Popotnik
882 ogledov

Modno pokrivalo z dolgo zgodovino

Slamnikarski sejem Roman Kos
Slamniki so priljubljeno pokrivalo, ki naše glave ščitijo pred močnimi sončnimi žarki. Poseben položaj pa zasedajo v Občini Domžale, kjer bo v soboto, 9. junija, potekal 6. Slamnikarski sejem.

Slamnikarski muzej, ki deluje pod okriljem Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, bo letos že šestič priredil tradicionalni Slamnikarski sejem. Slamnikarstvo je desetletja zaznamovalo mesto Domžale in okolico, zato bodo na sejmu ponujali tudi vodene oglede po Slamnikarski tematski poti in ogled po stalni razstavi 300 let slamnikarstva na Domžalskem v Slamnikarskem muzeju.

Slamnik | Avtor: Profimedia Profimedia
Domžalska tematska pot, posvečena slamnikarstvu, je nastala pred nekaj leti na lokalno pobudo o predstavitvi slamnikarske dediščine, ki je v Domžalah še vedno vidna vse naokrog. Pot pripoveduje zgodbo slamnikarstva v mestu s pomočjo 12 postaj (izhodišče je Slamnikarski muzej sledijo pa mdr. nekdanje slamnikarske tovarne in delavnice) in fotografskega materiala, ki obuja preteklost podjetij in stavb povezanih s slamnikarstvom.

Tuji in domači izdelki iz slame

Poleg bogate zgodovine slamnikarstva bodo obiskovalci sejma spoznali tudi najrazličnejše izdelke iz slame, ki jih bodo predstavili domači in tuji razstavljavci. Med drugim se bodo sejmu pridružili izdelovalci iz Srbije in Hrvaške ter nizozemska mojstrica slame Trijnie Patberg.

Slamnikarski sejem | Avtor: Roman Kos Roman Kos
Poskrbljeno bo tudi za najmlajše obiskovalce, saj bodo med drugim na voljo različne delavnice – od izdelovanja slamnatih zvezd in src do sabljanja in izdelovanja kron – in labirint iz slamnatih bal, otroci se bodo lahko tudi učili hojo s hoduljami. Ljubitelje oblačil bo navdušila modna revija slamnikov, kjer bo poudarek na nošenju tega pokrivala ob različnih priložnostih v kombinaciji s krili.

Le en dan po Slamnikarskem sejmu, ki bo v soboto, 9. junija, med 8.30 in 15.00 napolnil Slamnikarski park, pa bo Domžalčane in vse ljubitelje živali v Češminov park privabil priljubljen Žurnalov festival za ljubitelje živali.

SODELUJ V NAGRADNI IGRI OMV

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.