Popotnik
3821 ogledov

Jezersko del prestižnega projekta

Gorniška vas Jezersko
1/9
Manca Čujež
Občina Jezersko je 26. maja 2018 v okviru Dneva Alpske konvencije slovesno vstopila v mednarodno mrežo Gorniške vasi.

Jezersko se je skupaj s Planinsko zvezo Slovenije zavezala trajnostnemu turizmu, osnova katerega je gibanje v gorskem svetu na osnovi lastnih moči in brez velike tehnične infrastrukture, z odgovornim odnosom do narave in spoštovanjem kulturne in naravne dediščine kraja.

SODELUJ V NAGRADNI IGRI OMV

Jezersko ponuja bogastvo gorniških doživetij. Prepredeno je s sprehajalnimi in planinskimi potmi, ob pohodniških užitkih vseh težavnosti pa omogoča tudi bogat izbor plezalnih tur tako poleti kot pozimi. Ponuja tudi pravljične turne smuke in resne alpinistične spuste, kilometre urejenih prog za smučarski tek. Na svoj račun pridejopa tudi turni kolesarji, ljubiteljski drsalci in krpljarji.

Gorniška vas Jezersko | Avtor: Manca Čujež Manca Čujež
Gorniške vasi – trajnostni razvoj in gorniška tradicija

Mednarodna mreža Gorniške vasi združuje kraje, ki svoj turizem razvijajo na temeljih gorniške tradicije, predvsem pa osnovnih gorniških dejavnosti, brez velike turistične infrastrukture in s trajnostnim pristopom. Zavedajo se potrebe po harmoniji med naravo in človekom, pri čemer človek spoštuje zmožnosti narave, zato je moto gorniških vasi: manj in zato bolje. Gorniške vasi tako na poseben način izpolnjujejo cilje Alpske konvencije, ki stremi k trajnostnemu razvoju v celotnem alpskem prostoru.

Projekt vodijo avstrijska, nemška, južnotirolska, italijanska in slovenska planinska zveza. Trenutno je v projekt vključenih 25 krajev v Avstriji, na Bavarskem, Južnem Tirolskem, v Italiji in Sloveniji, kjer je pionir gorniških vasi Jezersko.

Gorniška vas Jezersko | Avtor: Manca Čujež Manca Čujež

Za kraje vključene v mrežo Gorniške vasi je značilna majhnost, geografska lega v mirnem gorskem okolju, živa gorniška in s tem povezana kulturna tradicija in zavezanost ohranjanju narave. Obiskovalcem omogočajo aktivno preživljanje dopusta brez velike infrastrukture, spoznavanje lokalne zgodovine, kulturnih in drugih zanimivosti ter uživanje v gostoljubju in lokalni kulinariki. Projekt tako tudi prispeva k razvoju lokalnega gospodarstva in omogoča mladim, da načrtujejo prihodnost v domačem kraju.

Jezersko, kjer je narava najlepša

Jezersko leži ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp in Karavank in je bilo leta 2004 uvrščeno na seznam 100 slovenskih območij s prepoznavnimi značilnostmi, pomembnimi na nacionalni ravni. Gore zapirajo dolinski svet v mogočni amfiteater, ki ga sestavljata Makekova in Ravenska kočna, na zahodu pa se raztezata manj naseljeni dolini Komatevre in Podstoržiča. Vas je z mnogo zaselki razpotegnjena od Kokre na jugu do mejnega prehoda Jezerski vrh na severu.

Gorniška vas Jezersko | Avtor: Manca Čujež Manca Čujež
Turizem je na Jezerskem že od začetka slonel na izjemnosti gorskega okolja, ki mu daje identiteto. Bogata geološka preteklost, navdušujoč zid gora, prostrani gozdovi, zapuščina ledenikov, velika biotska raznovrstnost, starodavne domačije ter bogata planinska in alpinistična zapuščina so čar Jezerskega, ki čaka, da ga odkrijete. Zato si vzemite čas in vstopite v bogastvo zgodb in doživetij, ki ga srečanje z Jezerskim ponuja - v gorah in pod njimi.

 
Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 16:16 06.junij 2018.

    Čudovita narava in mir ..........dokler ni bilo avtomobilov ,motorjev ,koles ...........sedaj je samo SELFI-PROJEKT za posameznike in gore smeti .