Jezersko del prestižnega projekta

Foto: Manca Čujež Gorniška vas Jezersko Foto: Manca Čujež Gorniška vas Jezersko Foto: Manca Čujež Gorniška vas Jezersko Foto: Manca Čujež Gorniška vas Jezersko Foto: Manca Čujež Gorniška vas Jezersko Foto: Manca Čujež Gorniška vas Jezersko Foto: Manca Čujež Gorniška vas Jezersko Foto: Manca Čujež Gorniška vas Jezersko Foto: Manca Čujež Gorniška vas Jezersko
Občina Jezersko je 26. maja 2018 v okviru Dneva Alpske konvencije slovesno vstopila v mednarodno mrežo Gorniške vasi.
Oglej si celoten članek

Jezersko se je skupaj s Planinsko zvezo Slovenije zavezala trajnostnemu turizmu, osnova katerega je gibanje v gorskem svetu na osnovi lastnih moči in brez velike tehnične infrastrukture, z odgovornim odnosom do narave in spoštovanjem kulturne in naravne dediščine kraja.

SODELUJ V NAGRADNI IGRI OMV

Jezersko ponuja bogastvo gorniških doživetij. Prepredeno je s sprehajalnimi in planinskimi potmi, ob pohodniških užitkih vseh težavnosti pa omogoča tudi bogat izbor plezalnih tur tako poleti kot pozimi. Ponuja tudi pravljične turne smuke in resne alpinistične spuste, kilometre urejenih prog za smučarski tek. Na svoj račun pridejopa tudi turni kolesarji, ljubiteljski drsalci in krpljarji.

Foto: Manca Čujež Gorniška vas Jezersko Gorniške vasi – trajnostni razvoj in gorniška tradicija

Mednarodna mreža Gorniške vasi združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, predvsem pa osnovnih gorniških dejavnosti, brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom. Zavedajo se potrebe po harmoniji med naravo in človekom, pri čemer človek spoštuje zmožnosti narave, zato je moto gorniških vasi: manj in zato bolje. Gorniške vasi tako na poseben način izpolnjujejo cilje Alpske konvencije, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru.

Projekt vodijo avstrijska, nemška, južnotirolska, italijanska in slovenska planinska zveza. Trenutno je v projekt vključenih 25 krajev v Avstriji, na Bavarskem, Južnem Tirolskem, v Italiji in Sloveniji, kjer je pionir gorniških vasi Jezersko.

Foto: Manca Čujež Gorniška vas Jezersko

Za kraje vključene v mrežo Gorniške vasi je značilna majhnost, geografska lega v mirnem gorskem okolju, živa gorniška in s tem povezana kulturna tradicija in zavezanost ohranjanju narave. Obiskovalcem omogočajo aktivno preživljanje dopusta brez velike infrastrukture, spoznavanje lokalne zgodovine, kulturnih in drugih zanimivosti ter uživanje v gostoljubju in lokalni kulinariki. Projekt tako tudi prispeva k razvoju lokalnega gospodarstva in omogoča mladim, da načrtujejo prihodnost v domačem kraju.

Jezersko, kjer je narava najlepša

Jezersko leži ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank in je bilo leta 2004 uvrščeno na seznam 100 slovenskih območij s prepoznavnimi značilnostmi, pomembnimi na nacionalni ravni. Gore zapirajo dolinski svet v mogočni amfiteater, ki ga sestavljata Makekova in Ravenska kočna, na zahodu pa se raztezata manj naseljeni dolini Komatevre in Podstoržiča. Vas je z mnogo zaselki razpotegnjena od Kokre na jugu do mejnega prehoda Jezerski vrh na severu.

Foto: Manca Čujež Gorniška vas Jezersko Turizem je na Jezerskem že od začetka slonel na izjemnosti gorskega okolja, ki mu daje identiteto. Bogata geološka preteklost, navdušujoč zid gora, prostrani gozdovi, zapuščina ledenikov, velika biotska raznovrstnost, starodavne domačije ter bogata planinska in alpinistična zapuščina so čar Jezerskega, ki čaka, da ga odkrijete. Zato si vzemite čas in vstopite v bogastvo zgodb in doživetij, ki ga srečanje z Jezerskim ponuja - v gorah in pod njimi.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 16:16 6. Junij 2018.

    Čudovita narava in mir ..........dokler ni bilo avtomobilov ,motorjev ,koles ...........sedaj je samo SELFI-PROJEKT za posameznike in gore smeti .

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.