Popotnik
4586 ogledov

Ko te ožge meduza. Pomaga sladka ali slana voda?

meduza Profimedias
Slovenci radi dopustujemo na slovenski obali, pa tudi na sosednji Hrvaški, kjer v morju že srečujemo meduze.

Zato ne bo odveč kratko navodilo, kako ukrepati, če naletite nanjo. Starega nasveta o urinu, vam ni potrebno upoštevati. Prav tako nikar ne spirajte območja ožiga s sladko vodo.

Mesto ožiga si najprej sperite z morsko vodo. Ta bo preprečila, da bi se iz ožigalk, ki so se prilepile na kožo, izločili še ostali toksini.

Kako naj torej ukrepam?

"Ko zaznamo, da so se nas z lovkami dotaknile meduze, takoj zapustimo vodo. Poškodovano mesto najprej speremo z morsko vodo, nato pa še z raztopino jedilnega kisa ali 40-70 % raztopino alkohola, da inaktiviramo strup," svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Lovke posujemo s kuhinjsko soljo in jih s pinceto čim prej odstranimo: "Prizadete kože ne smemo drgniti. Po potrebi uporabimo sredstvo proti bolečinam oz. alergiji in v hujših primerih obiščemo zdravnika."

V primeru hude reakcije, v primeru bruhanja, omotičnosti, salbosti, povišane telesne temperature, pa nemudoma obiščite zdravnika. Previdni bodite tudi, če meduze oplazijo otroka, starejšo osebo ali kroničnega bolnika.