Ljubljano bodo zavzeli grajski norčki in vitezi

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ljubljanski grad bo spet zaživel v srednjeveškem utripu. Pripravljajo pestro dogajanje z različnimi brezplačnimi dogodki za vso družino.
Oglej si celoten članek

Na Ljubljanskem gradu bodo v soboto in nedeljo, 20. in 21. maja 2023, potekali 12. Grajski dnevi, s katerimi se spominjamo na čas, ko je Grad prešel v mestno last. 16. maja 1905 je takratni župan Ivan Hribar od državnih oblasti za 60.200 kron odkupil Ljubljanski grad, saj je imel z njim prav posebne načrte. V tistem času grad namreč ni bil v najboljšem stanju, saj so ga Avstrijci uporabljali kot vojaško skladišče, po letu 1895 pa je bil prepuščen propadanju.

Foto: Miha Mally Grajski dnevi

Kupil ga je z namenom, da bi ga obnovil ter namenil za druženje in kulturne dogodke. Grad je postopoma preurejal in obnavljal, in sicer v skladu s slogom, ki je bil značilen za obdobje med 15. in 17. stoletjem.

V soboto, 20. maja 2023, bodo grajski norčki najprej poskrbeli za zabavno doživetje, v goste bodo prišli tudi najmogočnejši in najspretnejši čarodeji iz vse dežele. V nedeljo, 21. maja 2023, pa bodo na dnevu odprtih vrat obiskovalci imeli priložnost, da si brezplačno ogledajo stalne in brezplačne razstave. Ogledali si bodo lahko tudi srednjeveški tabor v grajskem parku.

Za dogodke, kjer je število vstopnic omejeno, zbirajo prijave, podrobnosti najdete tukaj. Za obisk posameznih dogodkov organizatorji priporočajo vožnjo s tirno vzpenjačo, saj bo v času Grajskih dnevov veljala enotna znižana cena povratne vozovnice. V primeru dežja bodo Grajski dnevi prestavljeni na drugi konec tedna v septembru: na soboto in nedeljo, 9. in 10. septembra 2023. Obvestilo o tem bodo objavili na spletni strani in družbenih omrežjih Ljubljanskega gradu.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 08:40 19. Maj 2023.

    Norcev je v parlamentu dovolj!

  • 07:02 19. Maj 2023.

    Ne rabijo zavzeti, v Ljubljani so vse malo nori. Tako ali tako več nobeden ne upošteva predpisov in je župan …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.