Imate otroke? Prihaja njihov dan

Foto: osebni arhiv Čarobni dan Foto: osebni arhiv Čarobni dan Foto: osebni arhiv Čarobni dan Foto: osebni arhiv Čarobni dan Foto: osebni arhiv Čarobni dan Foto: Osebni arhiv Čarobni dan Foto: Osebni ahiv Čarobni dan
Ob deseti obletnici Čarobnega dne smo poklepetali z organizatorko Čarobnega dne Barbaro Novak. Preverite, kakšne novosti se obetajo in kaj vse boste lahko kmalu doživeli ...
Oglej si celoten članek

Komu je Čarobni dan namenjen?
Čarobni dnevi so namenjeni družinam z otroki starimi do 14 let in imajo bogato tradicijo. Letos namreč praznujemo deseto obletnico. Čarobni dan v Tivoliju, 12. maja bo že 33. prireditev in tretja zapored v Tivoliju.

Foto: Osebni ahiv Barbara Novak Kaj pa je posebnost Čarobnih dnevov?
Posebnosti Čarobnega dne je pravzaprav več. Od tega, da se Čarobni dnevi odvijajo v naravi. Velika je raznovrstnost sodelujočih, saj sodelujejo razni klubi, društva, podjetja, organizacije, institucije. Velika je tudi raznovrstnost aktivnosti za obiskovalce, ki so brezplačne. Prav tako zmeraj pripravimo številne ugodnosti za obiskovalce, znani smo namreč po tem, da za ceno ene vstopnice lahko nekaj počne skupaj vsa družina. Na primer v Kranjski Gori, za ceno ene vozovnice, smuča vsa družina, v Ljubljani v Tivoliju lahko obišče za ceno ene vstopnice razne muzeje in galerije ali se pelje po Ljubljanici z leseno barčico in tako dalje. Na dan prireditve v Tivoliju bodo družine imele cel dan brezplačen javni prevoz z avtobusi po Ljubljani s kuponom ugodnosti Čarobnega dne.

Vsi, ki bi torej želeli koristiti številne ugodnosti za obiskovalce, naj se prijavijo na Čarobni dan preko spletne strani www.carobnidan.si, kjer bodo tudi našli natančen seznam vseh ugodnosti in navodila. Ob prihodu na prireditev naj imajo natisnjen kupon Čarobnega dne, ki jim bo omogočil vse te ugodnosti, nekatere bodo lahko koristili s kuponom tudi v drugih terminih, ne samo na dan prireditve. Kot že rečeno, natančna navodila na naši spletni strani. V primeru slabega vremena bomo Čarobni dan prestavili na drug datum, ki bo prav tako objavljen na www.carobnidan.si.

Foto: Osebni ahiv Čarobni dan

Glavna prednost Čarobnega dne, na katero smo zelo ponosni je, da je prireditev namenjena vsej družini in da le-to povezuje, saj lahko starši in otroci marsikaj skupaj počnejo, se skupaj učijo ter zabavajo. Obiskovalcem želimo ponuditi prireditev, kjer lahko cel dan aktivno preživijo skupaj v naravi. Želimo jim pokazati, kako se lahko družina skupaj zabava, skupaj nauči nekaj novega in seveda skupaj doživi nekaj posebnega, nepozabnega, hkrati pa preživi dan na svežem zraku v naravi. Skratka, združiti želimo prijetno s koristnim.

Značilnost svetovnega trenda na področju dogodkov za družine je, da starši milenijci želijo posebno, nenavadno izkušnjo tudi zase, ne samo za otroke in da želijo biti aktivni tudi oni sami. To svojo izkušnjo pa želijo seveda deliti s svojimi prijatelji, znanci, sorodniki preko socialnih omrežij. Vse to pa jim Čarobni dan nudi … In tako že zaidemo na področje izkustvenega marketinga, ki je na drugi strani vse bolj pomemben tudi za sodelujoče na Čarobnem dnevu, tako podjetja kot neprofitne organizacije in druge institucije, ki tako na neprisiljen, neagresiven način lahko dostopajo do ciljne skupine družin in sem jim predstavijo v malce drugačni luči ter jim nudijo izjemno in nepozabno doživetje.

Foto: osebni arhiv Čarobni dan Poleg tega ima Čarobni dan tudi dobrodelno noto, saj na prireditev 100 do 200 otrokom iz socialno ogroženih družin omogočamo, da celo leto brezplačno obiskujejo obšolske aktivnosti, ki jih zanimajo, kar jim njihovi starši sicer ne bi mogli omogočiti. Na ta način si ti otroci pridobivajo nova znanja, ki jim bodo koristila kasneje v življenju. Smo namreč mnenja, da ti vse v življenju lahko vzamejo, razen znanja, to je nekaj, kar ti zmeraj ostane… Kar je tudi moto Čarobnega dne… In seveda skozi igro pridobiti nova znanja.

Kaj lahko otroci in starši počnejo na Čarobnem dnevu?
Na Čarobnem dnevu lahko prav vsak najde nekaj zase. Otroci se lahko preizkusijo na raznih športnih poligonih, športnih delavnicah, spoznavajo in preizkusijo nove športe, se povzpnejo na plezalno steno … Športnih aktivnosti res ne manjka. Tisti, ki jih bolj mikajo živali, pa lahko spoznavajo in jahajo konje ter ponije, se pobliže seznanijo z eksotičnimi živalmi, se slikajo s kačami in morda tudi preženejo strah pred kakšno vrsto živali.

Vedno pa poskrbimo tudi za umetniške duše. Zanje so pripravljene slikarske in risarske delavnice, ustvarjalni kotički, izdelava raznih izdelkov ali glasbene delavnice ter še mnogo drugega. Joj, in da ne pozabim raznih maskot, ki ves dan razveseljujejo otroke, z njimi plešejo, skačejo in so zelo pomemben del celodnevnega dogajanja. In predstavitve pomembnih poklicev, kot so gasilci in policisti …

Obiskovalci lahko sodelujejo tudi v zabavnih nagradnih igrah, uživajo ob degustacijah, v raznoliki ponudbi hrane in pijače, za katero je tudi poskrbljeno na sami prireditvi, tako da je užitek popoln. Saj s praznimi želodčki res ne moreš biti ustvarjalen in športno aktiven …In to cel dan.

Posebno pozornost moram seveda nameniti glasbenemu, plesnemu in akrobatskemu dogajanju na glavnem odru, ki je resnično češnja na torti celotnega dogajanja na Čarobnem dnevu. Letos bodo z nami 12. maja v Tivoliju: Manca Izmajlova, Vili Resnik, Anika Horvat, Victory, Pepel in kri, Alenka Gotar, Eva Boto, Damjana Golavšek, Ditka, Žiga Lakner, Glasbeni studio Osminka, Anže Šuštar, Pevska šola Alenke Gotar, Čarodej Toni, cirkusant, razne plesne in gimnastične skupine ter mnogi drugi. Za piko na i pa seveda kratek izsek iz adrenalinskega spektakla Dunking Devils. 

Se obeta kakšna novost?
V prihodnje bi želeli organizirati dogajanje na Čarobnem dnevu tako, da bi bile sestavni del Čarobnega dne tudi tematske dežele, na primer Dežela vse za dom, Dežela prostega časa in družinskih potovanj, Dežela zdravja, kjer bi se v skladu s tematiko predstavljali različni ponudniki in kjer bi lahko obiskovalci našli odgovore na svoja vprašanja in še več nasvetov. Sedaj so to v glavnem dežele, imenovane po pravljičnih junakih: Dežela Petra Pana, Dežela Čebelice Maje, Dežela Rdeče kapice in tako dalje.

Foto: osebni arhiv Čarobni dan Kaj je največji hit Čarobnih dni? Nad čim so otroci najbolj navdušeni?
Joj, na vsakem Čarobnem dnevu so aktualne različne vsebine, res je težko izbrati največji hit. Na hitro, če pomislim, bi mogoče izpostavila eksotične živali in konje, pa tudi atraktivno plezalno steno! Za fante, se mi zdi, pa so največji magnet akrobatska skupina Dunking Devils, ki nam bodo tudi letos priredili dih jemajoč nastop. Ali pa čarodeji in cirkusanti … poslikave obraza … izbira je res pestra, za vsak okus nekaj … Mislim pa, da je najbolje, da obiščete Čarobni dan in se sami prepričate.

Kaj pa starši?
Starši so seveda aktivno vključeni v samo dogajanje na Čarobnem dnevu. Veliko je delavnic kjer lahko tudi starši sodelujejo, pri nekaterih je njihova pomoč dobrodošla. Res si želimo, da družina čas na Čarobnem dnevu preživi skupaj, da jo poveže skupna, nepozabna izkušnja, ki jo bo lahko delila z drugimi. Prav tako je na vsakem Čarobnem dnevu tudi pestra kulinarična ponudba in izobraževalne vsebine, tako za starše kot tudi za otroke. Sicer pa je Čarobni dan naravnan edukativno in starši lahko, ko se otroci preizkušajo v raznih spretnostih, dobijo ogromno koristnih in uporabnih informacij, nasvetov, ali pa se tudi sami preizkusijo v kakšnih veščinah.

Foto: osebni arhiv Čarobni dan Koliko časa naj si vzamejo družine za obisk?
Najbolje, da kar cel dan. Povprečno se družina zadrži na Čarobnem dnevu šest do sedem ur, praktično cel dan. Odvisno pa je seveda od tega, koliko ima družina časa na voljo. Seveda lahko pride pogledati dogajanje samo na kratko, vsekakor pa priporočamo, da si vzame čim več časa, saj otroci le neradi zapustijo prireditev. Kot sem že omenila, so jim poleg samega Čarobnega dne, ki je brezplačen, na voljo tudi številne ugodnosti naših partnerjev. Tudi, če so obiskovalci že utrujeni, ni nujno, da zapustijo Čarobni dan. Lahko se preprosto zleknejo na travnate površine in uživajo v pestrem programu na glavnem odru, ki je zares na zelo visokem nivoju z znanimi slovenskimi glasbenimi ustvarjalci, ki sem jih že prej omenila. Ob koncu dneva bodo starši zagotovo veliko bolj utrujeni kot otroci.

Foto: osebni arhiv Čarobni dan

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.