Popotnik
1093 ogledov

Ljubljano bodo zavzeli grajski norčki in vitezi

Ljubljanski grad Profimedia
Ljubljanski grad bo spet zaživel v srednjeveškem utripu. Pripravljajo pestro dogajanje z različnimi brezplačnimi dogodki za vso družino.

Na Ljubljanskem gradu bodo v soboto in nedeljo, 20. in 21. maja 2023, potekali 12. Grajski dnevi, s katerimi se spominjamo na čas, ko je Grad prešel v mestno last. 16. maja 1905 je takratni župan Ivan Hribar od državnih oblasti za 60.200 kron odkupil Ljubljanski grad, saj je imel z njim prav posebne načrte. V tistem času grad namreč ni bil v najboljšem stanju, saj so ga Avstrijci uporabljali kot vojaško skladišče, po letu 1895 pa je bil prepuščen propadanju.

Grajski dnevi | Avtor: Miha Mally Miha Mally

Kupil ga je z namenom, da bi ga obnovil ter namenil za druženje in kulturne dogodke. Grad je postopoma preurejal in obnavljal, in sicer v skladu s slogom, ki je bil značilen za obdobje med 15. in 17. stoletjem.

V soboto, 20. maja 2023, bodo grajski norčki najprej poskrbeli za zabavno doživetje, v goste bodo prišli tudi najmogočnejši in najspretnejši čarodeji iz vse dežele. V nedeljo, 21. maja 2023, pa bodo na dnevu odprtih vrat obiskovalci imeli priložnost, da si brezplačno ogledajo stalne in brezplačne razstave. Ogledali si bodo lahko tudi srednjeveški tabor v grajskem parku.

Za dogodke, kjer je število vstopnic omejeno, zbirajo prijave, podrobnosti najdete tukaj. Za obisk posameznih dogodkov organizatorji priporočajo vožnjo s tirno vzpenjačo, saj bo v času Grajskih dnevov veljala enotna znižana cena povratne vozovnice. V primeru dežja bodo Grajski dnevi prestavljeni na drugi konec tedna v septembru: na soboto in nedeljo, 9. in 10. septembra 2023. Obvestilo o tem bodo objavili na spletni strani in družbenih omrežjih Ljubljanskega gradu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • jakec42 08:40 19.maj 2023.

    Norcev je v parlamentu dovolj!

  • Avatar jezeran
    jezeran 07:02 19.maj 2023.

    Ne rabijo zavzeti, v Ljubljani so vse malo nori. Tako ali tako več nobeden ne upošteva predpisov in je župan samo naredil en velik kaos iz nje

Sorodne novice