Ko te ožge meduza. Pomaga sladka ali slana voda?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Slovenci radi dopustujemo na slovenski obali, pa tudi na sosednji Hrvaški, kjer v morju že srečujemo meduze.
Oglej si celoten članek

Zato ne bo odveč kratko navodilo, kako ukrepati, če naletite nanjo. Starega nasveta o urinu, vam ni potrebno upoštevati. Prav tako nikar ne spirajte območja ožiga s sladko vodo.

Mesto ožiga si najprej sperite z morsko vodo. Ta bo preprečila, da bi se iz ožigalk, ki so se prilepile na kožo, izločili še ostali toksini.

Kako naj torej ukrepam?

"Ko zaznamo, da so se nas z lovkami dotaknile meduze, takoj zapustimo vodo. Poškodovano mesto najprej speremo z morsko vodo, nato pa še z raztopino jedilnega kisa ali 40-70 % raztopino alkohola, da inaktiviramo strup," svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Lovke posujemo s kuhinjsko soljo in jih s pinceto čim prej odstranimo: "Prizadete kože ne smemo drgniti. Po potrebi uporabimo sredstvo proti bolečinam oz. alergiji in v hujših primerih obiščemo zdravnika."

V primeru hude reakcije, v primeru bruhanja, omotičnosti, salbosti, povišane telesne temperature, pa nemudoma obiščite zdravnika. Previdni bodite tudi, če meduze oplazijo otroka, starejšo osebo ali kroničnega bolnika.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.