, ki je bil morda izpostavljen novemu koronavirusu, naj najemniki počakajo 24 ur in šele nato začnejo čistiti.

Nova oprema bo povečala stroške poslovanja

Podrobna navodila o tem, kako naj bi bilo videti stanovanje v dobi koronavirusa, so bila objavljena na priljubljeni spletni platformi za najem apartmajev - Airbnb, piše Slobodna Dalmacija. Seznam prioritet, ki zdaj vključuje na primer obvezno uporabo razkužil, uporabo vlažilnih robčkov za enkratno uporabo, zaščitnih oblačila, kot so kopalni plašči, rokavice in maske itd., bo nedvomno povečal stroške poslovanja, poroča hrvaški Jutranji list.

Kot pravijo, bodo čistilke, ki so že prej težko preživele zgolj s sezonskim čiščenjem, še bolj na udaru. "Poleg tega bodo morale za manjše plačilo opravljati precej tvegano delo," dodajajo.

"Očistite, nato razkužite"

Med smernicami Airbnb, ki jih je treba upoštevati pri čiščenju prostorov v času med dvema rezervacijama, je tako navedeno, da morajo čistilke nositi zaščitno opremo, kot so rokavice za enkratno uporabo, predpasniki in kopalni plašči, ter masko za obraz.

"Očistite, nato razkužite. Za čiščenje umazanije, maščob, prahu in mikroorganizmov uporabite detergent ali milo in vodo. Ko očistite površino, jo poškropite z razkužilom. Pustite stati nekaj minut, nato pa obrišite površino. Če ne uporabljate papirnatih brisač ali vlažnih robčkov za enkratno uporabo, je najbolje, da za vsakega gosta uporabite novo krpo," navaja Airbnb.

Poleg tega naj bi bili še posebej pozorni na površine, ki se jih pogosto dotika, recimo stikala, daljince, kljuke - prav tako bo treba temeljito očistiti preproge, zavese in zofe. Vsa posteljnina, brisače in podobno se mora oprati na najvišji temperaturi, ki jo priporoči proizvajalec. "Ko se dotikate umazanega perila, ne pozabite nadeti rokavic in paziti, da ga ne stresete, saj lahko to povzroči, da se mikroorganizmi razširijo na okoliške površine," dodajajo.

Priporočajo tudi, naj čistilke po vsakem čiščenju sesalnik in druge gospodinjske aparate očistijo ter obrišejo z razkužilom.

"Absurdno!"

A najemodajalci se na smernice niso dobro odzvali. "To je absurdno," "izpade, kot da do zdaj nismo pravilno čistili", "prevladala je huda panika" in podobno so komentirali, poroča Jutranji list.

"Ne vem, kaj naj rečem na ta navodila ... Po mojem mnenju je to čista neumnost. Čistim, kot pač vedno čistim, ne vem kako bi lahko očistila bolje kot prej. Vse to meji na norost," je za Slobodno Dalmacijo povedala Mira Barbarić, lastnica čistilnega servisa, ko je odgovorila na vprašanje, ali mora zaradi koronavirusa prilagoditi svoje poslovanje.

Prav tako ni opazila, da bi bile stranke zdaj bolj zahtevne. "Kdor najame čistilni servis, pričakuje čisto stanovanje, torej opravljeno storitev, ki jo je plačal," je dodala. Meni, da zaradi novih smernic ne bo občutno več potrebe po delovni sili, pričakuje pa, da se bo cena njihovega dela znižala. "Čistim že 15 let, ne potrebujem njihovih priporočil za čiščenje."

Kdo izvaja dezinfekcijo

Prav tako ni sledila trendom nekaterih drugih čistilnih servisov, ki oglašujejo t. i. novo storitev profesionalnega čiščenja in dezinfekcije za zasebne in poslovne uporabnike.

"To je neumnost ... Veste, kaj je dezinfekcija prostora? To počnejo izključno izobraženi in usposobljeni ljudje. Po mojem mnenju čistilne agencije tega ne morejo početi. V redu, uporabili bomo vsa razkužila in obrisali vse površine, vendar to ni 100-odstotna zaščita. Ne zdi se mi pošteno, da bi oglaševali storitev, ki je ne moremo izvesti," je še pojasnila.

Slovenija Počivalšek: Slovenija ne bo reševala hrvaškega turizma NOVA REALNOST Najprej na odvzem krvi, po posebni potni list in šele nato čez mejo na Hrvaško

dezurni@zurnal24.si

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • MK
    19:23 28. April 2020.

    Koliko Slovencev na hrvaško v apartmaje vzame svoja čistila in čistilno opremo in NAJPREJ vse dobro spuca?! Ogromno. Take svinjarije …

  • 17:39 28. April 2020.

    to je podobno sranje kot bolnica ,ki je usposobljena zdravit bolnike ,pa so jih hoteli odklonit ,,a pazi to ,,pricakovali …

  • 15:03 28. April 2020.

    V kolikor kdorkoli pričakuje, da bodo se bodo Hrvati držali navodil, smernic, s tem nekaj hudo ni vredu. Moje osebno …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.