Modno pokrivalo z dolgo zgodovino

Foto: Roman Kos
Foto: Roman Kos
Slamniki so priljubljeno pokrivalo, ki naše glave ščitijo pred močnimi sončnimi žarki. Poseben položaj pa zasedajo v Občini Domžale, kjer bo v soboto, 9. junija, potekal 6. Slamnikarski sejem.
Oglej si celoten članek

Slamnikarski muzej, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, bo letos že šestič priredil tradicionalni Slamnikarski sejem. Slamnikarstvo je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico, zato bodo na sejmu ponujali tudi vodene oglede po Slamnikarski tematski poti in ogled po stalni razstavi 300 let slamnikarstva na Domžalskem v Slamnikarskem muzeju.

Foto: Profimedia Slamnik Domžalska tematska pot, posvečena slamnikarstvu, je nastala pred nekaj leti na lokalno pobudo o predstavitvi slamnikarske dediščine, ki je v Domžalah še vedno vidna vse naokrog. Pot pripoveduje zgodbo slamnikarstva v mestu s pomočjo 12 postaj (izhodišče je Slamnikarski muzej sledijo pa mdr. nekdanje slamnikarske tovarne in delavnice) in fotografskega materiala, ki obuja preteklost podjetij in stavb povezanih s slamnikarstvom.

Tuji in domači izdelki iz slame

Poleg bogate zgodovine slamnikarstva bodo obiskovalci sejma spoznali tudi najrazličnejše izdelke iz slame, ki jih bodo predstavili domači in tuji razstavljavci. Med drugim se bodo sejmu pridružili izdelovalci iz Srbije in Hrvaške ter nizozemska mojstrica slame Trijnie Patberg.

Foto: Roman Kos Slamnikarski sejem Poskrbljeno bo tudi za najmlajše obiskovalce, saj bodo med drugim na voljo različne delavnice – od izdelovanja slamnatih zvezd in src do sabljanja in izdelovanja kron – in labirint iz slamnatih bal, otroci se bodo lahko tudi učili hojo s hoduljami. Ljubitelje oblačil bo navdušila modna revija slamnikov, kjer bo poudarek na nošenju tega pokrivala ob različnih priložnostih v kombinaciji s krili.

Le en dan po Slamnikarskem sejmu, ki bo v soboto, 9. junija, med 8.30 in 15.00 napolnil Slamnikarski park, pa bo Domžalčane in vse ljubitelje živali v Češminov park privabil priljubljen Žurnalov festival za ljubitelje živali.

SODELUJ V NAGRADNI IGRI OMV

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.